Home > Weekendwedstrijd: win je pakket van 2 kg geschilde topasperges van Spitsbroek uit Eede

Weekendwedstrijd: win je pakket van 2 kg geschilde topasperges van Spitsbroek uit Eede

Geschreven op 21 april 2023 om 16:01 door Mario De Wilde

April & mei: dat betekent dat er weer volop asperges op het menu staan. En niet de eerste de beste. Asperges van het familiebedrijf Spitsbroek in Eede worden al jaren met veel passie en deskundigheid geteeld. Dit Zeeuws aspergebedrijf levert bijv. ook aan Sergio Herman, De Kromme Watergang en Michaël Vrijmoed. En jawel, het gaat nog om een echt familiebedrijf met alle voordelen van dien. Hulde aan een stukje ambacht dat z’n gelijke niet kent in onze regio.

Spitsbroek, het vroegere Pulsbrouc werd reeds vorige eeuw opgericht door Emiel Hiel. In 1951 werd hij opgevolgd door Jozef Hiel en Marie De Causmaecker. Dochter Nicole Hiel en Ronald Dikker begonnen in 1989 met de teelt van witte asperges en namen de boerderij over in 1994. In 2001 verhuisde het bedrijf van de Spitsbroekweg in Sint-Kruis naar Eede. Spitsbroek heeft zijn naam te danken aan de plaats van de toenmalige boerderij. Dit jaar heeft de vierde generatie het bedrijf overgenomen. Broers Bastiaan en Niek Dikker zetten het werk van hun ouders samen verder.
Ter plekke overnachten
Al meer dan 30 jaar kweekt de familie witte asperges in de volle grond, waarvan de oogst eind maart, begin april begint. 21 juni eindigt het aspergeseizoen. Sinds 2015 kweken ze ook blauwe bessen. De blauwe bessen oogsten ze in de zomer en kan je tot eind september zelf komen plukken met je gezin. Naast de agrarische activiteiten is er ook een boerencamping op het terrein. De camping heeft 25 ruime staanplaatsen verspreid over het erf. Voor de mensen die liever overnachten in een huisje zijn er twee vakantiewoningen met hottub aanwezig. De camping en huisjes zijn het hele jaar geopend voor de gasten.
Oh, zo gezond
Veel Nederlanders en Vlamingen weten ieder jaar de weg te vinden naar aspergeboerderij Spitsbroek in Eede, vlak voorbij de grens en een bezoekje loont zeker de moeite, zeker met het hele gezin! Het witte goud, weet je wel…. We einde april en als er dan íets naar lente schreeuwt, dan zijn het wel de witte asperges. Zeker weten…. Ze smaken altijd: met zalm, met ham, met ei, tja… met wat niet? Asperges bevatten bijzonder weinig calorieën, maar zijn rijk aan vezels en mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Bovendien bevatten ze vitaminen B en C. Geniet er snel van, want het aspergeseizoen duurt niet heel lang.

Werk op het land
Het is keihard werken om dit typisch natuurproduct smakelijk op het bord van de fijnproever te brengen. Late vriestemperaturen en neerslag kunnen de productie in het honderd gooien, maar wat het weer ook is, voor dag en dauw zijn tientallen arbeiders bezig om een hoogstaand product af te leveren. Begin april lieten ze hun kopjes zien en dan wordt de intensiteit van het stekken nog opgevoerd. Niek en Bastiaan leggen aan ons uit dat de stiel veel geduld, zorg en aandacht vraagt. Alleen zo krijg je mooie, kaarsrechte asperges rechtstreeks van het veld geleverd. In volle productie, bij warm weer, kan de oogst 150 kg of zelfs meer per ha worden. Niek: “Goed nieuws want de prijs van onze asperges is amper gestegen tegenover vorig jaar. De tarieven van onze productiemiddelen zijn relatief gelijk gebleven met hier en daar een kleine uitzondering. We proberen nog efficiënter te werken en zo de prijs voor onze klanten zo stabiel als mogelijk te houden.”

