Home > Weekendwedstrijd: win 3 kg Aqua-Triton mosselen incl. frietaardappelen & sausje of een restaurantetentje van € 60

Weekendwedstrijd: win 3 kg Aqua-Triton mosselen incl. frietaardappelen & sausje of een restaurantetentje van € 60

Geschreven op 29 juli 2022 om 14:28 door Mario De Wilde

De mosselen zijn weer een aantal weken aan de wal en al wie zich een beetje fijnproever en Bourgondiër voelt, haal meteen de mosselpan boven of reserveert een tafeltje in een van de vele mosselrestaurants die onze regio rijk is. Als er één iemand is die alles over Zeeuwse mosselen kent, is het zeker Alex Van Houte uit Groede. Afspraak dus bij die andere mossel- en visspecialist Fieret in Sluis. Geen babbel over koetjes en kalfjes maar in dit geval oesters, scheermesjes, kreeft en (jawel) mosselen…

Alex was van kinds af heel nauw betrokken met de visserij in het algemeen. Zijn wiegje stond in Schoondijke, waar hij ook opgroeide. Op zijn vijftiende stelde zijn vader voor dat hij centjes mocht sparen voor de aankoop van een brommer. Alex: “Hij kende Vishandel Erasmus aan de Kaai in Breskens en liet me er weekend- en vakantiewerk doen. Ik heb daar bij manier van spreken tonnen haring gekuist, rolmopsen gedraaid en vis gefileerd. Later mocht ik ook bestellingen inpakken en de inkoop doen zodat het veldwerk stilaan veranderde in bureauwerk. Nadien begon ik bij Noordzee Breskens. Ik volgde op school de richting marketing & communicatie en dat, in combinatie met vis, leverde me enorme voordelen op. In 2007 verliet ik de school en kreeg ik een baan als marketeer bij Prins & Dingemanse. Zo ben ik in de mosselsector gerold.”


Uitstekend voorjaar
Na een korte intermezzo bij het Belgische visbedrijf Multi-fish werd Alex door de huidige directrice van Aqua-Trion Mossel gevraagd om samen met haar een eigen markt op te bouwen richting de groothandels en restaurants met ouderwetse grote mosselen. Vanuit hun sterke Duitse kweek lukte het Alex om sinds 2018, met behulp van verschillende overnames en fusies, in 2021 maar liefst 30% marktaandeel te veroveren. De Aqua-Triton Mosselen zijn voor de particulier o.a. verkrijgbaar bij Fieret in Sluis en Mike de Houck in Breskens. De horeca wordt bediend via een netwerk aan groothandels, waaronder Mike de Houck voor Zeeuws-Vlaanderen, Vishandel Azuur voor de Oostkust en de Brugse Mossel Centrale voor Brugge.


Enkel in viswinkels en restaurants
Vanuit Nederland is er een grote inhaalbeweging bezig op vlak van mosselen eten. Alex: “De voorbije decennia gebeurde dat alleen in België en Zeeuws-Vlaanderen maar nu begint men ook boven de rivieren het zwarte goud te ontdekken. Toch gaat 80 procent van de vangst nog steeds naar Vlaanderen maar wie ze ook eet, in Nederland of België, onze slogan is niet voor niets ‘De beste mosselen direct van de kweker’. Bovendien kan ik je zeggen dat de mosselen dit jaar van een uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn.”

Frietaardappelen van ZVL
Bij mosselen horen natuurlijk frietjes. Goede smakelijke frietjes. Een perfecte smaak voor de friet begint natuurlijk bij de aardappel. De aardappelen van Toon en Dirk van ZVL uit Nieuw Namen groeien tot volwaardige frietaardappelen in de Zeeuws-Vlaamse kleigrond, zeg maar de beste grond voor de groei van aardappelen. Doordat de familie Steijaert al generaties frietaardappelen teelt, weten ze precies wat goed is voor de aardappel. Wanneer ze de grond in gaan, hoelang ze er in moeten zitten en wanneer ze gerooid moeten worden. Deze aspecten spelen allemaal mee bij de perfecte smaak van de aardappel. Frietjes zoals de boer het bedoelde; met zorg en aandacht verbouwd, vers van het land en 100% natuurlijk, zonder toevoegingen. Van poten tot rooien, schillen en snijden, bakken en verpakken tot aan de levering toe. Dat kunnen alleen maar frietaardappelen van ZVL zijn…


