Home > Weekendwedstrijd: win alvast je Druivelaar kalender voor 2022

Weekendwedstrijd: win alvast je Druivelaar kalender voor 2022

Geschreven op 12 november 2021 om 16:43 door Mario De Wilde

Meer dan ooit is het voor iedereen uitkijken naar 2022. Een nieuw jaar, een frisse start. De 107e editie van De Druivelaar moest iets speciaals hebben. Mede dankzij de creatieve samenwerking met de Kloen clowns en de opname van drie nieuwe rubrieken voorziet De Druivelaar opnieuw 365 dagen lang een blaadje wijsheid en humor voor jong en oud. De vzw Kloen werd in 2005 opgericht door Geert Deraeve uit Roeselare met de bedoeling fondsen te werven voor het werk van de Ziekenhuisclowns, die een lach weten te toveren op het gezicht van het zieke kind. Kloen zorgt ervoor dat kinderen die langdurig in het ziekenhuis moeten verblijven, regelmatig bezoek krijgen van een speciaal opgeleide clown die hun pijn en angst even doet vergeten. Verder helpt Kloen ook activiteiten realiseren voor kinderen met reuma, muco en primaire immuunstoornissen.

“Op Geerts vraag of een rubriek over Kloen tot de mogelijkheden behoorde, was ons antwoord een volmondig ‘ja’! Ook cartoonist Filip Cardoen uit Moorslede en leraar-schrijver Peter Devlieger uit Roeselare die Kloen reeds van bij de start een warm hart toedragen, zouden hun medewerking verlenen. “ aldus Christine Desmet, redactrice van De Druivelaar.
En zo geschiedde. Peter schreef 12 ludieke maandgedichtjes over clown Kloen en Filip tekende er spontaan 12 sublieme illustraties bij. Speciaal voor Kloen drukte INNI GROUP diezelfde illustratie op een Druivelaar-rugschild, dat samen met De Druivelaar 2022 te koop wordt aangeboden door de vzw Kloen zelf (www.kloen.be) en waarvan de opbrengst integraal naar de Ziekenhuisclowns gaat. Wist u trouwens dat clown Ernesto, alias van Dirk Degryse, niet alleen vrijwilliger is bij Kloen, maar ook diegene die De Druivelaar al méér dan 30 jaar nauwgezet corrigeert ?

Daarnaast kregen we van Hanneke Van Camp van het Centrum Menselijke Erfelijkheid van de KU Leuven interessante bijdragen over de evolutie van de mens, het menselijk genoom, de natuurlijke afweer tegen bacteriën en virussen enzovoort.
Een andere nieuwe rubriek voert ons 80 jaar terug in de tijd, meer bepaald naar 1942, toen de kazerne Dossin in Mechelen ingericht werd als verzamelkamp voor Joden en Roma. Van daaruit werden maar liefst 25.000 mensen gedeporteerd naar de vernietigingskampen in Auschwitz en Birkenau. Dr. Laurence Schram, senior researcher van de Dossinkazerne, schreef 12 bijdragen over deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. En dan is er ook nog het Afrikaans, het Nederlands dat gesproken werd door de Zuid-Hollandse kolonisten die zich in Zuid-Afrika vestigden na de stichting van Kaapstad in 1652. Het Afrikaans bevat soms heel grappige en voor ons heel verstaanbare woorden en daarvan hebben we er een aantal opgelijst.
————————————————————————————————————————————–
Over De Druivelaar
De Druivelaar is al een bescheiden monument sinds 1915, met zijn vaste plek in vele Vlaamse huiskamers en daarbuiten. Het concept is simpel. Op de voorkant van de blaadjes vindt u de datum en details zoals de patroonheiligen en de stand van de zon en de maan. Op de achterkant staat een mop of een brok traditionele wijsheid; en het is net omwille van die lange traditie dat dit kalenderblokje zo populair blijft. Deze beroemde Vlaamse scheurkalender is beschikbaar bij verschillende dagbladhandels en warenhuizen voor de adviesprijs van 5,40 euro. Een digitale variant is te vinden in de appstore voor iOs en Android.
www.dedruivelaar.be

Wedstrijd

Enkele tientallen van deze Druivelaars hebben we weg te geven. Wat moet je doen om die in de wacht te slepen?

-een voordeel is steeds om ons op instagram @hetnieuwsvanwestvlaanderen te volgen, altijd handig ook als je alle nieuwtjes uit je streek te weten wilt komen en een steuntje voor onszelf.

-bezorg ons zelf een korte of lange mop.

-Hoeveel nieuwe rubrieken zijn er in de Druivelaar 2022?

Mail je antwoorden met als titel ‘Druivelaars 2022’ naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be. Opgelet, naam en adres zeker niet vergeten om geldig mee te doen en dat alles voor maandagavond 15 november om 21.00 uur. Dinsdag maken we dan de winnaars bekend.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.