Het moederbedrijf van BonMush is Bonrill, een Belgisch familiebedrijf dat al vijf generaties slagerij-producten maakt, vooral gekend van hun rilettes. Caroline Vercauteren in de huidige zaakvoerder en getrouwd met de achterkleinzoon van de oprichtster van Bonrill. Zij ging voor een radicale future-proof ommekeer en besloot om met het bedrijf ook vegan producten op de markt te brengen. De meeste vlees- en visvervangers zijn gemaakt van soja, tofu en seiten, producten die van over heel de wereld moeten worden ingevlogen. Caroline besloot voor een eigen productie van oesterzwammen te gaan. De oesterzwam is milieuvriendelijk omdat hij lokaal wordt verbouwd en zich voedt met restproducten van koffiebranderijen en brouwerijen. Je kunt oesterzwammen zelfs verticaal kweken, dus grote agrarische ruimtes zijn ook niet nodig.
Weekendwedstrijd: Winnaars BonMush-pakket t.w.v. € 28 met 5 salades en 2 worsten
BonMush heeft ondertussen een héél uitgebreid gamma, van heel verrassende spreads zoals veggie sea salad en vegan préparé over veggie worsten tot vegan sea burgers. Perfect geschikt voor vegetariërs, veganisten én flexitariërs. Zeer toegankelijk en helemaal aangepast aan de Belgische keuken. Door de herkenbare smaak en structuur verlagen ze bij veel mensen de veggie drempel. Veel van de producten zijn trouwens te koop bij Delhaize, Albert Heijn en Colruyt. We verzamelden alvast wat creatieve recepten waarmee je met BonMush aan de slag kan.
WRAP MET VEGAN SEABURGER, FRISSE GROENTEN EN TARTAARSAUS
Vis, maar dan veggie? Tegenwoordig vind je heel lekkere en verrassende veggieproducten! Wij halen voor dit gerecht seaburgers van het merk BonMush, dat moet je eens proberen! Bekijk recept
Een Belgische klassieker, maar met een veggie twist? Zoek lekkere veggieworst (tip: check zeker eens die van BonMush!) en maak er een lekkere puree + sausje bij. Old school genieten, maar dan in een moderne versie! Bekijk recept
Nog meer inspiratie met producten van BonMush ontdek je hier!
VEGGIE CERVELA MET SPECIAALSAUS GROENTEFRIETJES EN SALADE

Net zoals in onze favoriete frituur. Maar dan vers, gezonder en verantwoord. Wij gebruiken de veggie cervela van BonMush om onze favoriete guilty pleasure na te bootsen. Waar zitten de fans van deze ‘cervela special’? Bekijk recept

Pens met puree, wie zegt daar nu nee tegen? Vegetariërs misschien, maar daar hebben wij met onze lokale leverancier BonMush het perfecte antwoord op gevonden. Hun veggie witte pens neemt zelfs een doorwinterde carnivoor beet. Proef vooral zelf eens. Bekijk recept
De vegan seaburger van BonMush is echt een topper. Ze maken ‘m op basis van oesterzwammen en hij komt qua smaak wel héél dicht in de buurt van vis. Vanaf nu bestaat hun beroemde burger ook in fishstickvorm. Even lekker, nog plezieriger! Bekijk recept
VEGGIE BOERENWORST MET BLOEMKOOL IN WITTE SAUS EN PATATJES

Op het eerste zicht lijkt dit een goedgevuld bordje klassieke kost. Alleen wisselden de tradionele pens in voor de vegetarische worst. Neem jij de carnivoren aan tafel beet? Bekijk recept
VEGGIEWORST MET KRIEKEN EN KNOLSELDERPUREE