 

Vooroordeel
Een vooroordeel is dat de asperge goed gedijt bij warm weer, maar dat klopt dus helemaal niet. Bastiaan Dikker: “Een mooie asperge heeft een gesloten kop en is wit. Wanneer het warm is, dan bloeit die kop wel eens open en verkleurt de asperge sneller naar roze. Dit doet nochtans niks af aan de smaak! De dikte van de asperge is al bepaald bij de start van de groei, hier verandert niks aan tijdens het groeien. We bepalen de klasse van de asperge op basis van kop, kleur en vorm. Zoals eerder gezegd, smaak is van allemaal hetzelfde, want ze komen van dezelfde planten. Dit jaar is de smaak fantastisch, dit komt onder meer door de zonnige zomer van 2022. Tijdens de zomer herstellen de aspergeplanten zich van de afgelopen oogst. Hoe meer zon er is in de zomer, hoe beter ze dit kunnen doen. Door veel zon is er veel fotosynthese en wordt er extra veel suiker aangemaakt. Doordat wij alle percelen goed hebben kunnen beregenen is de groei fantastisch geweest en dus de smaak nu zeer goed.”

Witte & groene asperges

Asperges zijn de witte of groene scheuten aan de wortel van de aspergeplant. Witte asperges groeien onder de grond, dus in het donker. Groene asperges zijn juist in het licht gegroeid. De smaak van asperges is zacht, met een heel kenmerkend aroma. Groene asperges zijn wat sterker van smaak. Asperges komen uit eigen land en zijn er vooral in de maanden mei en juni. Het aspergeseizoen duurt tot en met 24 juni. Dit is, zodat de groente genoeg tijd heeft om weer genoeg aan te sterken en reserve voeding op te slaan. Asperges moeten zo vers mogelijk verwerkt worden omdat ze bitter worden bij het verouderen.

Waar komen asperges vandaan
De asperges zijn afkomstig uit Eede waar het familiebedrijf Spitsbroek al jaren het lekkere goud teelt op de rijke zandgronden van Zeeuws-Vlaanderen.

Wanneer zijn asperges verkrijgbaar:
Van april t/m juli zijn de asperges verkrijgbaar.

Wat is de houdbaarheid van asperges:
Asperges worden het beste bewaard in een nat gemaakte doek in de koelkast en dit maximaal enkele dagen.

Kun je asperges invriezen ? En moet je ze dan eerst blancheren?

Ja, dat kan! Je hoeft ze alleen maar te schillen en het harde uiteinde af te breken. Daarna leg je ze mooi naast elkaar in een diepvrieszakje of -doosje en vries je ze rauw in. Ga je ze klaarmaken, dan hoef je ze niet eerst te ontdooien. Leg ze meteen in het kokende water of stoom ze gaa

Geschilde asperges

Het schillen van asperges was lange tijd een omslachtige en tijdrovende bezigheid en bovendien verloor je flink wat van het gewicht van je asperges. Daarom dat Spitsbroek de asperges machinaal voor je kan schillen.

Enkele heerlijke recepten

Aspergesoep
Jullie absolute topfavoriet? Aspergesoep toch? Dat is echt lente in een bord. Of je ze nu puur serveert of gegarneerd met wat snippers gerookte zalm, deze soep scoort altijd.
Voor 6 personen
-2 sjalotjes
-700 gr witte asperges (geschild)
-2 blokjes kippenbouillon
-1500 ml water
-200 ml kookroom of slagroom
-80 gr bloem (of maizena)
-70 gr boter
Optioneel
-2 eieren
-150 gr reepjes beenham
-Verse peterselie om te garneren

