Home > Waarom Brugge perfecte uitvalsbasis is voor de Kust en Brugse Ommeland

Waarom Brugge perfecte uitvalsbasis is voor de Kust en Brugse Ommeland

Geschreven op 15 september 2020 om 11:21 door Mario De Wilde

Dat het kloppende hart van Brugge de moeite waard is, dat spreekt voor zich. Maar de omgeving rondom de cultuurstad maakt het citytrip-plaatje helemaal compleet. Zo kan je Brugge perfect combineren met een ontspannend dagje aan zee of een avontuurlijk uitje naar Zeebrugge. Ook de pittoreske dorpjes Lissewege en Damme liggen op een boogscheut van het centrum, omringd door prachtige fiets- en wandelmogelijkheden. We zetten ze voor jou op een rij!

Imagine… avontuurlijk Zeebrugge!
Het best bewaarde geheim van onze Belgische kust? Dat kan wel eens Zeebrugge zijn. Daar gaat het ruige karakter van de wereldhaven steeds hand in hand met de typische Zeebrugse charme. Altijd al willen weten hoe het eraan toegaat in zo’n haven? Een van de grootste sluizen van de wereld en het windturbinepark spotten? Ga dan van wal met de Zephira en beleef een rondvaart in de haven. Daarnaast is Zeebrugge hét kitesurfmekka van de Belgische kust. Sportieve avonturiers genieten van de Noordzeewind in hun haren bij kitesurfclub Icarus. Liever op een rustige manier uitwaaien? Dan biedt de Saint-George’s Day-wandeling een oplossing: wandelen tot bijna in de zee met prachtige panorama’s op de route.

Imagine… varen naar Damme!
De gezellige stadsdrukte even ontlopen? Raderboot de Lamme Goedzak pikt je graag op om je over het water naar een van de kleinste stadjes van België te brengen. Op slechts vijf kilometer van Brugge ligt het schilderachtige dorpje Damme. Het middeleeuwse centrum met onder andere een platte kerktoren en een prachtig stadhuis, wordt omringd door de meest rustgevende natuur. Zo maken de oude stadswallen deel uit van een natuurreservaat waar schapen en koeien gretig staan te grazen en wordt de ‘Damse Vaart’ omgeven door imposante populieren. Damme is de perfecte wandel- of fiets getaway vlakbij Brugge.

Imagine… een postkaart-dorpje!
Op slechts twaalf kilometer van Brugge ligt Lissewege. Wanneer je dit witte polderdorpje binnenstapt, lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan. De witte, authentieke huisjes langs het Lisseweegs vaartje lijken wel een postkaart. Laat de 264 traptreden van de Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk je niet afschrikken, want je wordt beloond op een weids uitzicht over de groene polders, de skyline van Brugge én de haven van Zeebrugge. De Middeleeuwse Abdij Ter Doest met een monumentaal poortgebouw, duiventoren en 14de-eeuwse abdijschuur noteer je best ook op je checklist. Elke zomer is het polderdorp bovendien het decor voor ‘Beelden in het witte dorp’, een gratis openluchttentoonstelling.

Imagine… vele kasteelbezoekjes!
Het Brugse Ommeland kenmerkt zich niet alleen door prachtige natuur, maar ook door imposante kastelen. Vroeger verbleven rijke adellijke families in de Brugse binnenstad, maar in de zomer trokken ze naar hun buitenverblijf in de Brugse rand. Zo zou het kunnen dat je tijdens een wandeling of fietstocht op een monumentaal kasteel botst. Ze zijn niet altijd open voor publiek, maar ook langs buiten is de grandeur onmiskenbaar. Twee parels die je zeker niet mag missen zijn het omwalde Kasteel Tillegem en Kasteel Ryckevelde!

Imagine… de zeldzame Fonteintjes!
Neen, geen fonteintjes die water spuiten in elk stadscentrum! De Fonteintjes is een langgerekt duinengebied van zo’n 20 ha met duinmeertjes en vochtige duingraslanden. Je vindt het pal tussen Blankenberge en Zeebrugge. Een zeldzaam gebied met inlagen, waar de dijken nog duidelijk merkbaar zijn. Je spot er ook uitzonderlijke orchideeën, waardoor het gebied zeer kwetsbaar is. Natuurliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken.

Imagine… de mooiste fiets- en wandelroutes!
De Belgische kust is zo’n 60 km lang. Dat wil zeggen: 60 km fiets- en wandelplezier. Een netwerk aan prachtige routes tussen De Panne en Knokke-Heist zorgt ervoor dat je het mooiste op vlak van cultuur, natuur, erfgoed en couleur locale te zien krijgt! Kunstfanaat? Dan is er de ‘Kunst op de Kaart-route’. Al fietsend ontdek je topkunstwerken en hidden gems in Brugge en omgeving. Aardig voor de kuiten maar je kan ook artistiek even de pedalen verliezen. Lekker zelf je fietsroute uitstippelen? Een fietsnetwerkkaart is beschikbaar in de infokantoren of op shop.westtoer.be en verdwalen wordt onmogelijk! Toch niet zo’n vertrouwen in je oriëntatievermogen? Dan kan je kiezen voor een begeleide fietstocht: The Green Bike Tour, The Pink Bear Bike Tours, Steershop biketours of QuasiMundo Biketours Brugge.

Meer info op: https://www.visitbruges.be/imaginebruges.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.