Regio
Zeeland, een prachtig stukje Nederland. Het staat bekend om haar waterrijke natuur, een bourgondische levensstijl en heerlijk uitwaaien. Veel mensen genieten dan ook van alles wat de streek te bieden heeft. Maar wat niet zoveel mensen weten is dat een van de juweeltjes uit de regio de aardappel is. In het bijzonder de aardappelen geteeld door familie Steijaert. In de Zeeuws-Vlaamse polder op 500 jaar oude zeeklei verbouwt de familie inmiddels al vijf generaties het zo typisch Nederlandse gewas. Maar hier worden niet zomaar aardappelen verbouwd. Door de delta van de grote rivieren is er in Zeeuwse-Vlaanderen een enorm vruchtbare zilte zeeklei ontstaan. Deze bodem en het unieke Zeeuwse micro klimaat bieden de perfecte omstandigheden om aardappelen te telen van de mooiste kwaliteit. De aardappel is van dermate hoge kwaliteit dat de houdbaarheid enorm lang is, de voedingswaarde hoog en nog belangrijker, de structuur en smaak zorgen voor overheerlijke frieten.
Ontstaan
De gebroeders Toon en Dirk: “Wij zijn de jongste generatie Steijaert en staan voor een historische uitdaging die het voortbestaan van veel landbouwbedrijven in heel Nederland bedreigt. Zoals zoveel boeren, verkopen wij ons gewas op de wereldmarkt. Deze markt kijkt door de groeiende wereldbevolking maar naar één ding: de prijs. Hierdoor worden boeren wereldwijd gedwongen om zoveel mogelijk te produceren. Maar dit gaat vaak ten koste van de kwaliteit en duurzaamheid. Simpelweg omdat ze te weinig betaald krijgen om te kunnen blijven investeren in duurzame technieken. Dit is niet alleen slecht voor de boer maar voor iedereen. We kennen allemaal de verhalen over de landbouwgrond die door te intensieve landbouw, uitgeput raakt, ons voedsel dat haar voedingswaarde verliest en de noodzaak tot duurzame landbouw om de klimaatverandering te bestrijden. Maar wij willen onze mooie kwaliteit aardappel niet opgeven of offers maken die ten koste gaan van onze prachtige Zeeuwse omgeving waar zoveel mensen van genieten. Wij moesten het anders gaan doen. Daarom hebben wij ZVL Friet opgericht.”
Proces
ZVL Friet maakt ambachtelijke verse frieten, van de hoogste kwaliteit Zeeuws-Vlaamse aardappelen. Toon: “Onze frieten zijn zo vers dat ze een dag nadat ze geschild zijn al in de winkel liggen. Ze worden alleen lokaal geteeld met oog op mens en milieu en zijn puur natuur, zonder toevoegingen. Wij zorgen ervoor dat de reis van land tot bord zo kort mogelijk is. Die reis is zelfs zo kort, dat de aardappelen van land tot schap, maar een dag onderweg zijn. We doen dit zodat we de kwaliteit in iedere stap van de reis kunnen controleren en verbeteren. Maar ook zodat er een eerlijke prijs aan de boer betaald kan worden. Zo kunnen zij blijven investeren in het duurzaam verbouwen van de beste aardappelen ter wereld, en kun jij genieten van onze heerlijke verse friet.”
Alle info op www.zvlfriet.nl

