Home > Weekendwedstrijd: winnaar een verblijf in het Brussels Gewest t.w.v. € 250

Weekendwedstrijd: winnaar een verblijf in het Brussels Gewest t.w.v. € 250

Geschreven op 9 augustus 2022 om 11:48 door Mario De Wilde
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (zoals het officieel genoemd wordt, bruist deze zomer van de activiteiten. Er is altijd wel iets interessant te beleven in Brussel en omgeving, of je nu bezoeker voor één of meerdere dagen bent. Manneken Pis en de veel prullaria verkopende winkeltjes kan je beter vermijden, want er zijn nog honderden andere to do’s.

Brussel is de hoofdstad van België. De gemeente Brussel zelf is slechts de vijfde stad van België als je kijkt naar het inwoneraantal (nog geen tweehonderdduizend). Het totale Brussels Hoofdstedelijk Gewest is echter een flinke metropool met ongeveer 1,2 miljoen inwoners. Als men het over Brussel heeft, heeft men het in het algemeen over dit gewest of zelfs over de agglomeratie Brussel die de grenzen van het gewest overschrijdt. In totaal wonen er in dit gebied ongeveer twee miljoen mensen. Hiermee is het veruit het grootste stedelijk gebied van België. Brussel is zowel op politiek, economisch als cultureel gebied veruit de belangrijkste stad van het land. Het Europese parlement werkt mede vanuit Brussel, waardoor de stad ook binnen de Europese Unie een belangrijke rol speelt.
Grote Markt
De Brusselse Grote Markt, die te boek staat als een van de mooiste pleinen ter wereld, is zeker een must-see op het toeristische trekpleisterlijstje. Door de aanwezigheid van het stadhuis van Brussel heeft het plein ook nog steeds een politieke en administratieve functie: de burgemeester en de meeste schepenen werken hier. Het is ook een plek die aanzien uitstraalt. Getuige daarvan zijn de vele plechtige, feestelijke of symbolische evenementen die er plaatsvinden: concerten, braderieën, volksfeesten, de jaarlijkse kerstboom en -kribbe, klank- en lichtspelen, het bloementapijt in de zomer en de huldiging van sporters na een uitzonderlijke prestatie (denk bijvoorbeeld aan het WK voetbal in 2018).
De geschiedenis van de Grote Markt als ‘marktplaats’ gaat terug tot de twaalfde eeuw. Na verloop van tijd werden rondom het plein huizen en hallen opgetrokken, voornamelijk van hout. De bouw van het prachtige gotische stadhuis in de vijftiende eeuw verliep in drie fasen. Vanaf die periode zouden ook de gildehuizen het uitzicht van de Grote Markt mee bepalen. Meer nog dan vandaag was de Grote Markt in die tijd het kloppende hart van de stad, op economisch, cultureel en gerechtelijk vlak. Zo werd er duchtig handel gedreven (in de hallen gingen brood – het huidige Broodhuis – vlees, stoffen enzovoort over de toonbank), kon je op het plein theatervoorstellingen bijwonen en vonden er openbare terechtstellingen plaats. Het was uiteraard ook de plek waar het lokale beleid werd uitgetekend.
Na een bombardement door de troepen van Lodewijk XIV in 1695 werd de Grote Markt zo goed als volledig heropgebouwd. Tijdens de eeuwen daarna ondergingen nog heel wat gebouwen grootschalige renovaties en aanpassingen. Vooral in de negentiende eeuw werd het plein in zijn huidige gedaante vastgelegd.
Tot het UNESCO-werelderfgoed behoren ook de volgende sites in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest:
-De belangrijkste gebouwen van de architect Victor Horta (geklasseerd in 2000)
-Het Stocletpaleis (geklasseerd in 2009)
-Het Zoniënwoud, via het dossier over de oerbeukenbossen van de Karpaten en andere regio’s van Europa (geklasseerd in 2017).

Musea
In Brussel heb je ook tal van musea en leuke expo’s. Het is dan ook handig om een Brussels Card aan te schaffen. Zo krijg je vrije toegang tot wel 49 musea, een heleboel kortingen op toeristische attracties én een gratis stadsplan, Brussels Card infoplan en museumplan.
Winkelen in Brussel
Wie gaat winkelen in Brussel die kan beter een paar stevige schoenen aantrekken. Dat komt omdat de leuke winkels en winkelgebieden echt verspreid over Brussel liggen. Als je je puur op de grote winkels wilt concentreren dan kun je het beste terecht in dé winkelstraat van Brussel: de Nieuwstraat. Deze autovrije straat ligt aan de noordkant van het centrum en bevat vrijwel alle grote merken op een lengte van ongeveer zeshonderd meter. Een mooi overdekte winkelgebied wordt gevormd door de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in het hart van de stad. Deze drie galerijen bieden een fraaie combinatie van winkels op het gebied lekkernijen (vooral chocolade) en luxe producten. Wil je op jacht gaan naar kunst, antiek en brocante dan zijn de wijken Zavel en Marollen de plekken waar je moet zijn. In de wijk Marollen vind je ook de leukste vlooienmarkt van België: de vlooienmarkt van het Vossenplein. Deze wordt echt iedere dag gehouden, dus ook op zondagen en alle feestdagen.

De kaap van 1900 inzendingen werd voor het eerst overschreden en dat betekent dat we jammer genoeg 1899 deelnemers moeten teleurstellen. Die éne gelukkige is C. Debusschere uit Roeselare. Die mag deze week nog de voucher voor een verblijf van 250 euro in het Brussels Gewest ontvangen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.