Home > Weekendwedstrijd: win je duo-ticket (€ 20) voor Zwin Natuurpark in Knokke-Heist

Weekendwedstrijd: win je duo-ticket (€ 20) voor Zwin Natuurpark in Knokke-Heist

Geschreven op 25 maart 2022 om 17:33 door Mario De Wilde

Welkom in het Zwin Natuur Park, de internationale luchthaven voor vogels. Met de start van het grote Ooievaarsweekend morgen zaterdag 26 en overmorgen zondag 27 maart in Zwin Natuur Park (Knokke-Heist) hebben we voor onze wekelijkse weekendwedstrijd tien duo-tickets t.w.v. 20 euro. Met jouw ticket heb je voor twee personen een hele dag toegang tot de permanente tentoonstelling over de vogeltrek, het huttenparcours, kijkcentrum, panoramatoren, tijdelijke tentoonstelling en de Zwinvlakte. En ja, er valt altijd wel iets te beleven in Zwin Natuurpark. Alles staat dit weekend al in het teken van de ooievaars, deze bijzondere trekvogels die zich klaarmaken voor een nieuw broedseizoen.

Bezette ooievaarsnesten
Er zijn momenteel 12 nesten door ooievaarskoppels ingenomen, verspreid over het park. Dat aantal kan de volgende weken nog toenemen omdat sommige ooievaars nog op zoek zijn naar een broedplaats. In het Zwin staan 21 ooievaarspalen. Een deel van de koppels broedt ook op zelfgebouwde nesten in bomen.

Ooievaarstoren en panoramatoren

Op de ooievaarstoren in het park kan de bezoeker heel dicht tot bij enkele van die bezette ooievaarsnesten komen, zonder ze te storen. Daar maken ze ook kennis met de levensloop van een ooievaar, aan de hand van panelen met foto’s en teksten. Een Zwingids aan de ooievaarstoren geeft van 10.30 uur tot 16.30 uur toelichting bij de ooievaars. Vanop de panoramatoren hebben bezoekers een 360 graden uitzicht op de omgeving en op een aantal ooievaarspalen met nesten in het park. Zwingidsen staan er van 11.30 uur tot 17 uur klaar om uitleg te geven. Er staan ook telescopen ter beschikking.

Verhaal ‘De ooievaar en de vos’ en spel voor kinderen

Tijdens het ooievaarsweekend is er ook extra aandacht voor kinderen. In de boshut vertelt een Zwingids het verhaal van ‘De ooievaar en de vos’. Kinderen kunnen ook deelnemen aan een spannend spel en als een echte ooievaar zo veel mogelijk voedsel verzamelen. De tentoonstelling ‘Ooievaars in het Zwin. Alles wat je altijd al wou weten over de ooievaars’ loopt nog tot en met zondag 29 mei 2022. Alle activiteiten zijn inbegrepen in de toegangsprijs. Het hele ooievaarsweekend lang ontvangt ieder gezin dat een bezoek brengt aan het Zwin Natuur Park en deel neemt aan de activiteiten een leuk geschenkje: het boek ‘Lentekriebels’, een boeiend verhaal over Kobe en Cora, de ooievaars in het verhaal.

Peter of meter van een ooievaar

Sinds 2019 kregen twaalf jonge ooievaars een zender om. Het gaat om een project in samenwerking met BeBirds, de vogelringdienst van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, met als doel zoveel mogelijk te weten te komen over hun dagelijkse bewegingen. Hun trektocht is te volgen op de website (zwin.be) en via de sociale media van het Zwin Natuur Park. Zenderooievaar Hadewijch kwam vorig broedseizoen al naar het Zwin terug en de kans bestaat dat ze er deze keer effectief komt broeden. Ook andere zonderooievaars keren mogelijks terug. Zenderooievaar Kris (°2020) is de eerste die de reis heeft aangevat. Hij vertrok op 8 maart uit zijn wintergebied in Centraal-Spanje. Na een reis van ongeveer 1.500 kilometer kwam de vogel een week later opnieuw aan in de Zwinstreek. Ook dit jaar krijgen enkele ooievaars een zender om. Wie wil, kan een zender sponsoren en meter of peter worden van de ooievaar. Meer informatie is te vinden op de website www.zwin.be/nl/operatie-ooievaars

Wat moet je doen om een voucher voor 2 personen te winnen?

-volg ons op www.instagram.com/hetnieuwsvanwestvlaanderen.be, altijd handig ook als je alle nieuwtjes uit je streek te weten wilt komen.

-Bekijk het filmpje en ontdek, wanneer je incheckt in het Zwin Natuur Park, de internationale luchthaven voor vogels, in hoeveel talen je verwelkomd wordt.

-Tot hoelang loopt de tentoonstelling Ooievaars in het Zwin nog?

-Wat is de naam van het restaurant dat zich aan het Zwin Natuurpark bevindt?

Mail met ‘Zwin Natuurpark lijkt me wel wat’ via info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be Opgelet, naam en adres zeker niet vergeten om geldig mee te doen en dat alles voor maandagavond 28 maart om 18.00 uur. Dinsdag maken we de winnaars bekend.

2 reacties

Kevin
Geschreven op 2022-03-26 21:57:00
Zou. Graag wel ooit. Wil doen. Vriendin of. Vriend.
Luc van Houtte
Geschreven op 2022-03-26 11:12:28
Wauw... zou ik wel graag doen

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.