Wat heeft Brugse onderneemster te maken met een Spaanse poes en het stikstofprobleem?
In 2024 is, meer dan ooit, een schoner milieu de norm. Het is tegelijk een scharnierjaar want de strenge doelstellingen voor het Europees stikstofakkoord moeten tegen uiterlijk 2030 al gehaald worden. De afspraken en de vergunningsregels zijn niet minnetjes en intussen zijn de boeren en landbouwbedrijven de kop van Jut. Nu blijkt er plots een revolutionaire en (vooral) hoopgevende ontdekking in de maak. Een concept dat eigenlijk bij toeval in de Spaanse regio Galicië ontdekt werd. We laten zo meteen Sergio Quiroga Rivero, CEO van Ecocelta, zijn verhaal doen. Maar eerst nog wat achtergrondinformatie over zijn onderneming. Ecocelta is een bedrijf in het noorden van Spanje dat sinds 2003 actief is in bio meststoffen en ecologische producten. De hoofdzetel bevindt zich in de veelbezongen Galicië-regio.
Chemische reactie
In Galicië worden jaarlijks 250.000 ton mosselen gekweekt en al meer dan twintig jaar is Ecocelta actief in het verwerken van het afval van mosselen, met name de schelpen van het zwarte goud. In 2019 vroeg en verkreeg Ecocelta zijn eerste patent op een biologische kalkhoudende meststof. Het concept kreeg de naam Celtacal mee en bestond uit de interactie die ontstaat tussen de geplette mosselschalen en vloeibare dierlijke mest. In 2023, en gebaseerd op de ervaringen van Celtacal, ontwierp Ecocelta een driefasig zuiveringssysteem Agropurin, waarvan de eerste fase in het zuiveringsproces geplette mosselschelpen verzameld worden. In een vergaarbak met mosselschelpen wordt vervolgens dierlijke mest gestort. Op die manier ontstaat een chemische reactie tussen Aragoniet, het hoofdbestanddeel van de schelpen en de vloeibare mest. Daarna volgen nog eens twee ecologische zuiveringsstappen. Het resultaat van deze werkwijze is 90 % zuivering van de drijfmest, stikstof- en fosforbelasting die dalen en de PH die stijgt. Wat rest is water met een biologische kwaliteit, ideaal voor het bewateren van planten en biologische meststoffen.
Maar die kat kwam weer…
Tot zover de noodzakelijke bedrijfsinformatie, maar nu komt Chocolate op de proppen, de poes die al jaren tot de vaste gasten van het bedrijf behoort. Sergio Quiroga Rivero merkte op dat de poes haar behoefte opvallend vaak deed in de opslag van de geplette mosselschelpen. Aanvankelijk tot lichte irritatie van Sergio. Het bedrijventerrein van Ecocelta is immers vele hectaren groot en toch koos Chocolate net dat plekje uit…. De CEO van het Spaanse familiebedrijf begon zich meer en meer te gaan verdiepen in het merkwaardig gedrag van de kat. Het denkwerk groeide uit tot een idee voor een nieuwe toepassing van mosselschelpen nl. ecologische kattenbakvulling. Anders gesteld: het was eigenlijk de poes die koos en de hint gaf voor kattenbakvulling op basis van geplette mosselschelpen.
Spaanse media present
Sergio bleef alleszins niet bij de pakken zitten, ook de vele nieuwe ontwikkelingen vorig jaar rond stikstof indachtig. Een tweede patent voor ecologische kattenbakvulling werd aangevraagd en eind 2023 toegekend. De naam: Arenamar. Het nieuwe middel werd meteen met tromgeroffel in alle Spaanse media opgeraapt. Een paar weken geleden was de Spaanse staatstelevisie met een grote crew aanwezig bij Ecocelta voor een uitgebreide reportage over de waaier aan activiteiten van Ecocelta. Het kwam in primetime op de Spaanse buis. En reken maar dat Chocolate een absolute hoofdrol opeiste in die T.V.-reportage.
Ecocelta Europe
Ecocelta heeft nu samen met een Belgische partner de divisie Ecocelta Europe op poten gezet, want het stikstofprobleem kent geen grenzen. Letterlijk dan! De Belgische partner, met Moniek Corthouts aan het hoofd, zal verantwoordelijk zijn voor sales en marketing van Ecocelta producten buiten Spanje. Ook de productie en de licentie overeenkomsten buiten Spanje staan onder haar bevoegdheid. Eén van de grote uitdagingen is om de mosselschelpen uit de Benelux, Frankrijk en Denemarken een tweede leven te geven. En vermits Belgen tot de grootste mosseleters ter wereld behoren, ligt daar een enorme markt vrij.… Moniek: “We starten deze zomer al in de Benelux met de verkoop van Arenamar kattenbakvulling. We willen de ecologische verbruiker, die geeft om het milieu, bewust maken om voor dit nieuwe procedé te kiezen. Kijk, kattenbakvullingen op basis van mineralen en silicaat dragen bij tot een gigantische afvalberg. Immers, de huidige korrels verbranden niet in de verbrandingsoven en moeten dus worden gestort. De gevolgen laten zich raden en zijn al jaren bekend. Tonnen en tonnen niet afbreekbare afval. Plantaardige en kattenbakvulling op basis van hout zijn al bestaande ecologische alternatieven. Nu komt er dus nog eentje bij: Arenamar kattenbakvulling op basis van mosselschelpen. Voor de verkoop denken we aan bio supermarkten en gespecialiseerde dierenzaken en de eerste afspraken hiermee zijn al zeer bemoedigend. Ons milieu kan er maar goed bij varen want Arenamar kattenbakvulling is een ecologisch en biologisch product dat enkel bestaat uit geplette mosselschelpen en dus perfect past bij de circulaire economie. Mosselschelpen zijn met name composteerbaar en ze verbranden volledig in de verbrandingsovens.
Nieuwe toepassingen bieden zich aan
Parasieten van Toxoplasmose zijn zoals bekend aanwezig in uitwerpselen van katten en de meeste overheden verbieden het composteren in eigen tuin of composteer verwerkingsinstallaties van lokale en federale overheden. De temperaturen zijn immers veel te laag om de parasieten te doden. Sergio Quiroga Rivero: “Wij onderzoeken momenteel of we de antibacteriële reactie van de mosselschelpen kunnen versterken om de parasiet Taxoplasmose gondii te verzwakken of zelfs volledig te elimineren. Bij gunstige resultaten zou het best kunnen dat het nieuwe Arenamar kattenbakvulling 100% veilig composteerbaar (schelpen en de uitwerpselen ) wordt. Maar zover zijn we nog niet al zijn we in ons research team daar al volop met allerlei testen bezig. We blijven onze droom van 100% composteerbare kattenbakvulling najagen….”.