Home > Wat dacht je van deze Valentijntip? De nieuwe illy Art Collection van Judy Chicago

Wat dacht je van deze Valentijntip? De nieuwe illy Art Collection van Judy Chicago

Geschreven op 7 februari 2024 om 06:11 door Mario De Wilde

Valentijnsdag, de dag van kaartjes sturen en liefdesverklaringen. Van knuffelen en kussen. Van hartjes en rood. Heel veel rood! Maar het begon ooit met de heilige Sint-Valentijn die in het geniep soldaten met hun liefjes trouwde. Intussen is het op zoek gaan naar dat ultieme cadeautje of idee waar je jezelf onsterfelijk meer maakt. Hoeveel koppels bewaren er immers niet hun allereerste gekregen Valentijntje? Wij publiceren tot en met dinsdag 13 februari dagelijks een mega stoer/heerlijk romantisch Valentijnscadeautje zowel voor hem als voor haar. Vandaag wordt het…..

De nieuwe illy Art Collection van Judy Chicago

illycaffè presenteert voor deze Valentijnperiode de nieuwe illy Art Collection van Judy Chicago, de veelzijdige Amerikaanse kunstenares en pionier van de Feminist Art Movement.

Judy Chicago staat bekend om haar grote installaties, zoals The Dinner Party en Birth Project, waarin zij de veelzijdige rollen van vrouwen in de geschiedenis en cultuur viert. De wereldberoemde kunstenares begon in de jaren zeventig de rol van gender te onderzoeken door stereotiep vrouwelijke vaardigheden zoals naaien of borduren te integreren met strikt mannelijke vaardigheden zoals lassen en pyrotechniek. Haar onderzoek omvat schilderkunst, textielkunst, beeldhouwkunst en installaties.

Met deze illy Art Collection, de iconische espressokopjes die meer dan 30 jaar geleden een alledaags voorwerp veranderden in een leeg canvas met het werk van internationaal gerenommeerde kunstenaars, verbeeldt Judy Chicago de rollen en prestaties van vrouwen door de geschiedenis heen, door gebruik te maken van het concept van haar eerdere werken “Reïncarnatie Drieluik”.

In de vier kopjes die geïnspireerd zijn op het ‘Reïncarnatietriptiek’ gebruikt de kunstenares een levendig en levendig palet om de overgang te illustreren van de maatschappelijke beperkingen die historisch gezien aan vrouwen werden opgelegd naar een plaats van culturele en creatieve vrijheid. Elke beker vertegenwoordigt door zijn creativiteit een opmerkelijke vrouw uit de geschiedenis uit verschillende periodes: de koningin van Frankrijk, Maria Antonietta; de romanschrijfster, filosofe en politiek schrijfster Madame de Stael; de feministische romanschrijfster George Sand en de schrijfster Virginia Woolf.

“Via illy Art Collection laten we de creativiteit van kunstenaars vrijuit gaan. De door Judy Chicago ondertekende collectie gaat verder dan schoonheid. De vormen en kleuren waarmee zij het illy-kopje aankleedt, bevatten een diepere betekenis die verband houdt met de toestand van vrouwen door de geschiedenis heen en hun voortdurende strijd vandaag de dag, waar er altijd behoefte is aan het naar voren brengen van verdiensten door iedereen dezelfde kansen te geven om hun waarde aan te tonen” – aldus Cristina Scocchia, CEO van illycaffè.

“Ik was geïnteresseerd in de samenwerking met Illy voor dit project omdat het vertalen van mijn werk in toegankelijke producten meer mensen in staat stelt om te leren over de schilderijen waarop de afbeeldingen zijn gebaseerd. Ik hoop dat deze kopjes de nieuwsgierigheid en het gesprek over mijn carrière aanwakkeren en dat de mensen die ze kopen meer leren over de geschiedenis van de vrouw”, aldus Judy Chicago.

De illy Art Collection is verkrijgbaar in de illy e-shop, illy-winkels (illy Caffè en illy Shop), grote verkooppunten en indirecte e-commerce kanalen.

4 espressokopjes tegen een aanbevolen verkoopprijs van € 94,00
4 cappuccinokopjes tegen een aanbevolen verkoopprijs van € 114,00

Judy Chicago


Judy Chicago is een van de meest invloedrijke kunstenaars van deze eeuw. In de loop van haar zes decennia durende carrière zijn sociale en ecologische rechtvaardigheid de drijvende kracht geweest achter enkele van haar belangrijkste projecten, terwijl ze blijft vechten voor gelijkheid in de kunstwereld voor vrouwen en andere achtergestelde kunstenaars en de bescherming van alle levende wezens. Door de jaren heen, mannelijke curatoren en critici, die de voorkeur gaven aan kunstwerken gemaakt in de stijl van de mannelijke-gecentreerde kunsthistorische canon, zagen haar werk vaak over het hoofd. In plaats van terug te krabbelen, nam Chicago de uitdaging aan om deze houdingen in de kunstwereld te veranderen door de oprichting van het eerste Feminist Art Program aan Fresno State, CA; de creatie van haar legendarische werk, The Dinner Party, dat probeerde de uitwissing van vrouwengeschiedenis tegen te gaan; en de ontwikkeling van een K-12 “Dinner Party” curriculum. In latere projecten en werkstukken heeft ze zich beziggehouden met de vroegtijdige kwesties van geboorte en schepping in het Birth Project, de constructie van mannelijkheid in PowerPlay, de verschrikkingen van genocide in het Holocaust Project, en recentelijk het onderwerp sterfelijkheid en de relatie met de vernietiging van onze planeet in The End: A Meditation on Death and Extinction. Chicago veroverde de modewereld met haar samenwerking met Dior en haar creatief directeur Maria Grazia Chiuri voor de haute coutureshow voorjaar 2020 in Parijs. Chicago’s carrière retrospectief opende met lovende kritieken in augustus 2021 in het de Young Museum in San Francisco. Ter viering van haar retrospectief onthulde Chicago haar grootste sfeerstuk tot nu toe, Forever de Young, gezien door meer dan 35.000 mensen wereldwijd. De auteur van vijftien boeken, Chicago schreef haar definitieve memoires, The Flowering, gepubliceerd in juli 2021 door Thames & Hud-son en genoemd als een van de beste boeken van het jaar. Het bekroonde nieuwsmagazine CBS Sunday Morning heeft Chicago onlangs geprofileerd. Chicago krijgt een grote tentoonstelling, Judy Chicago: Herstory, in het New Museum in New York City in oktober 2023.

illy Kunstcollectie
Voor illycaffè, waarvan de kenmerkende waarden Good, Goodness, Beauty zijn, voegt hedendaagse kunst schoonheid toe aan smaak. De schoonheid die illycaffè nastreeft, is geïnspireerd op het oude Griekse concept van kalokagathìa, dat kalòs (dat wat mooi is) en agathòs (dat wat goed is) combineert om een nieuwe betekenis te creëren waarin schoonheid en goedheid één worden, elk afhankelijk van de ander. De illy Art Collection kopjes zijn een tastbare uitdrukking van dit concept. Dit project ging in 1992 van start en daarmee veranderde het bedrijf een alledaags voorwerp in een blanco doek door hedendaagse kunstenaars uit te nodigen hun creativiteit uit te drukken op het door Matteo Thun voor illy ontworpen koffiekopje. In de loop der jaren is het werk van meer dan 125 internationaal bekende kunstenaars op dit doek verschenen, waaronder Michelangelo Pistoletto, Ma-rina Abramović, Anish Kapoor, William Kentridge, Robert Wilson, Ai Weiwei en anderen…

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.