Home > ‘Walhalla’ van Karl Daeseleire brengt dagelijks honderden boekliefhebbers in vervoering met pop-up in Knokke-Heist

‘Walhalla’ van Karl Daeseleire brengt dagelijks honderden boekliefhebbers in vervoering met pop-up in Knokke-Heist

Geschreven op 22 juli 2022 om 08:50 door Mario De Wilde

Het Walhalla, lees ‘het hoogst bereikbare’, zeg maar de mythologische hemel. Welnu, als er een juiste woordkeuze bestaat dan gaat het wel om de populaire pop-up boekhandel van Karl Daeseleire op de Zeedijk 617 in Knokke-Heist (vlakbij Brasserie Rubens). Einde april was de opening en binnen de 24 uur zag je dat een voltreffer was. Maar ‘Walhalle is ook zoveel meer dan gewoon een boekhandel.
Karl Daeseleire is de neef van de bekende acteur Axel Daeseleire en heeft nagenoeg heel zijn leven zijn hart aan Knokke verpand. Karl: “Mijn ouders hebben hier dertig jaar lang iets gehuurd in Knokke. Ik ging nog als zesjarige naar de bunkers, de Lekkerbek en de Uilenspiegel bewonderen. We vierden kerstfeest altijd hier aan zee. Dus eigenlijk ken ik Knokke-Heist een beetje als mijn broekzak. En toen ik hier aan de Zeedijk de voorbije jaren telkens voorbij fietste, dacht ik ‘met dit leeg pand uit 1927 is toch iets moois te maken’. Als het goed weer is, wandelen hier toch dagelijks zo’n vijfduizend mensen voorbij.” Einde april was het dan zover: Pop-up boekhandel ‘Walhalla’ opende de deuren.
Ook workshops
Dat het een pop-up boekhandel zou worden, stond min of meer in de sterren geschreven. Karl Daeseleire is al veertig jaar werkzaam in de boekenbranche. Hij bezocht in al die jaren nagenoeg elk verkoopskanaal dat met boeken te maken had en dat tot inde kleinste dorpen van Vlaanderen. Tien jaar geleden richtte hij Booxxe op, een platform dat zich bezig houdt met de sales- en marketingsactiviteiten en ook voor de belangrijke verdeling via betrouwbare distributiekanalen instaat. Karl was jarenlang ook nauw betrokken met het organiseren van de veel bezongen Antwerpse boekenmarkt. Karl: “Daar was er al het contact met de vele bezoekers en dat fijne gevoel ervaar ik hier in Knokke ook weer. Ik geef de bezoekers hier ook graag advies. Wanneer een oma voor haar kleinkinderen een bijv. speciaal kleurboekje wil kopen, kan ik in mijn winkel laten zien hoe moderne kinderboekjes werken. Of een puzzelboekje voor driejarigen. Als je dat kan laten zien hoe het werkt dan zie ik de monden meteen openvallen. Ik organiseer geregeld workshops en daarbij denk ik aan papieren bloemen maken, schelpen van de Noordzee, Knokke in de tweede wereldoorlog, kleuren met Caran d’Ache, enz…Op die manier wil ik een boekhandel zijn die zoveel meer is dan een plek waar je gewoon boeken kan kopen.”
Mini-boekenbeurs
Intussen is Karl al een tijdje gedomicilieerd in Knokke-Heist. Karl Daeseleire: “Voor mij was dit een ideale uitvalsbasis wanneer ik de boekhandels in Roeselare, Brugge, Kortrijk en Knokke moest bezoeken. De verkeersproblemen in en rond Antwerpen zijn genoegzaam bekend en vanuit Knokke kunnen vertrekken was gewoon zalig.” Hier in Knokke-Heist amuseert hij zich in Walhalla en de vele babbeltjes met de bezoekers. Beschouw het als een soort mini-boekenbeurs. Het woord is gevallen: de boekenbeurs in Antwerpen. Karl: “Het is jammer wat er met zo’n monument als de Antwerpse boekenbeurs gebeurd is. Ik zat mee in de commissie en in de jaren negentig kwamen daar -ik zeg het maar één keer- 180.000 bezoekers naartoe. Maar wij, als zogenaamde oude garde deden dat plots slecht terwijl zelfs de Nederlanders met afgunst naar zo’n topevenement keken. Er kwamen jonge en ‘verlichte’ mensen en die vonden dat er meer beleving moest zijn. Maar beleving moet je wel doorrekenen aan de standhouders en de bezoekers. Met andere woorden, de inkomprijs van de Antwerpse boekenbeurs was plots 10 euro. Ga je daar met je gezin naartoe dan betaal je al snel 40 euro plus verplaatsing, parking, enz. en dan heb je nog niet eens een boek gekocht.”
Plezier getankt
Intussen is de versnippering groot: boekenbeurzen overal in Vlaanderen en het van Karl Daeseleire dat bloedt. Maar met Walhalla heeft hij weer plezier getankt. De pop-up is in juli en augustus elke dag van 11 tot 18 uur doorlopend open. De andere maanden (zeker al tot begin november) is dat enkel tijdens de weekends. Karl Daeseleire geeft dit prachtig pand op de Zeedijk alleszins een nieuwe dimensie. Karl: “ Je kan altijd vrijblijvend binnen springen en komen snuisteren in het enorme aanbod van zo’n 3000 verschillende titels”. De restvoorraden van de uitgevers krijgen in Walhalla een tweede leven: diepe psychologie, coole strips, nuttige wijsbegeerte, mijlpalen uit de literatuur, iconische romans en spannende thrillers, prachtige historische boeken, indrukwekkende kunstboeken, boeiende kook- en hobbyboeken, bestsellers, fictie- en non-fictie, reis- en natuurgidsen, enz. Wie nood heeft aan wat extra welverdiende ‘me-time’ thuis in de zetel of op het strand, heeft aan Walhalla een flinke kluif. (Deze reportage stond eveneens te lezen in de nieuwe Knokke Talks).

