Weekendwedstrijd: win je Sinterklaaspakket (€ 24) van P&T Chocolate & Presents uit Cadzand
Wie aan Sinterklaas en zijn Pieten denkt, kan haast niet anders dan aan chocolade denken. Hmmmm, die verrukkelijke figuurtjes in alle vormen, personages, smaken en kleuren. De winkels liggen op dit moment vol chocolade en de smaakpapillen van jong, maar ook van oud(er) worden zalig verwend met deze traditionele wondertjes. Ik zeg je, nooit waren chocolade Sinterklaasfiguurtjes zo lekker als dit jaar, met dank aan P&T Chocolate and Presents uit Cadzand.
Op een steenworp afstand van Het Zwin en en enkele kilometers voorbij de grens met België ligt de thuisbasis van de Petra en Jimmy Pietersz Chocolade fabriek/ atelier. Fijne pralines en andere chocolade worden tot op de dag van vandaag in Cadzand ambachtelijk met de hand gemaakt. Ontdek de smaak en het gevoel van chocolade en de ongerepte natuur.
Familie van snoepers
Petra is geboren in café In de Buitenlust (naast P&T) in Cadzand. Ze weet dus wat aanpakken en leiderschap betekent (dochter van moeder “Marietje”). De wieg van manlief Jimmy stond in Ridderkerk en groeide op in Breskens en was van jongs af aan gebeten en gepassioneerd door het ‘banketbakkersvirus’ omdat zijn grootvader Piet Verduijn jarenlang een succesrijke koekjesfabriek bezat. Voordat Petra en Jimmy trouwden, bezochten ze samen talloze markten door heel Nederland om wafels en reuze eierkoeken te verkopen. Eierkoeken zijn een Nederlandse specialiteit! De reuze eierkoeken hadden een diameter van maar liefst 19 cm! Deze wafels en eierkoeken werden destijds gemaakt door Piet Verduijn in de voormalige huishoudschool in Aardenburg. Een echte publiekstrekker op deze markten was Petra, prachtig gekleed in haar Zeeuwse traditionele kleding.
Droomstart
Koekjes, snoep en chocolade liepen als een rode draad door het leven van Petra en Jimmy en het lot (of noem het toeval) bracht hen samen naar een zoetwarenbeurs in Keulen. Een exposant uit Maastricht verkocht er bonbons en vanaf dat moment rijpte de het idee om zelf ook bonbons, pralines en chocoladecadeaus te maken. Er werd meteen ‘gesprongen’ en vanuit het eigen atelier in Cadzand vertrokken de eerste bestellingen. Met succes want belangrijke klanten als Jamin en V&D werden voorzien van hun eigen chocoladecadeauartikelen. Door de snel veranderende marktontwikkelingen werden de verkoopactiviteiten meer en meer toegespitst op de export binnen de EU en ook overzee. Amerika is bijv. een grote afzetmarkt geworden. Er moesten ook aanzienlijke investeringen worden gedaan in productielijnen, infrastructuur en, last but not least, ICT om de huidige marktontwikkelingen te kunnen bijbenen. Petra blijft zich richten op de producties en is het boegbeeld naar de buitenwereld, terwijl Jimmy zich richt op strategie, marketing en verkoopautomatisering.
Belgische chocolade
Alles wat met chocolade te maken heeft (paaseieren, paashazen, de magical hot chocolates balls, Brugse zwaantjes, cerisettes, mousse orange, marshmellow bombs, geschenken, enz.) zijn gemaakt van fijne Belgische chocolade. De kwaliteit en het niveau van deze chocolade zijn welbekend. Hoewel ze heel dicht bij de grens van België zitten, is er voor Petra en Jimmy maar één praline: de wereldberoemde Belgische chocolade.
