Home > Weekendwedstrijd. Win een duo-ticket voor het pas heropende Musea Sculpta in Brugge

Weekendwedstrijd. Win een duo-ticket voor het pas heropende Musea Sculpta in Brugge

Geschreven op 23 september 2022 om 16:40 door Mario De Wilde

Musea Sculpta in hartje Brugge was (heel even) het museum van Alexander Deman, die jarenlang verschillende zand- en ijssculpturenfestivals in Brugge en aan onze kust organiseerde. Hij overleed twee jaar geleden op 46-jarige leeftijd aan leukemie. Het was Alexander zijn grote wens om iets te creëren dat niet vergankelijk was, daarom liet hij gipsen sculpturen in het museum maken. In april 2019 opende Deman zelf nog het 700 vierkante meter grote Musea Sculpta; 40 internationale artiesten werden door hem uitgenodigd, waar ze met 22 ton pleister sculpturen maakten rond het thema ‘De Vlaamse primitieven’; één van zijn grote passies. Deman was verschrikkelijk trots op de creaties, waar er meesterwerken van de Vlaamse primitieven uitvergroot en in 3D aan de wand werden afgebeeld. Het museum was pas open toen corona uitbrak. In deze periode overleed Alexander.

Ondertussen werden quasi alle taferelen gedurende een jaar lang door een Russische kunstenares, Irina Sokolova, in waarheidsgetrouwe kleuren geschilderd. Er kwamen comfortabele zitbanken en is er ook een mooie binnentuin aangelegd waar je kan genieten van een drankje. Met dank aan West-Vlaming Peter Destrooper, voormalig mede-eigenaar van de gelijknamige koekjesfabriek uit Lo. Peter: “Ik wist niet eens dat hier in hartje Brugge een museum gevestigd was. Ik denk trouwens dat het voor veel Bruggelingen en bij uitbreiding West-Vlamingen, een nog te ontdekken plek is. Toen ik het museum voor het eerst bezocht, was ik zwaar onder de indruk van de werken die hier hangen en ook de manier waarop ze aan de bezoeker getoond worden. Ik wilde dit unieke nalatenschap van Alexander Deman niet zomaar laten verloren gaan en heb er mijn schouders ondergezet om het verder te exploiteren en uit te bouwen. We hopen om op termijn 30.000 tot 40.000 binnen- en buitenlandse bezoekers op jaarbasis te kunnen ontvangen”

En dat levenswerk bestaat uit zeven afzonderlijke zalen vol sculpturen: vijf van de ruimtes zijn gewijd aan het werk van Jheronimus Bosch en telkens één aan dat van Jan van Eyck en Hans Memling. Bij de heropstart werd Lore Parade aangesteld als coördinator van het museum en zij gaf ons tekst en uitleg: “Door de kleuren die Irina Sokolova, een Russische kunstenares, de sculpturen zo waarheidsgetrouw mogelijk meegaf, krijgen ze nog een extra dimensie. Alexander Deman heeft nog net het resultaat kunnen zien. Zijn levenswerk geven we nu een tweede leven. Na tweeënhalf jaar hebben we vorige week de deuren heropend en de eerste reacties zijn veelbelovend. Gisteren kwamen hier nog buitenlandse toeristen en ze verklaarden dat ze eigenlijk niet zo’n kunstfanaat waren, maar dat ze van hun bezoek aan Musea Sculpta ongelooflijk veel opgestoken hadden.”

De honderden taferelen uit de 15de eeuw bevinden zich in 3D op de muren. De audiogids in verschillende talen vertelt een uur lang over de symboliek achter de taferelen van Vlaamse primitieven Jan van Eyck, Jheronimus Bosch en Hans Memling. Peter Destrooper broedt op meer plannen om het museum attractief te maken. In ieder geval is het voor jong en oud een absolute aanrader om Musea Sculpta te gaan ontdekken. (Foto’s Musea Brugge, Benny Proot)

Het museum in de Mariastraat 10 in Brugge is elke dag open van 10 tot 18 uur. www.museasculpta.be

Wedstrijd

We hebben 15 duo-tickets van Musea Sculpta om weg te geven. Wat moet je daarvoor doen om zo’n uniek en onvergetelijk bezoek gratis mee te pikken?

-Volg ons alvast op sociale media (facebook en instagram), ook altijd handig om als eerste de leukste nieuwtjes te lezen en te zien wanneer de volgende lezerswedstrijden er aan komen.

-Wat is de naam van de Russische kunstenares die de sculpturen schilderde?

-Noem drie Vlaamse primitieven die eveneens present zijn in Musea Sculpta?

-Hoeveel ton pleister is er gebruikt om de indrukkende kunstwerken te maken?

Mail ons je antwoorden met als titel ‘Dat is echt iets voor mij’ voor maandagavond 26 september om 21 uur naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be . Opgelet, één deelname per gezin anders zien we je genoodzaakt om je als deelnemer uit te sluiten. Vermeld graag ook je mailadres en woonplaats, anders is de deelname ongeldig. Woensdag maken we de winnaars bekend.

1 reactie

Heidi van eenoo
Geschreven op 2022-09-23 19:11:29
Dat is echt iets voor mij! 1. Irina Sokolova 2. Jan van Eyck, Jheronimus Bosch en Hans Memling. 3. 22 ton pleister

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.