Home > Welke vitamines kopen Belgen eigenlijk het meest?

Welke vitamines kopen Belgen eigenlijk het meest?

Geschreven op 12 januari 2023 om 14:46 door Mario De Wilde

Belgen gaven in 2022 een recordbedrag uit aan vitamine supplementen. Dit blijkt uit de nieuwste raming van de online vitaminewinkel Vitamines.com uit Nederland, die benieuwd was hoeveel vitamines er verkocht zijn in ons land. Men schat (op basis van open databronnen) dat de totale marktomvang in ons land op €432 miljoen uitkomt.

Soorten kopers van vitaminen

De verkoop van voedingssupplementen, vitaminen en mineralen blijft dus stijgen en Belgen die vitamine supplementen kopen, zijn grofweg in twee categorieën te verdelen. De eerste gebruikt multivitaminen als aanvulling op een gevarieerd en gebalanceerd dieet. Voor veel mensen blijft dagelijks voldoende fruit en groenten eten namelijk lastig.

De tweede groep gaat vitamines kopen wanneer er zich gezondheidsprobleem voordoet. Dan gaat het meestal om specifieke vitaminen waarvan men denkt dat deze ondersteunend kan werken bij het herstel, of kruiden zoals supplementen met valeriaan om te ontspannen of sint-janskruid bij sombere gevoelens.

Vitamine supplementen het meest verkocht

Vitamine supplementen zijn in België het meest verkocht, maar beauty supplementen zoals collageen winnen ook snel aan populariteit. Volgens Vitamines.com heeft de covidpandemie de kijk op gezondheid bij consumenten blijvend veranderd. Vooral multivitaminen, vitamine C en D, magnesium en omega-3 supplementen vinden gretig aftrek in België. Van vitamine C, D en multivitamines wordt algemeen aangenomen dat zij het immuunsysteem kunnen ondersteunen.

Top 5 meest verkochte supplementen in 2022

Vitamine D (-3,5%)

Multivitaminen (+1,7%)

Magnesium (+0,5%)

Vitamine C (-3,6%)

Omega 3 (+2,3%)

Jennifer Aniston & The Kardashians

Ook opvallend is de forse groei in beauty supplementen, met collageen supplementen als sterkste groeier in dit segment. Collageen was eerst iets voor Hollywood-sterren, maar sinds Jennifer Aniston en The Kardashians hun eigen collageen merken hebben gelanceerd met grote promotiecampagnes op social media, lijken collageen poeders ook in België snel mainstream te zijn geworden als anti-rimpel supplement.

Wat is collageen?

Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit in je lichaam en geeft zowel structuur als elasticiteit aan het haar, nagels, spieren, botten en gewrichten. Als mensen collageen kopen wordt dit meestal gedaan vanwege de extra stevigheid en elasticiteit die collageen aan de huid zou geven. De gedachte is dat collageenvezels in de opperhuid (ook wel dermis genoemd) de huidstructuur en stevigheid van binnenuit beïnvloeden.

Werken vitamine pillen?

Of vitamine pillen werken, daarover blijft ook in 2023 veel discussie. Sommigen stellen dat het slikken van multivitaminen geen kwaad maar ook geen goed doet. Of er zijn berichten dat het slikken van hoog gedoseerde vitamine A en E pillen negatieve gezondheidseffecten zou kunnen hebben. Gezien de hoeveelheid onderzoeken die hiernaar worden gedaan, zullen deze discussies nog wel even aanhouden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.