En dan zijn er nog de (mossel) sausjes en mayonaise van Delino

Delino is een ambitieus familiebedrijf uit Knokke-Heist, dat geleid wordt door Stefanie en Evelyn Denys en dat gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en distributie van hoogwaardige sausen. De zussen zijn professionals die beiden kunnen bouwen op een meer dan 20 jaar lange ervaring in het bedrijf. De bekende Delino-sausjes en vinaigrettes zijn overheerlijke, gebalanceerde toppertjes op smaak gebracht met fijne kruiden of acaciahoning, tomaat, paprika of mosterd. Ze matchen uitstekend bij een knapperige salade, vis of schaaldieren, kip of in combinatie met een vleesgerecht. En nu het volop mosselseizoen is, mogen de mosselsaus en de mayonaise van Delino op geen enkele tafel ontbreken ‘because we sauce up your summer’…
www.delino.be

Toch op restaurant? Dit zijn de meest aanbevolen mosselrestaurants

Oberbayern in Blankenberge

Vlak aan de haven, de markt en op 200 meter van de zee (en de tram stopt voor de deur) stap je bij Restaurant Oberbayern binnen en waan je je meteen in een ander land! Het warme interieur doet denken aan een Beierse chalet ergens in de Alpen en is ronduit uniek aan onze Belgische kust. Al sinds 1963 wordt de zaak gerund door de familie Croes, die met Oberbayern haar klanten wil verwennen met een vriendelijke bediening en lekkere gerechten. Bij de liefhebbers staan de mosselen hier hoog op het verlanglijstje en dat is niet verwonderlijk want Knack Magazine plaatste het enkele jaren terug bij de top 5 van beste mosselrestaurants van België. Hier eet je ze à volonté op vier bereidingswijzen: natuur, met witte wijn, met look en Provençale. Er is ook een Mosselmenu (€ 27.50) met een soep vooraf en nadien 1,3 kg mosselen natuur ‘Casserole’ met een Grimbergen biertje (Blond, Bruin) erbij geserveerd. Nadien kan je vlak ernaast kennismaken met met de eigentijdse, exclusieve cocktail- en wijnbar L’apereau dat ook door de familie Croes uitgebaat wordt.
De Smet de Naeyerlaan 49
8370 Blankenberge
tel.: 0468-18.85.51
www.restoberbayern.be

De Roste Muis In Sint-Laureins

Peter en Ilse van de Roste Muis weten elk jaar iets nieuws aan hun ‘Groot Genieten Adres’ te breien. Rond hun eeuwenoud, nostalgisch dijkhuisje, midden het groen en de vele kreken, bevindt zich nu ook een bloemenpluktuin waar zo’n 50.000 tulpen, gladiolen, lelies, zonne- en korenbloemen en dahlia’s door passanten en gasten van de Roste Muis kunnen geplukt worden. Proef uiteraard ook de vingerlikkende mosselspecialiteiten op twee wijzen bereid (natuur en met witte wijn, look en room) en dat met verse frietjes erbij voor € 30. Noteer ook de palinggerechten, op zeven verschillende manier bereid. Of kom tijdens het najaar wanneer haas, everzwijn en ree rechtstreeks door bevriende jagers wordt geleverd. Eerlijke, verse gerechten, royale porties en zachte prijzen, geserveerd met de glimlach door een fantastisch team. Al dit leuks kan je met het hele gezin combineren met een paar mooie boeketten bloemen te gaan plukken in de gigantische bloementuin Fleur Souris.
Drijdijk 2
Waterland-Oudeman 9988 Sint-Laureins
tel.: 09-379.85.60
www.rostemuis.be

