Home > Waargenomen in het Kasteel van Vlamertinge: Kerstmagie!

Waargenomen in het Kasteel van Vlamertinge: Kerstmagie!

Geschreven op 17 november 2021 om 08:51 door Filip Vanloo

‘Kerstmagie in kasteel Vlamertinge’ strijkt dit jaar opnieuw neer van 4 t.e.m. 26 december 2021 in het kasteel du Parc in Vlamertinge en dat al voor het derde keer. In 2020 werden de Kerstmagie-voorstellingen volledig geannuleerd omwille van de COVID-19-pandemie. Dit jaar dus geen theaterwandeling met groepen van 30 personen maar wel een spannende audiovisuele en interactieve zoektocht voor het hele gezin. Je loopt in een ‘one way systeem’ en betreedt in kleine groepjes (max. 10 personen kinderen inbegrepen) het kasteel, kortom een coronaveilige activiteit met respect voor alle veiligheids- en hygiënemaatregelen. Rood en groen licht regelt de toegang tot de kamers. Na betreding van de kamer wordt de zoektocht met één druk op de voetknop in gang gezet.

Het verhaal
Het kasteel is in de ban van ‘De Nacht van de Twinkelings’, een meeslepend en hartverwarmend verhaal geschreven door regisseur Luc Stevens. Het is middernacht. De elfen en de kerstman slapen… heel zacht. Er staat in het magische kerstboek geschreven dan komen in het kerstkasteel “de dingen” tot leven. De Twinkelings, die 6 zingende elven, zorgen voor hemelse gezangen onder de gewelven. Maar plots stoppen hun gezangen, worden ze gevangen en zijn ze tot onze grote spijt hun lieve zangstemmen kwijt. Wie is de dader? Wat is het motief? Wat staat er nu precies in die geheime brief? Maar geen paniek! Doorheen de kasteelkamers, vol kerstsfeer en mystiek, helpt de sprekende klok je op weg. Zonder te veel pech en het hanteren van de juiste methode vind je vast en zeker de geheimzinnige code…

Het concept
‘Kerstmagie’ werd omgevormd van een theaterwandeling naar een spannende audiovisuele en interactieve ontdekkingstocht voor het hele gezin. De bezoeker loopt in een ‘one way systeem’ en betreedt in kleine groepjes (max. 10 personen) het kasteel. Tijdens de reis doorheen het kasteel, komt de bezoeker in een spannende zoektocht terecht. Fantastische lichteffecten, prachtige muziek en een gloednieuw verhaal tonen de bezoeker de weg doorheen het sprookjesachtig ingericht kasteel du Parc. Maar let op: tijdens het magische uur komt alles in het kasteel tot leven! Dan is het aan de bezoeker om het mysterie op te lossen door onderweg de nodige hints te verzamelen. ‘Kerstmagie’ is de ideale, ontspannende familie-uitstap om helemaal in de kerstsfeer te komen en bovendien een unieke kans om het prachtige kasteel du Parc van binnen te bewonderen. Het kasteel is immers in privébezit.

Parcours
Per kwartier beginnen er max. 20 personen aan hun tocht doorheen het kasteel. Gedurende dat kwartier mogen de toeschouwers druppelsgewijs het kasteel betreden, ieder in zijn eigen kleine groep van max. 10 personen (waarbinnen ook de sociale afstand gerespecteerd kan worden). Een tour duurt ongeveer 50min. Er zijn meerdere trappen te nemen en daardoor is de tour niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en buggy’s. Tijdens de wandeling doorheen het kasteel zijn mondmaskers verplicht voor iedereen boven de 12 jaar. Aan de ingang wordt het Covid Safe Ticket gescand.

Tickets
Tickets 15,95 euro en zijn gratis voor kinderen onder de 5 jaar en kunnen besteld worden via https://tickets.kerstmagie.be/nl/vlamertinge.

Kinderboek en Twinkelings CD
Elk jaar werd er een wondermooi en tijdloos kerstboek uitgegeven. Voor de bezoekers van de voorstelling is het een mooie meerwaarde en vooral een bijzondere aandenken. Het gloednieuwe Kerstmagie-boekje is hét perfecte verhaal om in een hartverwarmende kerstsfeer te komen. De Nacht van de Twinkelings bevat trouwens wondermooie illustraties van Roseline d’Oreye. Auteur en illustratrice Roseline d’Oreye heeft op een prachtige manier het verhaal van Kerstmagie een diepere betekenis gegeven. De unieke en sfeervolle tekeningen slaan een waardevolle brug tussen de fantasiewereld van kinderen en het ware leven op het kasteel. Roseline schreef al verschillende kinderboeken naast haar werk als kunstenaar en kunst-therapeute. De inspirerende tekeningen, het lokale karakter en de luxueuze uitvoering maken van dit boek een wondermooi kerstgeschenk. Het boek (28 pagina’s, harde kaft) is te koop voor 10 euro. Dit jaar wordt er ook een CD met 11 bekende kerstliedjes uitgebracht door de Twinkelings. De winst van de verkoop wordt geschonken aan de UZA Foundation voor onderzoek naar en de ontwikkeling van een nieuwe behandeling voor agressieve hersenkanker bij kinderen.

Welkom in de Kerstmagie Winterbar! Wat is er nu gezelliger dan voor of na een sfeervolle voorstelling een lekker hapje of drankje te nuttigen in een knusse sfeer met je familie en vrienden? Dat kan voor of na je bezoek aan Kerstmagie in de sfeervolle Winterbar die uitgebaat wordt door 4 Vlamertingse verenigingen nl. de KWB, de Gezinsbond, Femma en het oudercomité van VBS De Vlam. De volledige opbrengst van de Winterbar gaat naar doelen die de verenigingen versterken in sociaal en familiaal engagement.

Medewerkers
Voor en achter de schermen van dit betoverend spektakel steken heel wat vrijwilligers de handen uit de mouwen.
Zij helpen met kostuums, versiering, decor, opbouw, ontvangst en begeleiding van bezoekers. Frédéric du Parc, Kasteelheer: “Dankzij de ongelofelijke inzet van ons team wordt het kasteel echt sprookjesachtig en ervaren alle toeschouwers een fantastische belevenis“. Op dit ogenblik werken er een 60-tal vrijwilligers mee aan het welslagen van deze editie Kerstmagie Vlamertinge. Toch zijn we nog op zoek naar helpende handen.

Zin om mee te doen?
Hou je van de magie van kerst, Ontmoet je graag enthousiaste mensen?
Is acteren, een rolletje spelen helemaal je ding? Wil je je engageren in het adembenemende decor van een kasteel?

– Onthaalmedewerkers
– Kerstmannen/vrouwen
– Begeleiders (groepjes begeleiden door het kasteel, eventueel als acteur met tekst). Er wordt gerepeteerd onder leiding van Luc Stevens, een professioneel regisseur.

Jingle all the way? Word vrijwilliger: contacteer lokaal projectcoördinator Cathérine Lamaire via kerstmagie.vlamertinge@gmail.com of M. 0479 776 948 voor meer info.

Kerstmagie is een project van Historalia, onder meer bekend van de musicalspektakels in een historische setting, gewoonlijk het kasteel de Merode in Westerlo.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.