Alle dagen open in augustus, behalve op dinsdag

9 reacties

Roland & Gerd Kerremans
Geschreven op 2022-07-23 09:36:01
Prachtig artikel! We wensen je veel succes met je pop-up mini boekenbeurs.
Lieve Robeyn
Geschreven op 2022-07-22 20:34:28
Met jouw enthousiasme en inzet is het sowieso een succes voor Knokke om jouw erbij te krijgen
Coby Hanekamp
Geschreven op 2022-07-22 17:46:25
Mooi artikel Karl! Goede herinneringen.
Frank Campens
Geschreven op 2022-07-22 17:42:15
Prachtige zaak,tot binnenkort als ik aan zee ben,grtjs Frank Campens
Claes Luc
Geschreven op 2022-07-22 17:08:21
Waarde vriend, Prachtig artikel, had geen benul wat je bezigheid allemaal met zich meebrengt. Van harte PROFICIAT , zo kunnen er nog wat jaartjes bij ! Luc Claes
Geeraerts Glenn
Geschreven op 2022-07-22 16:19:27
Mooi artikel en super persoon.
Dirk Vanoutryve
Geschreven op 2022-07-22 14:07:36
Beste ex-collega boekenvakker, Met veel plezier las ik het strelend artikel “Walhalla”. Kenmerkend voor je steeds positief inzettende flow en collegialiteit die we in ‘t verleden zelf mochten ervaren. Wens je dan ook een denderend commercieël succes zoals onze vroegere wat comfortabele tijden in dit prachtig uitgeefvak. Groet uit het zonnige zuiden. Dirk Vanoutryve.
Herbert Fierens uit Sint-Andries
Geschreven op 2022-07-22 14:01:12
Is de boekenzaak ook nog in september open? Ik zie dat het om een pop-up gaat. Herbert Fierens uit Sint-Andries
Marc van braekel
Geschreven op 2022-07-22 13:17:34
Karl, top initiatief in turbulente tijden. Wens je veel werkgenot en oek oep tijd een potteke pakken he. Go go go .M

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.