Petra’s Finest Chocolates Atelier
De locatie waar P&T Chocolate and Presents B.V. nu gevestigd is, is een geweldige hotspot ook (en vooral) voor particulieren en passanten. Het concept en de winkel ‘Petra’s Finest Chocolates’ is voor buren, toeristen en dagjesmensen dé ideale kennismaking om met de vele tientallen producten van de chocoladefabriek kennis te maken. In de gezellige winkel kun je het hele jaar terecht voor mooie en lekkere chocolade en geschenken, (die onlangs gevoelig uitgebreid is) is er een koopjeshoek en kan kun je ter plekke een lekker bakje koffie, warme chocolademelk of drankje (met een chocolaatje als extraatje) laten serveren bestellen.
Altijd een leuke ambiance in de winkel met candymans, Sjakie’s van de bekende chocoladefabriekjes en lekkerbekken samenkomen en waar je de leukste en lekkerste Sinterklaas- en eindejaarscadeautjes onder één dak ontdekt. De locatie tegenover molen ‘Nooitgedacht Nooit Gedacht’ en pal naast café ‘In De Buitenlust’ is een knooppunt voor vele passanten die vanuit dit (knooppunt)punt hun weg vinden naar Cadzand Bad, Cadzand Dorp, Retranchement en het verdere achterland. Een ontdekking meer dan waard….
Smakelijke chocoladeweetjes
-Bij de chocolade letters die ze bij P&T Chocolats verkopen, zijn de ‘S’ en de ‘M’ voluit het populairst. Die verwijzen niet verwijzen naar bijv. Sofie of Mario, maar naar Sinterklaas en Sint Maarten.
-Melkchocolade wordt nog steeds het best verkocht. Veel kinderen vinden witte chocolade dan weer het lekkerste.
-Amsterdam is de grootste cacaohaven ter wereld
-De hoogste chocoladefontein ooit was 12,27 meter en werd in 2019 gebouwd in Oostenrijk
-Tot 150 jaar geleden bestonden er geen chocoladerepen en werd cacao enkel gedronken.
-Een Europeaan eet gemiddeld 5,7 kg chocolade per jaar.
-Zwitsers, Duitsers en Belgen eten de meeste chocolade. Spanjaarden, Italianen, Grieken en Portugezen het minste.
-Een vijfde van de Belgen eet elke dag chocolade.
P&T Chocolate and Presents BV, Mariastraat 44, 4506 AE Cadzand (NL), www.ptchocolatepresents.com
Weekendwedstrijd. Win je eigen Sinterklaas chocoladepakket
Het pakket ter waarde van ± 24 euro is gevuld met;
1 luxe grote chocolade letter S met Sint/Piet figuur
1 roerstick met Sint/Piet figuur
1 zak peperbollen van bakkerij Verdonck
1 chocolade lolly met Sint/Piet figuur
1 huisje gevuld met chocolade
2 Chocolade karakters Sint en Piet
1 zakje chocolade mini letters
1 decoratie opbergdoosje Sint
Wat moet je daar zoal voor doen om die in je bezit te krijgen? Bezorg ons voor dinsdag 26 november 2024 het antwoord op volgende drie vragen:
-Volg ons alvast op sociale media (facebook en instagram), ook altijd handig om als eerste de leukste nieuwtjes te lezen en te zien wanneer de volgende lezerswedstrijden er aan komen.
-Wat zijn de namen van de twee zaakvoerders van P&T Chocolate?
-De winkel en de productiehal van P&T Chocolats bevinden zich tegenover een typisch Nederlandse eye-catcher. Om wat gaat het? Graag de exacte naam.
-Waarom wil je zelf zo graag een Sinterklaaspakket winnen of waarom ben je zo gek van chocolade?
Mailen naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be met als titel ‘P&T is mijn favoriet’ en dat voor dinsdag 26 november 2024. Opgelet: één antwoord per gezin en wel graag de volledige naam en adres erbij. Deelnames van één gezin of persoon met verschillende antwoorden worden er door onze zoekrobot onherroepelijk uitgehaald. Opgelet, gezien de breekbaarheid van het pakket kan het enkel afgehaald worden in het Brugse. Altijd leuk om te combineren met een uitstap en bezoek aan de kerstmarkt, Wintergloed of de Warmste Week.