Home > Weekendwedstrijd: win je 3 kg pakket geschilde asperges van Spitsbroek in Eede

Weekendwedstrijd: win je 3 kg pakket geschilde asperges van Spitsbroek in Eede

Geschreven op 25 april 2025 om 16:00 door Mario De Wilde

Klaar om het verhaal van het witte goud te lezen? En straks ook nog te proeven? Dan ben je in Het Nieuws van West-Vlaanderen dit weekend op het goede adres. Eindelijk, want het aspergeseizoen 2025 is dit voorjaar een ietsje later van start gegaan. Dat kwam vooral door de lage nachttemperaturen in februari. Het was maar pas na begin maart dat de bodemtemperatuur het gewenste niveau kreeg, waardoor de eerste asperges later beschikbaar waren. Inmiddels zijn ze op op hun lekkerst. En dus trokken we naar de uitgestrekte aspergevelden van het familiebedrijf Spitsbroek in Eede. Daar worden de witte rakkers al jaren met veel passie en deskundigheid geteeld.

Het kopen van je witte asperges moet een beleving zijn. Van maandag tot en met zaterdag is de hele verwerkingscyclus te zien in de winkel in Eede, vlak over de Nederlandse grens. Dit begint bij het aanplanten van de aspergewortel, gaat verder naar de oogst en de verwerking tot de verkoop in onze winkels. En 2025 is weer een heel bijzonder aspergejaar. Dat vertelt Niek Dikker ons tijdens een verkennende rondgang. “Het droge voorjaar zorgde ervoor dat we een maand vroeger dan vorig jaar konden beginnen met het werk op het land. Daarna kregen we prachtige zonnige dagen waardoor we verwachtten dat we veel vroeger konden beginnen met de oogst. Niks was echter minder waar, het seizoen begon volgens traditie op de verjaardag van mijn moeder op 26 maart. De koude nachten zorgden er evenwel voor dat de plant nog even in winterrust bleef. Geen probleem! Toen ze eenmaal ontwaakten, bleek het een vliegende start te zijn en plukten we asperges van super kwaliteit. 75 procent van onze oogst was zelfs kwaliteit ‘AA’ wit, in gewone mensentaal ‘restaurant asperges’. De beste die je maar kan proeven.”


Echt familiebedrijf
Die positieve ontwikkelingen hebben ze in Eede te danken aan de professionele, biologisch verantwoorde verzorging van de planten door boer Bastiaan. Het seizoen eindigt voor hem niet op 21 juni, de laatste oogstdag bij Spitsbroek. Nee, hij verzorgt de plant eigenlijk bijna het hele jaar door. Onkruidbestrijding, juiste voedingsstoffen toedienen en beregenen in droge tijden. Die maandenlange inzet en arbeid zie je telkens terug in de oogst van het volgende seizoen. Al meer dan 35 jaar kweekt de familie witte asperges in de volle grond. In 2020 werd het stokje overgenomen door de twee zonen Bastiaan en Niek. De taken binnen het bedrijf zijn mooi afgelijnd: Bastiaan is de boer, Niek de verkoper en beiden hebben op hun eigen specifieke wijze hun kwaliteiten om ieder jaar opnieuw topkwaliteit te leveren. Naast de agrarische activiteiten is er ook een boerencamping op het terrein. De camping heeft 25 ruime staanplaatsen verspreid over het erf. Voor de mensen die liever overnachten in een huisje zijn er twee vakantiewoningen annex hottub aanwezig. De camping en huisjes zijn trouwens het hele jaar geopend voor de gasten.


Rijk aan vitamines
Veel Nederlanders en Vlamingen weten ieder jaar de weg te vinden naar aspergeboerderij Spitsbroek in Eede, vlak voorbij de grens en een bezoekje loont zeker de moeite, zeker met het hele gezin! Het witte goud, weet je wel…. We zijn mei en als er íets lente schreeuwt, zijn het zeker wel witte asperges. Zeker weten…. Ze smaken altijd: met zalm, met ham, met ei, tja… met wat niet? Asperges bevatten bijzonder weinig calorieën, maar zijn rijk aan vezels en mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Bovendien bevatten ze vitaminen B en C. Geniet er snel van, want het aspergeseizoen duurt niet heel lang.
Werk op het veld


Het is keihard werken om dit typische natuurproduct smakelijk op het bord van de fijnproever te brengen. Late vriestemperaturen en neerslag kunnen de productie in het honderd gooien, maar wat het weer ook is, voor dag en dauw zijn tientallen arbeiders bezig om een hoogstaand product af te leveren. Eind maart laten ze hun kopjes zien en dan begint het steken. Niek en Bastiaan tonen ons hoe die ambachtelijke stiel veel geduld, zorg en aandacht vraagt. Alleen op die manier krijg je mooie, kaarsrechte asperges rechtstreeks van het veld geleverd. In volle productie, bij warm weer, kan de oogst 150 kg of zelfs meer per ha bedragen.

