Home > Waan je Assepoester en een prins: Brugse Ommeland pakt uit met groots kastelen- en abdijenjaar

Waan je Assepoester en een prins: Brugse Ommeland pakt uit met groots kastelen- en abdijenjaar

Geschreven op 12 maart 2024 om 07:32 door Mario De Wilde

Het Brugse Ommeland zet in 2024 haar unieke erfgoed in de kijker met een themajaar rond kastelen en abdijen. Bezoekers kunnen kijken over kloostermuren en achter kasteelpoorten die gewoonlijk gesloten blijven. Heel wat unieke belevenissen en activiteiten vinden plaats in abdijtuinen, kasteeldomeinen en religieus erfgoed. Naast het nieuwe themajaar heeft het Brugse Ommeland heel wat andere toeristische nieuwigheden in petto.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Het Brugse Ommeland ademt geschiedenis. Tussen het vele groen kunnen we maar liefst 108 kastelen, 8 abdijen en tal van andere imposante religieuze bouwwerken terugvinden. Ze vormen een grote toeristische meerwaarde voor de streek en spreken tot de verbeelding van een brede doelgroep. Na de bijzonder geslaagde editie van 2017 zetten we opnieuw deze unieke troeven in de kijker met een themajaar. De bijzondere locaties en activiteiten zijn een uitnodiging om de regio te komen ontdekken.”

Drie grote events rond kastelen en abdijen
De aftrap van het themajaar wordt in stijl gegeven tijdens het openingsevent ‘Kasteeltonen’ op 13 en 14 april in het Kasteel van Loppem. Bezoekers worden er verwend met drie concerten van Jef Neve, Flip Kowlier en kapitein Winokio in een authentiek en historisch kader. Het Kastelen- en Abdijenweekend op 1 en 2 juni is het hoogtepunt van de evenementenkalender. Tijdens deze tweedaagse openen heel wat historische sites in het Brugse Ommeland, uitzonderlijk, hun deuren voor nieuwsgierigen. In en rond het Kasteel van Tillegem ontdek je straattheater, verschillende historische ambachten en thematische animatie op een theaterfestival. Tijdens Slotwoord in het najaar brengen verschillende topvertellers straffe verhalen in een erfgoedlocatie, voorzien van een vleugje muziek en poëzie.

Initiatieven het hele jaar door
Initiatieven binnen het themajaar van verschillende gemeenten, organisaties en ondernemers zorgen voor een rijk gevulde agenda het hele jaar door. Gidsen ontsluiten tussen april en november de verhalen van verborgen erfgoedparels. Via re-enactments komt het verleden weer tot leven. De geschiedenis van het Brugse Ommeland kan bovendien letterlijk geproefd worden tijdens tal van zinnenprikkelende foodbelevingen: van high tea in een unieke setting tot spannende moorddiners in een kasteel. In de zomer kunnen mensen die op zoek zijn naar verpozing deelnemen aan yogasessies in kasteeltuinen, zomerbars-de-luxe of concerten in een uniek historisch kader. Naast de bestaande Kastelenfietsroute en de Driekastelenwandelroute worden ook extra fiets- en wandellussen uitgestippeld om de verschillende erfgoedlocaties op eigen tempo te kunnen ontdekken.

Blijvend aanbod via proeftuinen
Naast het organiseren van evenementen is Westtoer op zoek naar permanente initiatieven om erfgoed te beleven. Het provinciebedrijf werkte daarom het pilootproject proeftuinen uit. “Het doel is om toeristische en recreatieve ervaringen niet enkel als eenmalige evenementen te organiseren, maar om te onderzoeken hoe deze kunnen worden geïntegreerd in het permanente aanbod. Via de proeftuinen kunnen plekhouders, ondernemers, verenigingen en lokale besturen kans maken op financiële ondersteuning en begeleiding voor de organisatie van een blijvend toeristisch concept. De focus ligt op het matchen van innovatieve ideeën met de juiste erfgoedlocatie. Voor 2024 werden reeds zes dossiers weerhouden die volop worden uitgewerkt. In de loop van het jaar zullen deze ook op www.brugseommeland.be verschijnen,” aldus Sabien Lahaye-Battheu gedeputeerde voor toerisme en voorzitter Westtoer.

Andere blikvangers in het Brugse Ommeland
Enkele nieuwe blikvangers zorgen voor extra troeven in het Brugse Ommeland. Na een grondige facelift opent het Permekemuseum in Jabbeke opnieuw de deuren vanaf 29 maart. Het Romeins archeologisch museum in Oudenburg zit eveneens in een nieuw jasje en zal vanaf 17 mei opnieuw bezoekers ontvangen. De volledige binnenruimte werd vernieuwd. Op 30 maart pakt Provinciedomein Bulskampveld uit met de belevingstentoonstelling Roots voor natuurfans van alle leeftijden. Avonturiers kunnen dit jaar de streek ook vanuit de hoogte aanschouwen. De pompentoren in Eernegem kreeg een nieuwe invulling als uitkijkpunt en opent op 27 april. Het gebouw verdubbelt in hoogte en geeft een indrukwekkend zicht op het volledig vernieuwde landschapspark De Stationsput. In juni kunnen durvers gratis van de kerktoren van Lissewege naar beneden rapellen. De kunstliefhebber zal ook dit jaar zijn gading vinden met een nieuwe triënnale in Brugge (vanaf 13 april), een tweede editie van kunstroute Àmare in Damme (vanaf 01 mei) en het SPOOR kunstenfestival in Ichtegem.

Fietsen en wandelen
Met 2.7 miljoen fietsers op het recreatief netwerk blijft het Brugse Ommeland de West-Vlaamse fietsregio bij uitstek. Door het grote succes blijven de VR-kijkers van de historisch getinte Verdwenen Zwinhavensfietsroute twee jaar langer staan. Ook de wandelaar komt ruimschoots aan zijn trekken. Het Brugse Ommeland lanceerde een nieuwe wandelbox met vier wandelnetwerken, negen wandelroutes en een gloednieuwe wandelpocket. Via een nieuwe wandelpodcast neemt Xavier Taveirne de wandelaar mee op sleeptouw langs de Ryckeveldewandelroute. Samen met lokale gasten zoekt hij naar de verhalen achter het erfgoed en de mooie natuurplekjes die langs de route te vinden zijn. Daarnaast wordt gewerkt aan een uitbreiding van het wandelnetwerk Poelberg Meikensbossen richting Provinciedomein Baliekouter. De stadswandelroutes in Tielt en Torhout worden volledig herwerkt en openen feestelijk in 2024.

Praktische informatie
Het volledig overzicht van alle activiteiten en de unieke locaties die hun deuren openen, is terug te vinden op www.brugseommeland.be. Het jaarlijkse magazine en de overzichtskaart zijn gratis verkrijgbaar bij alle toeristische infopunten en bevatten ook heel wat praktische informatie. Alle brochures en fiets- en wandelkaarten zijn te verkrijgen via shop.westtoer.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.