Home > Welzijnsvereniging WOK van OCMW Brugge in nieuwe gebouwen aan de Pathoekeweg

Welzijnsvereniging WOK van OCMW Brugge in nieuwe gebouwen aan de Pathoekeweg

Geschreven op 25 maart 2024 om 10:11 door Mario De Wilde

Welzijnsvereniging WOK van OCMW Brugge kijkt de toekomst glimlachend én ambitieus tegemoet. Meer dan 25 jaar na de opstart, heeft de werking een nieuw hoofdkwartier aan de Pathoekeweg. Voortaan vind je er alle deelwerkingen van deze ‘arbeidszorgorganisatie’. De nieuwe gebouwen van WOK werden afgelopen vrijdag feestelijk ingehuldigd, in het bijzijn van voorzitter Pablo ANNYS en burgemeester Dirk De fauw. .

WOK staat voor “Werkt Ook”. De welzijnsorganisatie van OCMW Brugge helpt mensen aan werk wanneer ze tijdelijk of permanent niet op de arbeidsmarkt terecht kunnen. Het gebeurt in drie deelwerkingen: de energiewerking, de tuinwerking en de atelierwerking. De drie takken van WOK opereren vanaf nu allemaal vanaf de Pathoekeweg. De verhuis was een huzarenstukje en kreeg vrijdag 22 maart de status ‘voltooid en geslaagd’.

Voorzitter Pablo Annys: “Alle deelwerkingen van onze welzijnsvereniging WOK zitten voortaan onder één dak. Zo kunnen afspraken tussen de werkvloerbegeleiders en doelgroepmedewerkers, nog beter en efficiënter gemaakt worden. Net dat is de kracht van WOK: we stellen mensen niet ‘zomaar’ te werk en vinken hier geen lijstjes af, zonder naar het bredere plaatje te kijken. WOK biedt duurzame tewerkstellingstrajecten op maat aan. Dat gebeurt in overleg met doelgroepmedewerkers, doorverwijzers en het hele team. Vanaf nu, meer dan een kwarteeuw na de start van het verhaal, gebeurt het bovendien op één centrale locatie.”

Die locatie aan de Pathoekeweg werd vrijdag feestelijk ingehuldigd. WOK heeft meer dan één reden om te feesten, onderstreept voorzitter ANNYS:

“WOK heeft vandaag 27 medewerkers, waarvan 6 binnen de lokale diensteneconomie. Samen staan ze in voor de begeleiding van maar liefst 95 trajecten. We betrekken een waaier aan mensen die om verschillende redenen, tijdelijk of permanent niet terechtkunnen op de reguliere arbeidsmarkt. De verscheidenheid in opdrachten en begeleiding bij WOK, is bijna even groot als de gezichten die hier dagelijks binnen- en buitenlopen.”

In de zomer van juni 2023 nam Jonas De Soete de coördinatie van Welzijnsvereniging WOK over van zijn voorganger Kristien Soenen. Zij stond aan de wieg van WOK. De verhuis naar de Pathoekeweg gaat voor De Soete en het team gepaard met een nieuw organigram en een vernieuwde werking, dat nog meer op maat van doelgroepmedewerkers en opdrachtgevers is geschreven.

Burgemeester Dirk De fauw: “Het straffe aan WOK is de immens brede aanpak van deze organisatie. Ze zorgen er wekelijks voor dat tientallen mensen zinvolle arbeid op maat kunnen uitvoeren. Ze krijgen daarbij ondersteuning van ervaren begeleiders. Door die inzet komt WOK elke dag opnieuw kwetsbare particulieren en organisaties tegemoet.”

De aanwezigheid van WOK in Brugge is ook een directe ‘plus’ voor Welzijnsvereniging Mintus, verduidelijkt de burgemeester: “Ik denk spontaan aan het tuinonderhoud in de WZC’s van welzijnsvereniging Mintus. Het is een huzarenstukje, en het wordt mee mogelijk gemaakt door doelgroepmedewerkers van WOK. Naast dat ‘groepsgroen’ kan deze vereniging ook kleinere opdrachten met zorg en toewijding tot een goed einde brengen, vaak bij kwetsbare inwoners van de stad die niet meer in het eigen groenonderhoud kunnen voorzien. De atelierwerking van WOK bewijst dan weer dat arbeidszorg verder reikt dan we zelf beseffen, net zoals de energiewerking mensen helpt om fors te besparen op hun energiefactuur.”

Voor dat laatste luik heeft Welzijnsvereniging WOK zogenaamde ‘energiescanners’ in dienst. Ze voerden in 2023 maar liefst 524 energiescans uit in Brugse woningen. Die inspanningen helpen kwetsbare burgers besparen en doen in één trek ook de CO2-uitstoot in de stad dalen. Win-win dus, en ook daar werd op geklonken bij de inhuldiging van het nieuwe WOK-hoofdkwartier.

Schepen Pablo Annys: “De nieuwe gebouwen van WOK vormen de spreekwoordelijke kers op een grote taart. We schrijven met dit traject voor arbeidszorg al meer dan 25 jaar een bijzonder mooi verhaal. Het krijgt een nieuw en hopelijk uitgebreid hoofdstuk, op een plaats waar zorg, arbeid en arbeidszorg nog beter kunnen versmelten.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.