Alle info op www.spitsbroek.nl

Twee dagen feest op het veld in Eede

Voor het vierde jaar op rij is er een morgen zaterdag 26 en zondag 27 april (telkens van 11 tot 20 uur doorlopend) een groot event op en rond het gebouw van Asperges Spitsbroek. Tijdens deze Asperges Days wordt de Nieuweweg in Eede omgetoverd tot een waar aspergefestijn! Er zijn BBQ-wedstrijden met  de bekende bbq-specialist Tom De Jaeger uit Knesselare, er staan verschillende foodtrucks, er zijn live muziekoptredens, ambachtelijke kraampjes (smeden, houtbewerking, keramiek en meer), een stormbaan & springkasteel voor de kids, gratis parkeren en (of wat dacht je…..) tal van aspergespecialiteiten te proeven. En de zon is ook van de partij. Een fantastische en smakelijke uittip voor het hele gezin dit weekend.

Tip
Als je asperges gekocht hebt, is het het best om ze zo snel mogelijk na aankoop te bereiden. In een vochtige doek gewikkeld blijven ze in de koelkast nog tot twee dagen goed. Ingevroren kun je ze 9 maanden bewaren: blancheer ze eerst en vries ze, nadat ze zijn afgekoeld, in met wat eigen kookvocht.

Aan de slag in de keuken

Aspergesoep
Jullie absolute topfavoriet? Aspergesoep toch? Dat is echt lente in een bord. Of je ze nu puur serveert of gegarneerd met wat snippers gerookte zalm, deze soep scoort altijd.
Voor 6 personen
-2 sjalotjes
-700 gr witte asperges (geschild)
-2 blokjes kippenbouillon
-1500 ml water
-200 ml kookroom of slagroom
-80 gr bloem (of maizena)
-70 gr boter
Optioneel
-2 eieren
-150 gr reepjes beenham
-Verse peterselie om te garneren

Asperges met gerookte zalm
Als je op zoek was naar de perfecte lentelunch, dan hem je ‘m nu gevonden: een fris bordje asperges met een plakje gerookte zalm en wat lente-ui: soms is less echt wel more.
Voor 4 per personen
-16 asperges
-een snuifje zout
-250 gram hoeveboter
-3 eieren
-2 dopjes witte wijn
-1 dopje water
-1/2 citroen
-een snuifje cayennepeper
-een eetlepel mosterd
-4 plakjes gerookte zalm
-enkele takjes kervel

Asperges à la flamande
Op 3 nog een klassieker! Asperges op z’n Vlaams, met lekkere hardgekookte eieren en ‘n rijke botersaus. Zó puur!
-4 hardgekookte eieren
-2 bossen asperges
-250 g boter
-1 bosje peterselie
-peper
-zout
-nootmuskaat

Win een van 3 kg pakketten geschilde top asperges. Opgelet, af te halen in het Brugse

-Volg ons alvast op sociale media (facebook en instagram), ook altijd handig om als eerste de leukste nieuwtjes te lezen en te zien wanneer de volgende lezerswedstrijden er aan komen.

-Hoelang teelt het gespecialiseerde bedrijf Spitsbroek al asperges in Eede?

-Wat zijn de voornamen van beide zaakvoerders?

-Asperges kan je ook invriezen. Tot hoeveel maand kan dat?

Mail ons je antwoorden met als titel ‘Haha, asperges uit Eede’ voor dinsdagavond 29 april 2025 om 19 uur naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be . Opgelet, één deelname per gezin anders zien we je genoodzaakt om je als deelnemer uit te sluiten. Vermeld graag ook je mailadres en woonplaats, anders is de deelname ongeldig.

5 reacties

Familie Deroose, Brugge
Geschreven op 2025-04-29 09:09:34
Bedankt voor de leuke tip. Wij zijn afgelopen weekend met heel ons gezin langsgeweest in Eede en het was plezant daar. Het feit dat onze twee kids een hele dag niet naar hun tablet gevraagd hebben, zegt genoeg. En voor ons was een toffe kennismaking met deze harde werkers. Lang leve Spitsbroek.
Lieven V.
Geschreven op 2025-04-28 13:13:25
@Guido Geerts slim ben je alvast niet. begrijpend lezen is moeilijk. en slecht voor de anderen, die gewoon zonder artikel lezen kunnen overnemen. Mail ons je antwoorden met als titel ‘Haha, asperges uit Eede’ voor dinsdagavond 29 april 2025 om 19 uur naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be . Vermeld graag ook je mailadres en woonplaats, anders is de deelname ongeldig.
Linda Vandecasteele
Geschreven op 2025-04-28 00:00:15
Mijn kans gewaagd om samen met mijn gezin van deze keilekkere asperges te kunnen genieten dank u Spitsbroek en Nieuws van West Vlaanderen
Guido Geerts
Geschreven op 2025-04-27 15:26:43
haha asperges uit Eede ons adres is ter yde 83 te middelkerke al meer dan 35 jaar kweken Niek en Bastiaan al asperges men kan ze 9 maanden bewaren door ze in te vriezen
freddy
Geschreven op 2025-04-26 11:33:12
prachtig lekker vers kado ik waag mijn kans dank u spitsbroek en nieuws van west vlaanderen :)

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.