Home > Weg van ’t stad: Patrick Buyse uit Oostrozebeke schreef boek over de Antwerpse exodus naar West-Vlaanderen

Weg van ’t stad: Patrick Buyse uit Oostrozebeke schreef boek over de Antwerpse exodus naar West-Vlaanderen

Geschreven op 3 oktober 2023 om 08:42 door Mario De Wilde

De Antwerpse exodus naar West-Vlaanderen (1944-1945) wordt door Patrick Bouyse (57) uit Oostrozebeke op een heel boeiende en onderhoudende manier neergeschreven in het boek ‘Weg Van ’t Stad’. In 1944 nam Hitler – in het nauw gedreven – onverbiddelijk wraak met zijn ‘vliegende bommen’. De regio Antwerpen werd zwaar getroffen. Antwerpenaren weken massaal uit naar veiliger oorden. Een vraag van een Antwerps gezin deed Patrick Buyse in de archieven duiken. Hij sprak getuigen, familieleden, heemkundigen en historici. Van de 130 000 Antwerpse vluchtelingen, waren er 50.000 verdeeld over 254 gemeenten in West Vlaanderen. En dit voor gemiddeld een half jaar. Voor kinderen, meestal zonder ouders, naar het Verre Westen met een vreemd dialect, was dit een eeuwigheid!

Weg van ’t Stad brengt het verhaal van deze exodus naar het westen: hoeveel gezinnen en kinderen, wie organiseerde dit, waar kwamen ze terecht, wie nam het initiatief? Een vergeten, warm menselijk verhaal over initiële angst voor oorlog en bommen, dat in een veilig onderkomen en door doorgezet onderwijs overging in dankbaarheid en vriendschappen voor het leven. Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog. Een prachtig verhaal over solidariteit over de provinciegrenzen heen.

Carl Decaluwé, gouverneur West-Vlaanderen: “Het diepgaande onderzoekswerk van Patrick Buyse legt voor mij geen vergeten, maar een totaal nieuw verhaal bloot! Dat in ’44’45 zoveel Antwerpenaren op de vlucht voor de V1 en V2bommen een veilig onderkomen vonden in West Vlaanderen was mij volledig onbekend.”

Geert Bourgeois, voormalig minister-president: “Patrick Buyse heeft een gezonde en vooral kritische interesse in erfgoed, geschiedenis en politiek. Hij verdiept zich graag in vergeten stukjes van onze vaderlandse geschiedenis.”

Het boek ‘Weg Van ’t Stad’ opent met een voorwoord van Bruno en Bart De Wever, respectievelijk geschiedenisprof op rust en Antwerps burgemeester, dat moet je verdienen. Maar ook hun vader Henri verbleef tijdens de laatste oorlogsmaanden in een West-Vlaams gezin, zoals Patrick Buyse dat beschrijft in Weg van ’t Stad! “Uit angst voor bommen zochten meer dan 130.000 Antwerpenaren veiliger oorden op, van wie ruim 50.000 in de kustprovincie.”

Henri De Wever is niet de enige die korte tijd in een Kortrijks opvanggezin verbleef. Ook schrijver Julien Van Remoortere, VRT-baas Jan Ceuleers en zelfs zanger Wannes Van de Velde lieten zich ooit uit over hun tijd als vluchteling in West-Vlaanderen. Nochtans was Antwerpen al bevrijd, toen de eerste inwoners begin september de stad ontvluchtten. De bezetter liet de cruciale haveninfrastructuur immers niet zomaar los. Toen de regio tussen half oktober 1944 en eind maart 1945 getroffen werd door V1- en V2-bommen, zochten tal van Antwerpenaren elders in het land dekking. In Weg van ’t Stad! toont de West-Vlaamse auteur Patrick Buyse (57) aan hoe sinjoren in zijn provincie, buiten onderdak, ook onderwijs en nog veel meer was gegund.

 

1 reactie

Dirk Devolder
Geschreven op 2023-10-06 21:29:58
Is het mogelijk een persoonlijk contact te hebben met de "hobbyhistoricus" Patrick Buyse, om wat meer inzicht te krijgen in mijn zoektocht naar het oorlogsverleden van mijn vader, Jozef Devolder. Hij was 'fourier' bij het 9de Linieregiment, dat bij de inval van de Duitsers in 1940, steeds verder moest terugtrekken (Initieel van aan het Albertkanaal - omgeving Klein Vorst, over Antwerpen en Gent tot de Leieslag. Die hebben zij uiteindelijk uitgevochten langs de Mandel, in omgeving van Kachtem (waar nu nog hun monument staat). Die slag moet zo vreselijk geweest zijn dat mijn vader daar nooit onze vragen, die vooral ik stelde zeker na de jaarlijkse herdenkingen in Kachtem, waar hij dan telkens een krans legde op het graf van zijn Luitenant. In 1967 is mijn vader dan, op Goede Vrijdag rond 15u, (neurochirurgisch) geopereerd van een 'Tortie van rugwervels' (gevolg van die vroegere schotwonde). Dit gebeuren en de revalidatie hebben dan mijn beroepsloopbaan, totaal omgekeerd. Dank.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.