The Corner in Sluis

Al meer dan 35 jaar staat het familierestaurant The Corner bekend als hét steak- en mosselhuis van Sluis. En jawel, dé specialiteit is het serveren van de onovertroffen Zeeuwse mosselen. Ze zijn in vier varianten verkrijgbaar: natuur, witte wijn, look en Provençale. Hier, in hartje Sluis, zijn er bijna het hele jaar door mosselen verkrijgbaar. Lekker gepeperd en met fijne groente en uien perfect gekookt. Voor d eprijs hoef je het zeker niet te laten want Mosselen natuur inclusief lekkere frietjes en mosselsaus erbij heb je al voor € 19,95. Toch niet zo gek op mosselen? Een andere specialiteit van The Corner zijn de steaks. Een goed stuk vlees zoals een biefstuk, entrecote of tournedos. Geserveerd met goudgele frietjes, kroketjes of puree en je hebt de keuze uit pepersaus, champignonsaus, bearnaisesaus of Provençaalse saus. Nog toppers zijn de paling en de gebakken zeetong. Als afsluiter maak je je bezoek aan The Corner helemaal top met de eigengemaakte chocolademousse (gemaakt van Callebout chocolade) en moelleux en het Ijsboerke ijs, lekker als een coupe of bij een verse pannenkoek met aardbeien en ijs.
Kapellestraat 25
4524 CW Sluis
Tel. 0031-117.461.369
www.decornersluis.nl

‘t Bloemenhuisje in Oostkamp

’t Bloemenhuisje, met gastheer Christof Vanderspurt en chef-kok Kristoff, weten al bijna zeven jaar lang jong en oud een onvergetelijk bezoek te garanderen. Hun verwenadresjes bevindt zich op nauwelijks drie minuten rijden van de E40 (afrit Oostkamp) en achter het bekende sportcomplex de Valkaart. Met Frans-Belgische gerechten en creatieve seizoensuggesties weet ‘t Bloemenhuisje altijd te verrassen. Van oktober tot juni is er ’s middags een tweegangenlunch (€ 19.50). Op de vaste kaart overheerlijke garnaalkroketten, rib-eye, kabeljauw, paling en zalige slaatjes. In deze periode komen er ook verse mosselen op met vijf verschillende bereidingen (natuur, witte wijn, room, look en ‘van de chef’, vanaf € 26 op tafel met verse frietjes geserveerd. De tearoomkaart, met daarop o.m. home made boerenpannenkoeken en andere heerlijke zoetigheden, is van een even sterk kaliber. Het zuiders gericht terras met uitzicht op de speeltuin plus betaalbare kidsgerechten maken van’t Bloemenhuisje een familieparadijs.
Albrecht Rodenbachstraat 46
8020 Oostkamp
tel.: 050-54.72.65
www.tbloemenhuisje.be

Auberge des Moules in Philippine

In het Zeeuws-Vlaamse Philippine, waar ooit de eerste mosselhaven van Nederand lag, is restaurant Auberge des Moules al 50 jaar lang een echt begrip voor de liefhebber van Zeeuwe schaal- en schelpdieren. Ook bij Belgen staat dit adres al jaren met stip op één wanneer het om ‘mosselen eten’ gaat. Hier komen de heerlijk gekookte en gekruide mosselen naar oud familierecept op tafel. Je kan er brood of verse frietjes bij vragen. Wil je al dit lekkers nog extra upgraden, dan ga je voor een Auberge Keuzemenu (€ 54) waarbij ook een hoofdgerecht met mosselen mogelijk is of een Mosselmenu (€ 55) in drie gangen. Ook als je niet van zeevruchten houdt ben je in de ongedwongen Auberge in hartje Philippine aan het goede adres. Door de warme ontspannen sfeer en de service met een glimlach voel je je zich bij Auberge des Moules al snel thuis. Daar zorgen zaakvoerders Joris, Manon en hun enthousiast team zeker voor.
Visserslaan 3
4553 BE Philippine
tel.: 0031-115-491.265
www.aubergedesmoules.com

