Home > Waar vroeger Blauwe en Zwarte kloosterzusters in Veurne sliepen, komen nu boetiekhotels

Waar vroeger Blauwe en Zwarte kloosterzusters in Veurne sliepen, komen nu boetiekhotels

Geschreven op 27 maart 2019 om 10:16 door Mario De Wilde

Het schepencollege van Veurne heeft groen licht gegeven voor de verbouwing en herbestemming van de twee voormalige kloostersites in de stad. Zowel in het klooster van de Blauwe Zusters, gelegen in Noordstraat, als de Zwarte Zusters, gelegen in de straat met toepasselijke naam Zwarte Nonnenstraat, komt er onder andere een boetiekhotel met elk een 20-tal hotelkamers.

Klooster der Blauwe Zusters.

Het klooster van de Blauwe Zusters wordt maximaal behouden en gerestaureerd. Bij de restauratie van het kloostergebouw houdt de ontwikkelaar rekening met de meest waardevolle elementen van de toestand in 1821. Een aantal latere uitbreidingen en storende elementen in en aan het gebouw zullen worden gesloopt. De rechtervleugel aan de Pannestraat zal de oorspronkelijk symmetrisch bedoelde gevel krijgen. Deze nieuwe bovenbouw is in detaillering verschillend van het oorspronkelijke gedeelte, zodat duidelijk is dat dit geen restauratie is. Langs de Astridlaan komt er een appartementsgebouw van vier bouwlagen. De historische tuinmuur blijft behouden en is geïntegreerd in het ontwerp. Er wordt een feestzaal ingericht in de tuin. Deze zal plaats kunnen bieden aan 160 mensen. Daarnaast wordt er een ondergrondse parking voorzien, die toegankelijk is via de Astridlaan. Hiervoor wordt de tuin voor een groot deel onderkelderd. Verder legde het schepencollege in de vergunning een financiële last op voor de aanleg van een randparking in de buurt van de site, die ook gebruikt zal worden door de gebruikers van de feestzaal. Hierdoor zou de parkeerdruk in de Astridlaan en de mobiliteitshinder beperkt moeten blijven.

Klooster der Zwarte Zusters

Ook hier wil de ontwikkelaar een boetiekhotel bouwen. Er komen 21 kamers en een conciërgewoning. Bovendien zal de beschermde site gerestaureerd worden. Daarnaast wordt er ook een nieuw landschapskantoor opgericht. Het klooster wordt gerestaureerd, hersteld en ingericht als hotel met een conciërgewoning. De kamers worden ingericht in de bestaande lokalen. De kapel blijft ongewijzigd en wordt ingericht als restaurant. Langs de Daniël De Haenelaan wordt een landschapskantoor ingericht. Een deel van de tuin wordt ingericht als parking voor 17 wagens.

Agentschap onroerend erfgoed verleent positief advies

Beide dossiers worden positief geadviseerd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. Het schepencollege oordeelt dat de functiewijzigingen naar hotel, restaurant en feestzaal goed inpasbaar zijn in de stedelijke kern van de Veurnse binnenstad. Door de realisatie van beide projecten komt er ook een einde aan de jarenlange leegstand van beide beschermde monumenten. Met deze omgevingsvergunning komt er, na het verdwijnen van de feestzaal Retorika, opnieuw een feestzaal in het stadscentrum van Veurne. Quote Pascal Sticker, schepen van Ruimtelijke Ordening: “De nieuwe invulling van beide kloostersites zorgt niet alleen voor een immense opwaardering van de leegstaande monumenten, maar verruimt eveneens het hotelaanbod, waardoor de positieve trend in het aantal overnachtingen in Veurne een bijkomende impuls zal krijgen. Dit komt ten goede aan het lokaal toerisme, de beleving in onze stad en aan de lokale handelaars en horeca.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.