Asperges met gerookte zalm
Als je op zoek was naar de perfecte lentelunch, dan hem je ‘m nu gevonden: een fris bordje asperges met een plakje gerookte zalm en wat lente-ui: soms is less echt wel more.
Voor 4 per personen
-16 asperges
-een snuifje zout
-250 gram hoeveboter
-3 eieren
-2 dopjes witte wijn
-1 dopje water
-1/2 citroen
-een snuifje cayennepeper
-een eetlepel mosterd
-4 plakjes gerookte zalm
-enkele takjes kervel

Asperges à la flamande
Op 3 nog een klassieker! Asperges op z’n Vlaams, met lekkere hardgekookte eieren en ‘n rijke botersaus. Zó puur!
-4 hardgekookte eieren
-2 bossen asperges
-250 g boter
-1 bosje peterselie
-peper
-zout
-nootmuskaat

Win je pakket van 2 kg geschilde asperges

Samen met Aspergebedrijf Spitsbroek, geeft ‘Het Nieuws uit West-Vlaanderen’ maar liefst 15 pakketten met 2 kg top-asperges weg. Ze zijn bovendien al geschild, dus je hebt er geen verlies of afval op. Zelfs Sergio Herman, Syrco Bakker en andere topkoks bestellen ze. Wat moet je hiervoor doen?

• Volg ons op sociale media om als eerste alle nieuwtjes van Het Nieuws van West-Vlaanderen als eerste te ontvangen.
• Onder welke naam is Spitsbroek destijds gestart?
◦ In welk jaar verhuisde het bedrijf van de Spitsbroekweg in Sint-Kruis naar Eede?
◦ Wat is de Latijnse naam voor de asperge?

Mail ons je antwoorden met onderwerp ‘Witte goud uit Eede’ voor maandagavond 24 april om 19 uur naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be . Eén deelname per gezin anders zien we ons genoodzaakt om je uit te sluiten (en ook niet één persoon die op verschillende personen en adressen antwoorden indient). Daar wordt streng op toegezien. Vermeld graag ook je mailadres en volledig adres. Dinsdag maken we de winnaars bekend. Opgelet, de asperges kunnen niet met de post verstuurd worden. Ze kunnen afgehaald worden in de twee afhaalpunten in het Brugse en Knokke-Heist.

 

 

8 reacties

Testaert marie jeanne
Geschreven op 2024-02-17 10:25:59
Fantastisch elk jaar kom ik er kopen en dat is zo fijn ik kom van Belgie en koop een groot aantal om in te vriezen en soep van te maken dit is een topbedrijf
Stefaan Ryckebosch
Geschreven op 2023-04-24 09:58:54
Verse asperges op je bord; zijt maar zeker dat je maaltijd heeeeeeeeel lekker wordt.. 👌
ELS GOUDESEUNE
Geschreven op 2023-04-23 20:36:06
Asperges met béchamelsaus, daarvan eet ik mijn buikje rond; deze groente zit ook boordevol vitamines en is ook heeeeeel gezond..
Nele.vandendriessche
Geschreven op 2023-04-23 13:40:21
Prachtig zo betrokken en bekommerd ook met onze natuur en de duurzaamheid van groen, super !
Anne-Mie Deweerdt
Geschreven op 2023-04-23 11:16:59
Genoten van de filmpjes over asperges kweken. Ik ben weer helemaal mee.
De Vlaeminck Kathleen
Geschreven op 2023-04-22 20:23:07
Top asperges, deze avond aspergesoep gekookt en asperges a la flamande klaargemaakt. Super kwaliteit,al jaren vaste klant in het seizoen!!!!
Annelies
Geschreven op 2023-04-22 19:05:59
Super kwaliteit altijd en vriendelijk, we kijken dan ook uit naar de beste asperges ook, toppie
Maaike D´Hoker
Geschreven op 2023-04-22 15:50:27
Amai!!! Zoveel wijzer geworden over asperges! Laat ze nu maar komen! Mijn man en ik zijn er dol op!!! Eigenlijk zelfs een beetje verslaafd. 😊

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.