Home > Welke straaltechnieken zijn er?

Welke straaltechnieken zijn er?

Geschreven op 27 februari 2023 om 09:31 door Mario De Wilde

Straaltechnieken zijn belangrijk voor de reiniging, voorbereiding en afwerking van oppervlakken in verschillende industrieën, waaronder de bouw, de automotive, de scheepvaart en de luchtvaart. Het gebruik van de juiste straaltechniek kan de efficiëntie van de processen verhogen en de kwaliteit van de eindresultaten verbeteren. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende straaltechnieken en hun toepassingen.

Droogijsstralen

Droogijsstralen is een straaltechniek waarbij kleine deeltjes van droogijs (bevroren koolstofdioxide) onder hoge druk op het oppervlak worden geblazen om vuil, roest en andere ongewenste materialen te verwijderen. Het is een milieuvriendelijke techniek omdat er geen chemische oplosmiddelen nodig zijn. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor het reinigen van elektrische apparatuur, machines en andere kwetsbare oppervlakten

Luchtstralen

Luchtstralen is een populaire straaltechniek waarbij perslucht wordt gebruikt om vuil, verf, roest en andere ongewenste materialen van oppervlakken te verwijderen. Het wordt meestal gebruikt voor lichte reinigingstaken en voor het voorbereiden van oppervlakken voordat deze geschilderd of gecoat worden. Deze techniek is geschikt voor verschillende oppervlakken, waaronder hout, steen, beton en metaal.

Zandstralen

Zandstralen is een agressieve straaltechniek waarbij kleine deeltjes zoals zand, glas of korrels van walnootschillen onder hoge druk op het oppervlak worden geblazen om de bovenste lagen te verwijderen. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor het verwijderen van roest, oude verf en andere soorten verontreinigingen op metalen oppervlakken. Zandstralen kan ook worden gebruikt om ongewenste patronen of structuren in het oppervlak te creëren.

Glasparelstralen

Glasparelstralen is een minder agressieve straaltechniek dan zandstralen, waarbij kleine glasparels onder druk op het oppervlak worden geblazen om verf, roest, vet en andere verontreinigingen te verwijderen. Het wordt vaak gebruikt voor het reinigen van kwetsbare materialen zoals aluminium, koper en roestvrij staal. Deze techniek is ook geschikt voor het verwijderen van de bovenste laag van beton om een ​​glad oppervlak te creëren voor verdere afwerking.

Waterstralen

Waterstralen is een straaltechniek die hoge druk water gebruikt om verf, roest, vuil en andere verontreinigingen van oppervlakken te verwijderen. Het kan ook worden gebruikt om beton en steen te snijden en te vormen. Waterstralen is een milieuvriendelijke techniek omdat er geen chemicaliën of andere schadelijke stoffen nodig zijn. Hopelijk ben jij nu beter geïnformeerd over de verschillende soorten straaltechnieken!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.