Home > VRT-journalist Stefan Blommaert komt woensdag in Knokke-Heist rijkelijk over China vertellen

VRT-journalist Stefan Blommaert komt woensdag in Knokke-Heist rijkelijk over China vertellen

Geschreven op 31 juli 2023 om 12:54 door Mario De Wilde

Overmorgen woensdag 2 augustus om 10 uur houdt Stefan Blommaert in het Cultuurcentrum Scharpoord een zomerlezing over hoe China onze toekomst bepaalt. Stefan Blommaert is journalist buitenland bij VRT Nws. Hij is gespecialiseerd in Azië en de Balkan.

China is niet meer weg te denken uit het wereldnieuws. Deze natie ontpopt zich meer en meer tot wereldmacht. Al jaren komen er vrijwel dagelijks nieuwe berichten over de groeiende Chinese aanwezigheid, op alle continenten. Overnames van noodlijdende bedrijven, investeringen in infrastructuurwerken, inplanting van Chinese vestigingen.

Terwijl de Verenigde Staten hun engagementen in de strijd tegen klimaatverandering onder Trump loslieten, namen de Chinezen steeds meer het voortouw als het gaat om de productie van schone energie. China drukt zijn stempel op de wereldeconomie. En met die economische invloed wil het ook op cultureel en politiek vlak sporen nalaten. In Azië worden de geopolitieke ambities van China duidelijk. Het land wil af van de grote Amerikaanse invloed op het continent, en zijn eigen – ook militaire – positie versterken. Van democratisering is intussen geen sprake. Integendeel, de almacht van de communistische partij is onder Xi Jinping alleen maar sterker geworden.

De bevolking wordt op velerlei vlakken gecontroleerd, de pers en de sociale media gecensureerd. In de provincie Xinjiang werden honderdduizenden Oeigoeren vastgezet in kampen. In Hongkong voerde de bevolking een hardnekkige strijd voor het behoud van haar vrijheden. Peking antwoordde met een Nationale Veiligheidswet, die dezelfde vrijheden grotendeels beknot. Moeten we bang zijn, reageren of de nieuwe realiteit aanvaarden?
Boekentip: De eeuw van Xi, Stefan Blommaert, 2019, Pelckmans

Prijs
€ 15
Drankje na de lezing inbegrepen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.