Wat is een laadpaal en hoe kan je deze vinden?
De huidige maatschappij maakt steeds meer plek voor ontwikkelingen. In de eerste plaats vindt er veel digitalisatie plaats. Veel werkzaamheden worden bijvoorbeeld volautomatisch uitgevoerd. Dat scheelt niet alleen tijd, daardoor gebeurt het ook efficiënter. Bij deze ontwikkelingen horen ook elektrische auto’s. Inmiddels rijden er honderdduizenden in Nederland en daarbuiten rond. Maar om in een elektrische auto te kunnen rijden, is een elektrische laadpaal wel onmisbaar.
Wat is een laadpaal precies?
Auto’s zijn er in verschillende soorten, maten, kleuren en merken. Bij een benzinestation kan men tanken en vervolgens kilometers rijden – in binnen- en buitenland. Maar als het gaat om elektrische auto’s, gaat dit natuurlijk anders.
Laadpalen fungeren als oplader voor de elektrische auto’s. Simpeler kunnen we het niet aan je uitleggen. Omdat elektrische auto’s volledig, soms gedeeltelijk, op stroom rijden, is er wel een laadstation nodig dat stroom kan voorzien. Hier zijn laadpalen voor ontwikkeld.
Ook de werking van een laadpaal hoeft niet ingewikkeld te zijn. Daar waar je normaal tankt, plug je de bijhorende stekker in. Je kunt het in die zin vergelijken met een telefoonoplader en een stopcontact. Dankzij de speciale symbolen kun je de laadpalen van ver al herkennen, mocht er nood aan de man zijn. De laadpalen kunnen los op de grond staan, maar ook bevestigd zijn aan een wand of een muur.
Wat is het verschil tussen een laadpaal en een snellader?
De term “snellader” is eigenlijk alleszeggend. Snellaadpalen hebben namelijk meer vermogen. Dit zorgt ervoor dat de elektrische auto in een kortere tijd wordt opgeladen. Binnen een half uur wordt het voertuig bijna volledig opgeladen. De meeste voertuigen zijn wel geschikt om aan een snellader te koppelen. Er zijn echter wel wat uitzonderingen, waarbij dit niet mogelijk is. Het kan dus verstandig zijn om je hier van tevoren eens in te verdiepen.
Waar zijn laadpalen te vinden?
Hoeveel kilometers een elektrische auto kan rijden, hangt af van het exacte voertuig. Het kan om 200 kilometer gaan, maar ook om meer dan 400 kilometer. Vaak is dit ook afhankelijk van de grootte van de auto. Maar stel dat je op de snelweg rijdt en je ziet het accupercentage teruglopen. Zonder voldoende stroom kom je immers niet thuis.
Laadpalen zijn veelal onderweg te vinden. Bijvoorbeeld bij benzinestations of op openbare parkeerplaatsen. Er zijn duizenden oplaadpunten langs de weg te vinden. Daar zitten overigens ook snelladers tussen. Daarnaast zijn er ook speciale apps die aangeven waar de oplaadpunten te vinden zijn. Zo ga je ook voorbereid op pad.
Wat heb je nodig?
Het is aan te raden om altijd een oplaadkabel bij je te hebben. Veel oplaadpunten hebben namelijk geen bijhorende kabel beschikbaar. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen in dit geval.
Samengevat
Nu er steeds meer elektrische auto’s op de weg rijden, is het ook belangrijk om oplaadpunten aan te bieden. Deze heb je nodig om kilometers te kunnen maken. Gelukkig zijn er duizenden te vinden langs de weg. Via speciale apps kan men checken waar de punten te vinden zijn.