Home > Weekendwedstrijd: deze winnaars mogen blauwe bessen gaan plukken en ze nog gratis meenemen

Weekendwedstrijd: deze winnaars mogen blauwe bessen gaan plukken en ze nog gratis meenemen

Geschreven op 26 juli 2022 om 14:22 door Mario De Wilde

Afgelopen weekeinde hadden we alweer een heel speciale lezerswedstrijd voor de hele familie. Niets is immers leuker om te doen dan zelf blauwe bessen gaan plukken en die nadien (max. 750 gram) ook meer naar huis te nemen. Locatie van dat alles? Het ambachtelijk blauwe bessenbedrijf Spitsbroek ligt amper 3 km voorbij de Nederlandse grens in Eede. Op deze gezegende plek kan je elke dag tussen 9 en 17 uur (7 dagen op 7) heerlijk genieten van het buitenleven en de rust van het platteland. Na een korte en leerrijke introductie krijg je je emmertje mee en dan zoek je maar de meest sappige blauwe bessen uit. Je plukt zoveel als je wil (je kan er ook confituur, sap, dessertsaus, enz.) van maken en de eerste 750 gram neem je sowieso gratis naar huis. Nadien kan je in het winkeltje ook nog altijd iets kopen van de eigengemaakte bessen.

Bij Spitsbroek Zeeuws Vlaanderen willen ze het telen van blauwe bessen in hun kwekerij zo natuurlijk mogelijk houden. En dat wordt opgemerkt door de omgeving. Hun blauwe bessen boerderij verkoopt namelijk al blauwe bessen aan de CRU, een onderneming uit België die ambachtelijke producten van hoge kwaliteit verkoopt. Daarnaast kan je de blauwe bessen die ze plukken in de kwekerij kopen op boerenmarkten in Zeeuws Vlaanderen en in de eigen boerenwinkel op de boerderij.

Allerlei weetjes
Een blauwe bessenplant groeit het best in de zure zandgrond. Aangezien asperges ook in zandgrond groeien is de blauwe bes ideaal om in te planten als de grond uitgeput is door de asperge. De teelt van blauwe bessen is een zeer arbeidsintensieve teelt. Elke bes wordt met de hand geplukt.

Net zoals bij de asperges gaan we bij de bessen voor smaak en kwaliteit. Dit doen we door het juiste ras te selecteren en aan te planten en deze de juiste voedingstoffen te geven. Vooral het moment van plukken is erg belangrijk. Te vroeg geeft een te zure smaak, te laat geeft een zachte bes.

Het blauwe bessen seizoen begint in de eerste weken van juli, afhankelijk van het weer en eindigt begin september.

Op de locatie van Spitsbroek aan de Rijksweg staat een automaat die dagelijks opgevuld wordt met verse bessen. Voor grote hoeveelheden kan je altijd langskomen op het adres aan de Nieuwe weg 2 in Eede.

De blauwe bessen pluktuin

De blauwe bessen van Spitsbroek worden met veel liefde en overgave gekweekt. Je kunt nu ook zelf meedoen aan de teelt van blauwe bessen. Het team doet namelijk ook aan zelfpluk waarbij jij je eigen blessen mag plukken.

Je krijgt van een emmertje waarna men je meeneemt naar de blauwe bessenstruiken. In een paar minuten legt men dan uit welke rassen rijp zijn voor het zelfplukken. Dan kan het plezier beginnen en mag je zelf je eigen emmertje vullen. Doormiddel van proeven leer je snel welke bessen lekker zijn en welke niet. Na het vullen van je emmertje gaat iedereen terug naar de schuur en wordt het emmertje gewogen. Je betaalt de blauwe bessen per kilo. Maar onze winnaars krijgen sowieso 750 gram blauwe bessen gratis mee naar huis.

Winnaars

En of er graag aan deze leuke activiteit meegedaan wordt… Met 1454 inzendingen net geen 1500 deelnemers en deze tien winnaars mogen zich bij de gelukkigen noemen: Robert Muller uit Knokke, Wout Boel uit Cadzand, Sylvie Decker uit Duinbergen, Lasse Rutten uit Sint-Kruis, Familie Kyndt uit Brugge, H. De Cooman uit Oostende, Esther Rosseel uit Hertsberge, R. Geernaert uit Aalter en Ronny Commerman uit Jabbeke. Vanaf komende woensdagmiddag 27 juli mogen ze zich bij Spitsbroek in Eede aanbieden. Hun namen zijn intussen doorgegeven. Veel plukgenot…

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.