Home > Waregem is klaar om zaterdag de pelotons van 1000 km ‘Kom op tegen Kanker’ te ontvangen

Waregem is klaar om zaterdag de pelotons van 1000 km ‘Kom op tegen Kanker’ te ontvangen

Geschreven op 16 mei 2023 om 09:26 door Mario De Wilde

Waregem is klaar om de pelotons van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker komende zaterdag 20 mei met open armen te ontvangen. De stad is dan middagstad voor het vierdaagse fietsevenement ten voordele van kankeronderzoek, dat dit jaar al aan de twaalfde editie toe is. Er valt die dag op de Gaverbeekhippodroom van alles te beleven voor de deelnemers én supporters.

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker wordt gereden van donderdag 18 mei tot en met zondag 21 mei. Het hemelvaartweekend is al enkele jaren het weekend waarop enkele duizenden dapperen fietsen ten voordele van de strijd tegen kanker. Elk deelnemend team zamelt in aanloop naar het evenement minstens 5.500 euro in voor kankeronderzoek.

“In 2014 waren we voor de eerste keer middagstad”, vertelt schepen Jo Neirynck, die zelf fietst bij een van de stadsteams. “Toen kwam het initiatief van het Heilig Hartcollege, omdat ze afscheid moesten nemen van een leerling. Als lokaal bestuur zijn we toen mee op de kar gesprongen. Ondertussen hebben we enkel met het bestuur al drie fietsteams en vormen de bewoners samen ook nog meer dan twintig teams. Zelf fiets ik voor de tiende keer mee. Mijn zus heeft ook al twee keer kanker overwonnen. Iedereen die meefietst in het peloton doet dat met een rugzak. Voor je vertrek hoor je elke dag pakkende getuigenissen.”

“Op zaterdag fietsen de pelotons met hun stalen ros naar Waregem”, pikt Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker, in. “Daar hielden we dus in 2014 al eens halt. Of we zo snel gaan koersen als de paarden valt nog even af te wachten. Maar wat wel al zeker is: er volgt ongetwijfeld een warme en feestelijke ontvangst.”

Optredens, springkastelen en Warmste Erehaag
De stad Waregem zal de 1000 km-karavaan op 20 mei met open armen ontvangen. Met een erehaag en een evenementenzone vol animatie vanaf 10.30u. toont de stad zijn hart voor de deelnemers en Kom op tegen Kanker. Op de eventsite aan de Gaverbeekhippodroom word je muzikaal verwend door dweilorkest Ze Quaffeurz en boysband Malibré. Doorlopend is er voor de kinderen een fruitspringkastelenfestival, waarbij gratis fruit uitgedeeld wordt, en zijn er workshops hoeden maken.

De burgemeesters gaan de uitdaging aan om met hun middagstad de trofee van Warmste Erehaag te winnen. Waregem roept daarom iedereen op om vanaf 11.30u. te verzamelen en zo de Warmste Erehaag te vormen. Iedere supporter krijgt een gratis fietsbel om de fietsers aan te moedigen. De knotsgekke band Ze Quaffeurz, boysband Malibré en complimentenman Jean-Til zorgen er voor de ambiance, voorafgegaan door de Waregemse belleman en Marcel op de fiets. Aan de ‘buttonbus’ kan elke supporter een gepersonaliseerde button maken.

De stad roept iedereen op om een mooie of ludieke hoed mee te brengen of een hoedje ter plekke te maken, want hoeden vormen het centrale thema in Waregem, naar analogie met de hoedenverkiezing tijdens Waregem Koerse. Voor alle fietsers van de pelotons, die in onze Warmste Erehaag arriveren, doen wij letterlijk en figuurlijk ons hoedje af!

Iedereen 1000
Terwijl de pelotons van de 1000 km op zaterdag 20 mei aankomen en vertrekken in Waregem kan iedereen die dat wilt in de buurt een bepijlde fietsroute van 25 of 50 km fietsen. Zo is echt iedereen 1000. Deelname is gratis, maar aan de fietsers wordt gevraagd zich op voorhand te registreren. Zo zijn ze verzekerd, krijgen ze een kaderplaatje en bevoorrading voor onderweg en kunnen ze rekenen op technische hulpverlening. Registreren kan via 1000km.be/iedereen1000.

Het sportieve concept van de 1000 km
De totale te fietsen afstand, 1000 km, wordt gereden in vier dagen en onderverdeeld in acht ritten van 125 km. Elke dag een lus van 250 km. Elke ochtend fietsen de pelotons vanop de Grote Markt in Mechelen naar een middagstad en in de namiddag fietsen ze terug naar Mechelen. De middagsteden zijn dit jaar Heusden-Zolder (18 mei), Stabroek (19 mei), Waregem (20 mei) en De Pinte (21 mei).

Telkens rijdt één lid van het team een rit. Vormt men een team op z’n eentje, dan rijdt men de acht ritten. Bestaat het team uit meerdere fietsers, dan verdelen zij de etappes onder elkaar. Elk team bestaat uit maximum acht fietsers. Voor iedere renner is er een gepaste gemiddelde snelheid: 24 km/u, 27km/u of 30km/u. De sportieve organisatie van de vierdaagse is in handen van Flanders Classics.

De 1000 km: samen trappen tegen kanker en voor kankeronderzoek
Met de 1000 km zamelt Kom op tegen Kanker geld in voor kankeronderzoek. De rode draad is dat het om onderzoek gaat dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie.

Alle info over het programma, de parcours, Iedereen 1000 en de verkeersmaatregelen: www.waregem.be/kotk

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.