Home > Weekendwedstrijd: winnaars pakket 3 kg geschilde asperges van Spitsbroek in Eede

Weekendwedstrijd: winnaars pakket 3 kg geschilde asperges van Spitsbroek in Eede

Geschreven op 1 mei 2024 om 09:14 door Mario De Wilde
Volgens traditie wordt het Belgische aspergeseizoen geopend op de tweede donderdag van april. Afhankelijk van de temperaturen kan er eind februari of begin maart geoogst worden. En dus zijn ze op dit moment op hun lekkerste. Asperges van het familiebedrijf Spitsbroek in Eede worden al jaren met veel passie en deskundigheid geteeld. Dit Zeeuws aspergebedrijf levert echt wel de top af aan restaurants en consument. Bovendien gaat het om een echt familiebedrijf met alle voordelen van dien.

2024 is een wel heel bijzonder aspergejaar. Niek Dikker: “Dat mag je wel zeggen. We hebben een zachte winter gehad, dat zorgde ervoor dat asperges vroeger ontwaakten en eerder gingen groeien. Maar de vele regen maakt het dan weer lastig. We konden door de vele regen met onze machines ook het land niet op. Plots werden het dan begin april weer warmer zodat we met het fenomeen werden geconfronteerd dat de vroege en late rassen door elkaar dreigden te vallen. In die 35 jaar hebben we dat nog nooit meegemaakt. Maar goed, intussen is het weer wat stabieler geworden en de schaarste van de eerste weken is voorbij. Bovendien stellen we vast dat de kwaliteit van onze asperges van heel goede kwaliteit is.”


Ontwaken tussen het witte goud
Al meer dan 35 jaar kweekt de familie witte asperges in de volle grond, waarvan de oogst eind maart, begin april begint. 21 juni eindigt het aspergeseizoen. Sinds 2015 kweken ze in Eede ook blauwe bessen. De blauwe bessen oogsten ze in de zomer en kan je tot eind september zelf komen plukken met je gezin. Naast de agrarische activiteiten is er ook een boerencamping op het terrein. De camping heeft 25 ruime staanplaatsen verspreid over het erf. Voor de mensen die liever overnachten in een huisje zijn er twee vakantiewoningen met hottub aanwezig. De camping en huisjes zijn het hele jaar geopend voor de gasten.


Rijk aan vitamines
Veel Nederlanders en Vlamingen weten ieder jaar de weg te vinden naar aspergeboerderij Spitsbroek in Eede, vlak voorbij de grens en een bezoekje loont zeker de moeite, zeker met het hele gezin! Het witte goud, weet je wel…. We zijn mei en als er íets lente schreeuwt, zijn het zeker wel witte asperges. Zeker weten…. Ze smaken altijd: met zalm, met ham, met ei, tja… met wat niet? Asperges bevatten bijzonder weinig calorieën, maar zijn rijk aan vezels en mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Bovendien bevatten ze vitaminen B en C. Geniet er snel van, want het aspergeseizoen duurt niet heel lang.


Werk op het land
Het is keihard werken om dit typisch natuurproduct smakelijk op het bord van de fijnproever te brengen. Late vriestemperaturen en neerslag kunnen de productie in het honderd gooien, maar wat het weer ook is, voor dag en dauw zijn tientallen arbeiders bezig om een hoogstaand product af te leveren. Begin april lieten ze hun kopjes zien en dan wordt de intensiteit van het stekken nog opgevoerd. Niek en Bastiaan leggen aan ons uit dat de stiel veel geduld, zorg en aandacht vraagt. Alleen zo krijg je mooie, kaarsrechte asperges rechtstreeks van het veld geleverd. In volle productie, bij warm weer, kan de oogst 150 kg of zelfs meer per ha worden
Tip
Als je asperges gekocht hebt, is het het best om ze zo snel mogelijk na aankoop te bereiden. In een vochtige doek gewikkeld blijven ze in de koelkast nog tot 2 dagen goed. Ingevroren kun je ze 9 maanden bewaren: blancheer ze eerst en vries ze, nadat ze zijn afgekoeld, in met wat kookvocht.

Enkele heerlijke recepten

Aspergesoep
Jullie absolute topfavoriet? Aspergesoep toch? Dat is echt lente in een bord. Of je ze nu puur serveert of gegarneerd met wat snippers gerookte zalm, deze soep scoort altijd.
Voor 6 personen
-2 sjalotjes
-700 gr witte asperges (geschild)
-2 blokjes kippenbouillon
-1500 ml water
-200 ml kookroom of slagroom
-80 gr bloem (of maizena)
-70 gr boter
Optioneel
-2 eieren
-150 gr reepjes beenham
-Verse peterselie om te garneren

Asperges met gerookte zalm
Als je op zoek was naar de perfecte lentelunch, dan hem je ‘m nu gevonden: een fris bordje asperges met een plakje gerookte zalm en wat lente-ui: soms is less echt wel more.
Voor 4 per personen
-16 asperges
-een snuifje zout
-250 gram hoeveboter
-3 eieren
-2 dopjes witte wijn
-1 dopje water
-1/2 citroen
-een snuifje cayennepeper
-een eetlepel mosterd
-4 plakjes gerookte zalm
-enkele takjes kervel

Asperges à la flamande
Op 3 nog een klassieker! Asperges op z’n Vlaams, met lekkere hardgekookte eieren en ‘n rijke botersaus. Zó puur!
-4 hardgekookte eieren
-2 bossen asperges
-250 g boter
-1 bosje peterselie
-peper
-zout
-nootmuskaat

Dit zijn de 15 winnaars die hun pakket van 3 kg geschilde asperges mogen afhalen: Johan Verhulst uit Tielt, Gert De Vriendt uit Duinbergen, Annette De Saegher uit Brugge, Martine van Moerbeke uit Sint-Kruis, Laure van Hulle uit Brugge, Hendrik Debusschere uit Male, Marieke Debusscher uit Brugge, Barbara Dreesen uit Assebroek, Nadia Hendrickx uit Varsenare, Christine Steyaert uit Oostkamp, Familie Monteny uit Lombardsijde, Frederic Demeyere uit Roeselare, Kris Salembier uit Deerlijk, Christoffel Vanhoutte uit Tielt en Alice Destrooper uit Harelbeke. De pakketen mogen vanaf vrijdagmiddag 3 mei vanaf 15 uur afgehaald worden bij Supermarkt Alvo, Brieversweg 225 in Sint-Kruis Brugge. Gezien de houdbaarheid van de asperges graag afhalen voor woensdag 8 mei 2024.

 

1 reactie

Mario Lamote
Geschreven op 2024-05-01 14:33:57
Proficiat en smakelijk aan iedereen

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.