De Oesterput in Blankenberge

De goede naam en faam van restaurant de Oesterput reikt tot ver buiten Blankenberge waar de familie Devriendt vijf generaties geleden hun handel in zeevruchten startten. Restaurant de Oesterput is de plaats bij uitstek waar je van verse kreeft, oesters, vis, mosselen of van een voortreffelijke zeevruchtenschotel kan genieten. In De Oesterput kan je mosselen op vijf verschillende bereidingswijzen bestellen: natuur, met witte wijn, met look, Mosselen ‘Piet’ en met rode curry. Wat je ook kiest, je betaal er € 28 voor. De Oesterput ontleent z’n charme aan de bruisende kreeftenbassins in de gerestaureerde loods op een tiental meter van de duinenrij. De unieke ligging, de vriendelijkheid van het zaalpersoneel en de gewaarborgde versheid van de zeevruchten maken een bezoekje de moeite waard. Kreeft, oesters en het aanbieden van een selectie champagnes zijn dé specialiteit. Op elk moment van de dag en het jaar is het gezellig en romantisch vertoeven in de Oesterput. Piet Devriendt presenteerde enkele jaren geleden ook zijn mosselboek voor. Het boek bevat maar liefst zestig uiteenlopende recepten om aan de slag te gaan met de lekkernij waarbij de ene al wat verrassender dan de andere. Zo staat er in het boek uitgelegd hoe je de klassieker mosselen met witte wijn maakt, maar even goed kan je de creatie ‘pitta met mosselen’ uitproberen.
8370 Blankenberge
Wenduinse Steenweg 16
tel. 050-41.10.35
www.oesterput.com

Wedstrijd

Dankzij Aqua-Triton kunnen we 15 winnaars blij maken met een pakket van 3 kg. Jumbo mosselen. Ook Aardappelbedrijf ZVL doet haar spreekwoordelijke duit in het zakje en schenkt aan diezelfde winnaars ook nog eens 2 kg van de beste verse frietjes daar aan toe, net zoals Delino daar een potje mosselsaus en mayonaise aan toevoegt. Alleen het zout op de frietjes moet je dus nog doen om een heerlijk mosselmenu klaar te maken. Allemaal af te halen in één pakket bij Vishandel Fieret in Sluis. Bovendien hebben we ook nog een aantal splinternieuwe mosselboeken en etentjes bij diverse mosselrestaurants t.w.v. € 60 weg te geven.

Wat moet je daar voor doen?
-Volg Het Nieuws van West-Vlaanderen op facebook en/of instagram, is sowieso altijd handig om als eerste alle nieuwtjes uit je buurt te ontdekken.

-In het filmpje zie je een mosselspecialist de mosselen aanprijzen. Wat is zijn naam?

-Wat kocht Alex Van Houte van Aqua-Triton Mosselen van zijn eerste centjes die hij verdiend had?

-Hoe eet je de mosselen het liefst?

Stuur voor maandag 1 augustus om 21 uur een mail naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be met als titel ‘Helemaal weg van Aqua-Triton’. Graag ook je volledig adres en slechts één deelname per gezin, zoniet voorzien we uitsluiting van de wedstrijd. Woensdag maken we dan alle blije winnaars bekend.

 

9 reacties

Ann Van Eenaeme
Geschreven op 2022-08-01 19:33:21
Heerlijk! Ik waag mijn kans!
Stef DC
Geschreven op 2022-08-01 19:32:42
Lekker! Fingers crossed.
Jurgen west
Geschreven op 2022-08-01 08:57:33
Woww mooie actie met plezier meegedaan ❤️🤞
Nadia Hendrickx
Geschreven op 2022-08-01 08:19:12
Wat een leuke actie, nu duimen maar 🙏👍
Carlos De Rock
Geschreven op 2022-07-31 13:14:45
Tof idee zeg !! Hoe doen jullie het telkens maar weer :) en nu ...... duimen :):)
Naessens Raf
Geschreven op 2022-07-31 11:41:06
Ook dit is weer eens een mooie en interessante reportage om meer te weten over de lekkere mosseltjes !!!
Vanderhaeghen christel
Geschreven op 2022-07-31 08:36:12
Geweldige actie , met plezier gedaan
Annemarie Peellaert
Geschreven op 2022-07-30 09:28:10
Mooie actie graag gedaan grts
Chantal de schoolmeester
Geschreven op 2022-07-29 15:40:34
Super actie!!!! Met plezier meegedaan. Fingers crossed

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.