Een echte Belgische klassieker, maar dan in een veggie jasje. Of worstje in dit geval! Moet je eens proberen! Bekijk recept
In maart starten tienduizenden Belgen aan de alsmaar populairder wordende Veggie Challenge en gaan ze de uitdaging aan om minder vlees en vis te eten. Vandaag eet zo’n 32 % van de Belgen minstens drie keer per week vegetarisch en daalde het aandeel van de echte omnivoor opnieuw. Hierdoor zetten ook supermarkten scherp in op het uitbreiden van hun veggie en vegetarisch assortiment. NielsenIQ berekende dat het plantaardige assortiment een omzet van 4.6 % uitmaakt van de aangeboden vleesmarkt bij Belgische retailers. Dat vegetarisch en plantaardig eten lekker én gemakkelijk is, bewijst BonMush. Het West-Vlaamse familiebedrijf brengt sinds 2020 veggie en vegan producten op de markt en veroverde in sneltempo de Belgische en Nederlandse markt met veggie en vegan salades, charcuterie, worsten en burgers. Alle BonMush producten worden gemaakt op basis van duurzame, lokaal geteelde oesterzwammen. Nu lanceert BonMush een nieuwe, ecologische verpakking én een vegan burger.
BonMush biedt een lekker en vegetarisch alternatief voor tussen je boterham en op je bord. Zo waren er al de vegan en veggie sales, broodbeleg, worsten en vanaf nu dus ook een vegan burger. De producten zijn gemaakt op basis van duurzaam en lokaal geteelde oesterzwammen en héérlijk voor zowel carnivoren àls flexi- of vegetariërs. Oesterzwammen zijn rijk aan vezels en vormen een natuurlijke bron van micronutriënten. Bovendien bevatten ze de zogezegde ‘vijfde smaak’: umami. Je kan er dus heel erg makkelijk vlees, gevogelte of vis mee nabootsen. De champignonkwekerij waar BonMush z’n oesterzwammen haalt, ligt in het Oost-Vlaamse Oostakker. Niet zomaar een kwekerij: de bio-oesterzwammen die BonMush gebruikt, zijn een product van Maatwerkbedrijf De Kromme Boom. Dat is een uniek en eigenzinnig psychopedagogisch zorgproject en woon- en leefgemeenschap voor mensen in noodsituaties, die door de mazen van het welvaartsnet glippen. Het bijhorende maatwerkbedrijf is een unieke sociale tewerkstellingsplek waar sinds 2020 kwalitatieve bio-oesterzwammen en shiitakes worden geteeld.
Meer over BonMush
BonMush zag het levenslicht in 2020 en ademt duurzaamheid want niet alleen worden de producten in België geproduceerd, maar de ingrediënten werden lokaal geteeld. Bezieler van BonMush is Caroline Vercauteren die het vleesverwerkend bedrijf van haar schoonouders een andere wending gaf. Omdat problemen als klimaat, gezondheid en dierenleed haar niet onberoerd lieten en ze haar een kinderen een betere wereld wil nalaten, besloot ze de vleesproducten geleidelijk aan te vervangen door een vegetarisch assortiment op basis van lokaal gekweekte oesterzwammen onder de naam ‘BonMush’. Daarmee staat ze aan het hoofd van een toekomstgerichte en maatschappelijk verantwoorde onderneming die vegetarische producten produceert volgens de principes van de lokale circulaire economie.
BonMush producten:
BonMush Salades
(richtprijs +/- 3,20€/150g)
Veggie Sea Salad
Veggie Tune-In
Vegan Curry Hawaii
Veggie Slager salade
BonMush worsten
(richtprijs +/- 3,80€/200g)
Veggie Witte worst
Veggie boerenworst
Veggie Italiaanse worst
NIEUW : BonMush burger
(richtprijs 2,50€/100g)
Vegan Belgisch met Violife Gouda
1645 inzendingen om precies te zijn doken in onze mailbox. Zij die straks de lekkere producten van BonMush mogen serveren zijn: Daniel Deltour uit Mesen, Ine Corne uit Wevelgem, Dejaegher Veerle uit Vlamertinge, Coene Dick uit Moerbeke, Leen Mertens uit Zele, Vandecasteele Linda uit Izegem, Vanneste Anne-Marie uit Wevelgem, Diederik De Bruyne uit Zele, Vercoutere Mieke uit Deinze, De Geeter Geert uit Ruiselede, Monique Rivière uit Ardooie, Liliane Decorte uit Gistel, Nancy Tournoy uit Oedelem, Regina van den Eijnden uit Blankenberge, Francky Moreels uit Ieper, Miche Verlinden uit Knokke-Heist, Emma Opsomers uit Oostende, Klaartje Verschave uit Tielt, Jenny Serruys uit Langemark en Dutry Carine uit Kortrijk.