Home > VTI Brugge Houtbewerking toont zondag tijdens Erfgoeddag haar vakmanschap

VTI Brugge Houtbewerking toont zondag tijdens Erfgoeddag haar vakmanschap

Geschreven op 23 april 2019 om 11:16 door Mario De Wilde

Met ‘Hoe maakt u het?’ als thema wil Erfgoeddag ambachten en vakmanschap in de kijker zetten. Denk daarbij zeker niet alleen aan de bijna uitgestorven of museale ambachten, zoals mandenvlechten, stoelenmatten of scharen slijpen. Er is ook heel wat aandacht voor de ambachten van vandaag (en morgen), die dikwijls voortbouwen op eeuwenoude technieken die van generatie op generatie doorgegeven worden. De 9 leerlingen van het zesde jaar Houttechnieken en de 6 leerlingen van het zevende specialisatiejaar Restauratie van Meubelen van VTI Brugge zullen aanstaande zondag 28 april de unieke meubelcollectie van het Sint-Janshospitaal onderzoeken vanuit hun vakkennis.
Op de kleine zolder van het Sint-Janshospitaal geven de leerlingen demonstraties oude houtbewerkingstechnieken zoals marqueterie. In het broederklooster kan je zien hoe je professioneel een meubel opmeet en uittekent.
Het museum is de hele dag gratis toegankelijk.
Datum: zondag 28 april

Waar: Sint-Janshospitaal, Mariastraat 38, Brugge (locatie 9)
Duur: van 13u30 tot 17u00
Organisatie: Musea Brugge i.s.m. VTI Brugge, afdeling Houtbewerking
Contactpersoon VTI Brugge: leerkracht Jan De Rycke, GSM 0499 74 10 22

VTI Brugge
VTI Brugge is één van de grootste nijverheidsscholen van Vlaanderen. Zo’n 1 400 leerlingen volgen er een brede waaier aan technische opleidingen.
Het behoort tot het opvoedingsproject van de school dat leerlingen worden aangezet om te leren verder kijken dan hun neus lang is. Niet alleen getuigenissen zijn hierbij belangrijk, maar ook daadwerkelijke inzet hoort erbij.

www.vtibrugge.be

Sint-Janshospitaal
In het Sint-Janshospitaal, goed voor meer dan 8 eeuwen geschiedenis, werden armen, pelgrims, reizigers en zieken verzorgd door zusters en broeders. De middeleeuwse ziekenzalen en de daarbij behorende kerk en kapel herbergen een imposante collectie archiefstukken, kunstwerken, medische instrumenten plus zes werken van Hans Memling. Verder te bezoeken: de Diksmuidezolder, de oude slaapzaal en de aanpalende voogdenkamer en apotheek. Het Sint-Janshospitaal is een van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen van Europa. In het museum kom je meer te weten over het vroegere hospitaalleven en hoe de ziekenzalen er toen uit zagen. Meubels, schilderijen, beelden, zilverwerk en tinnen voorwerpen zijn de stille getuigen van eeuwenlange zieken- en zielszorg in dit hospitaal. Uniek is ook het dakgebinte van het gebouw, dat tot de oudste en meest monumentale van Europa behoort. Vergeet zeker ook niet een bezoek te brengen aan de oude apotheek en de kruidentuinen. In de hospitaalkapel gaat alle aandacht naar de werken van de bekendste der Vlaamse Primitieven: Hans Memling. Deze schilder leefde en werkte in de 15de eeuw in Brugge en creëerde er zijn belangrijkste meesterwerken, zoals het beroemde Ursulaschrijn, voor het Sint-Janshospitaal.
Geschiedenis
In de oude ziekenzaal worden vanaf de 12e tot midden 19e eeuw zieken opgevangen. Aanvankelijk kan al wie voedsel of een bed nodig heeft er terecht. De medische kennis van de kloosterzusters is echter miniem en ze wijden zich vooral aan ‘zielzorg’. Geneesheiligen op schilderijen en sculpturen, reliekhouders en een sfeervolle kapel wijzen op levendige devotie. In de 19e eeuw verhuist het ziekenhuis naar een vlakbij gelegen neogotisch gebouw in felrode baksteen, waar zieken nog tot 1978 terecht kunnen.
Museum
De zusters bezitten unieke kunstschatten die ze in 1839 voor het eerst tentoonstellen in de Kapittelzaal. Het museum bevindt zich nu in de oude ziekenzaal. Het feit dat de kunstobjecten er verweven zijn met de locatie en haar vroegere bewoners, geeft het museum een absolute meerwaarde. Heel wat objecten zijn bovendien gemaakt op maat van de hospitaalgemeenschap en beelden de opdrachtgevers af.
Collectie
Het Sint-Janshospitaal bezit zes topwerken van de Vlaamse primitief Hans Memling, maar ook heel wat religieus geïnspireerde schilderijen en beeldhouwwerk. Toegepaste kunst zoals meubilair, zilver, medische instrumenten, reliekhouders, archiefdocumenten en apothekerspotten getuigen van 800 jaar zorg.
www.visitbruges.be/nl/sint-janshospitaal

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.