Home > Waregem schenkt forse subsidie voor verfraaiing handelspanden

Waregem schenkt forse subsidie voor verfraaiing handelspanden

Geschreven op 1 december 2022 om 08:21 door Mario De Wilde

De stad Waregem en WAGSO geven een nieuwe subsidie aan handelszaken die hun pand verfraaien. De handelaars krijgen 60 procent van hun investeringskost gesubsidieerd, de helft via de stad en de andere helft via VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen). De stad wil met deze subsidie vooral de buitenzijde van handelspanden aantrekkelijker maken.
Wie zijn handelspand verfraait, kan een subsidieaanvraag indienen. Je kan maximaal 20 000 euro aan investeringen ingeven. De stad betaalt na goedkeuring 30 procent terug, VLAIO nog eens 30 procent. De handelaars krijgen dus 60 procent van hun investering gesubsidieerd met een maximumbedrag van 12 000 euro.

Er is in totaal maximum 200 000 euro te verdelen via deze subsidie, waarvan 100 000 euro door de stad wordt gedragen. Het reglement geldt voor dossiers die worden ingediend tot uiterlijk eind oktober 2024 (of tot de middelen zijn uitgeput). Met deze subsidie wordt maar liefst 330 000 euro geïnvesteerd in de verfraaiing van handelspanden in Waregem en de drie deelgemeenten.
Er komen verschillende werken in aanmerking voor deze subsidie:
– Gevelverfraaiing (bvb. schilderwerken, vervangen van het buitenschrijnwerk, reinigingswerken…)
– Vergroening (bvb. groengevels, plantenhangers aan het plafond, binnentuinen…)
– Verweving van functies (werken die focussen op het invullen van de niet-commerciële ruimtes in een handelspand, bvb. een aparte inkom voor de bewoners van de bovenverdieping).
Maximale subsidiëring door VLAIO
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 17 augustus om bij VLAIO een subsidiedossier in te dienen. Op 4 oktober keurde de gemeenteraad het subsidiereglement goed en VLAIO kende de maximale subsidie toe aan dit dossier.
WAGSO pakte in 2011 al uit met een gelijkaardig subsidiereglement voor gevelrenovatie en renovatie van leegstaande handelspanden. Dat kreeg toen de steun van Efro (Europees) en Hermes (Vlaanderen).
Handelaars kunnen de subsidie aanvragen via deze link

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.