Home > Vroegere burgervader van Brugge Patrick Moenaert (75) na lange ziekte overleden

Vroegere burgervader van Brugge Patrick Moenaert (75) na lange ziekte overleden

Geschreven op 16 mei 2024 om 07:41 door Mario De Wilde

Patrick Moenaert, 18 jaar lang voor CD&V burgemeester van Brugge, is gisteravond overleden op 75-jarige leeftijd overleden. Hij leed al zowat twintig jaar aan nierkanker en de vele therapieën werden enkele weken geleden stopgezet. Moenaert omgordde de burgemeesterssjerp van 1995 tot en met 2012 en opvallend, de nationale politiek zei hem niets. Als burgemeester slaagde Moenaert erin om Brugge in 2002 Europese culturele hoofdstad te maken. Daarvoor liet hij het moderne concertgebouw op ’t Zand bouwen. Geen evidentie, in een historische stad als Brugge. Moenaert stond mee aan de bouw van het Concertgebouw dat ook naar hem vernoemd werd. Het iconisch gebouw uit 2002, samen met het binnenhalen van de titel van Culturele hoofdstad van Europa één van zijn grootste realisaties. Moenaert werd op 27 maart 1949 in Oudenburg geboren. Na zijn middelbare studies aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Oostende, waar Moenaert Latijn-Grieks volgde, studeerde hij politieke en sociale wetenschappen studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij was er ook actief in het studentenleven, onder andere als preses van Moeder OKU. Moenaerts politieke loopbaan begon in 1979 als kabinetssecretaris van staatssecretaris en minister Daniël Coens. In 1982 werd hij verkozen tot gemeenteraadslid van Brugge. In 1988 werd hij er voorzitter van het OCMW en in 1995 werd hij tot burgemeester. Het Nieuws van West-Vlaanderen betuigt haar diepe medeleven aan de familie en nabestaanden van Patrick Moenaert.

Ook het stadsbestuur van Brugge reageert met droefheid het overlijden van voormalig burgemeester Patrick Moenaert. Hij werd 75 jaar. “Patrick Moenaert was voor Brugge een groot burgemeester. Hij zette voor de stad zaken in beweging waarop ook de generaties na ons verder zullen kunnen bouwen”, zegt huidig burgemeester Dirk De fauw die namens het voltallige stadsbestuur zijn diepste gevoelens van medeleven betuigt. Meer info over begroeting en rouwregister in het Stadhuis volgt straks nog.

Patrick Moenaert (°Oudenburg, 27 maart 1949) leerde de politieke stiel op de kabinetten van minister Daniël Coens. In 1982 stapte hij zelf in de actieve politiek om zes jaar later voorzitter te worden van het Brugse OCMW. Op 9 oktober 1994 werd hij verkozen als burgemeester van Brugge. Met zijn 45 jaar was hij toen de jongste burgemeester uit de Brugse geschiedenis sinds de onafhankelijkheid van België. Hij bleef deze functie uitoefenen tot eind 2012.

Burgemeester Dirk De fauw: “Patrick Moenaert werd burgemeester op een kantelmoment in de geschiedenis van onze stad. De fusie van Groot-Brugge had de stad ingrijpend veranderd. Het kleine Brugge-van-toen, veilig binnen de wallen, was de derde stad van Vlaanderen geworden en dat bleef niet zonder gevolgen. De sanering van de stadsreien en een inventief structuurplan van de binnenstad in de jaren zeventig en een doorgedreven politiek van stadsverfraaiing van Brugse straten en pleinen in de jaren tachtig leidden naar een explosie van het dagtoerisme en een verdubbeling van het verblijfstoerisme. Om Brugge niet tot een Bokrijk of Disneyland te laten verworden, was een nieuwe visie broodnodig: de aandacht moest verlegd naar inhoud en kwaliteit. Brugge mocht zich niet tevreden stellen met de rol van kijkstad, het moest een cultuurstad van creatie worden, en daar zou een Europees toekomstproject een enorme hefboom voor zijn.”

Europese Culturele Hoofdstad 2002

Op 28 mei 1998 kreeg Brugge het nieuws dat de stad samen met Salamanca uitverkoren werd als Europese Culturele Hoofdstad 2002. Dat zette heel wat in beweging. “Zonder volledig te zijn: naast het Concertgebouw werd in de aanloop naar 2002 ook de Koninklijke Stadsschouwburg gerestaureerd, de Magdalenazaal gebouwd en de Groenplaats geopend. Het Kanaaleiland werd heringericht en de Conzettbrug gerealiseerd. Daarmee kreeg nieuwe architectuur onherroepelijk vaste voet aan Brugse grond. In 2000 werd de hele binnenstad als Unesco-werelderfgoed erkend en was Brugge gaststad voor Euro 2000. Ook de Brugse Markt als startplaats voor de Ronde van Vlaanderen hebben we aan hem te danken”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Sinds oktober 2022 draagt de lantaarntoren van het Concertgebouw de naam ‘Lantaarntoren Patrick Moenaert’, als eerbetoon voor de ereburgemeester en erevoorzitter van het Concertgebouw en als bedanking voor het werk dat hij verrichtte om de cultuurtempel mogelijk te maken.

Naast de grote projecten had Patrick Moenaert altijd aandacht voor sociale zaken en de zorgen van de ‘gewone’ Bruggeling. “Ik heb Patrick altijd als mijn grootste voorbeeld beschouwd, vooral omdat hij net als ik een burgervader was die onder de mensen wil zijn. Hij heeft ook nooit de nationale politiek geambieerd. Brugge, dat was zijn plek.”

Rouwregister

Stad Brugge legt vanaf vrijdag 17 mei een rouwregister in het Stadhuis ter nagedachtenis van ereburgemeester Patrick Moenaert. Burgemeester Dirk De fauw zal als eerste dit register tekenen op vrijdag 17 mei 2024 om 9.00 uur in de inkomhal.

Het rouwregister ligt nog in het Stadhuis tot en met dinsdag 28 mei 2024. Het Stadhuis (Burg 12, 8000 Brugge) is dagelijks open van 9.30 tot 17.00 uur.

Laatste groet

Het publiek kan op vrijdag 24 mei van 10.00 tot 17.00 uur in het Stadhuis (Burg 12) een afscheidsgroet brengen aan ereburgemeester Patrick Moenaert. De begrafenisplechtigheid zal plaatsvinden op zaterdag 25 mei om 10.00 uur in de Sint-Salvatorskathedraal.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.