Home > Wel heel bijzonder nieuws: straks vinkenzettingen in Waregemse St.-Jozefkerk

Wel heel bijzonder nieuws: straks vinkenzettingen in Waregemse St.-Jozefkerk

Geschreven op 30 maart 2020 om 13:17 door Mario De Wilde

Normaliter gaan tijdens het weekend van 4 en 5 april in het AVIBO verbond gewest Waregem de eerste vinkenzettingen van het seizoen door. Door de coronacrisis echter zullen de eerste zettingen pas in het weekend van 9 en 10 mei plaatsvinden. Bepaalde maatschappijen kiezen daarbij eerst voor een ledenzetting en er wordt tot halverwege mei ook maar een halfuurtje gespeeld, omdat de vinken nog te weinig kunnen kampen. Vroeger ging het speelseizoen trouwens nooit van start vóór 16 april. Ook het weer laat het vaak afweten door regen en wind. Vorig seizoen in juni was er bij de Molenzangers een zetting in de Stijn Streuvelsstraat welke door de kletsende regen slechts 5 minuten kon doorgaan. Daardoor komt er vanaf mei, conform de spelregels van AVIBO, een nieuw initiatief en de Biest zal hiermee in Vlaanderen de primeur krijgen. Door een nieuw Vlaams decreet, met ingang op 1 april 2020, kunnen er vanaf heden in dergelijke omstandigheden indoor vinkenzettingen doorgaan in de St.-Jozefkerk en dit op zaterdagvoor- of -namiddag. Eerder werd immers al geopperd dat er in de toekomst in de Biestkerk meerdere activiteiten moeten kunnen doorgaan.

Vinkenliefhebster Marianne Verbauwhede uit de Industrielaan ziet het alvast zitten: ”Mijn man Jacques Vroman is aangesloten bij de Torenzangers met parcours in de Mottestraat. Hun maatschappij wil hierop inspelen. In de kerk zitten we dan nooit meer in de regen en ook de vinken zouden wellicht nog hogere getallen fluiten, mede door de akoestiek in het kerkgebouw. Het zal er ook lekker warm zijn en als het te warm is zetten we de airco aan.” Christophe Desloovere, voorzitter van de Torenzangers, was het idee meteen genegen: “Op deze manier kunnen we altijd een vol uur onze vinken zetten. We laten de inschrijvingen doorgaan in de ontspanningsruimte van de kerk. Het voordeel van deze locatie is ook dat de vinkenliefhebbers hun wagen op het Biestplein kunnen parkeren en zich nauwelijks enkele meters moeten verplaatsen tot het parcours.”
Wat in geval van een tè groot aantal vogels ? “De laatste jaren is de reke niet zo groot meer en ik denk dat we toch nog 50 vogels kunnen plaatsen in het gebouw. We zullen bij dergelijke beslissingen via verscheidene kanalen (o.m. Facebook) de liefhebbers hiervan tijdig op de hoogte stellen. Vergelijk het met een voetbalmatch die afgelast wordt met dat verschil dat onze sportactiviteit op deze manier wel doorgaat. Ook bij extreem hoge temperaturen of bijvoorbeeld onweer is de kerk een alternatief.”

Ook de Goudvogels uit Waregem van het VIMIBEL-verbond, gesticht in 1903 (!) met lokaal de Heerlijkheid en speelterrein tevens de Mottestraat, zijn fel geïnteresseerd om hun zettingen ook in het kerkgebouw te laten doorgaan bij slechte weersomstandigheden. Ondervoorzitter Maurice Baert: ”Ik herinner mij nog de periode op de Biest met priester Karel Vandewynckele, die hier werkzaam was van 1970 tot 1983. Vóór aanvang van het seizoen ging er toen een speciale mis door, werden de vinken gezegend en stonden er vinkenmuiten, vlaggen en trofeeën voor het altaar en galmden vinkenliedjes door de geluidsinstallatie. Dus de geschiedenis zal zich nu herhalen !”.

foto’s : Willy Godefroid

1 reactie

jean drubbel
Geschreven op 2020-03-30 20:07:08
Ik zal er zeker bij zijn een goed initiatief voor onze vinkeniers .succes verzekerd en tof.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.