Home > Vrijwilligers organiseren acties ten voordele van Rikolto (Vredeseilanden) in onze provincie

Vrijwilligers organiseren acties ten voordele van Rikolto (Vredeseilanden) in onze provincie

Geschreven op 11 januari 2019 om 10:18 door Mario De Wilde

Dit weekend zijn er in West-Vlaanderen tal van acties voor Rikolto – dat is de nieuwe naam van Vredeseilanden. Met de slogan “eten roert de planeet” brengen ze de boodschap dat ons eten niet alleen de oorzaak is van heel wat grote problemen in de wereld, maar vooral ook de oplossing. “Wat en hoe we eten bepaalt echt heel veel”, vertelt Dries Aelter, coördinators voor Rikolto (Vredeseilanden) in West-Vlaanderen. “De impact van ons voedselsysteem op onze gezondheid, het klimaat en de economie is gigantisch. Boeren die niet meer van hun stiel kunnen leven, voedselschaarste en prijsschommelingen, ontbossing en waterschaarste… Het heeft allemaal te maken met wat er op ons bord ligt.”

Een betere wereld begint bij ons eten

Kan het anders? “Ja,” zegt Dries Aelter, “als boeren werk maken van duurzame productie, als supermarkten mee zorgen voor eerlijker handel, als consumenten goede intenties ook in de winkel waarmaken, als scholen gezonde en duurzame voeding in de klas en in de refter brengen… Op al die terreinen werkt Rikolto aan concrete oplossingen met boeren, bedrijfsleiders, wetenschappers en politici over de hele wereld – ook in België.”

Nieuw: houten lepel

Naast sleutelhangers en balpennen, kan je bij de vrijwilligers van Rikolto voor het eerst een houten lepel kopen. “Die komt elke dag van pas in de keuken en herinnert je eraan dat je mee de planeet roert”, zegt Dries Aelter “We zijn allemaal deel van de oplossing, want een betere wereld begint bij ons eten.”

Hotspots in West-Vlaanderen: met 1800 vrijwilligers aan de supermarkt

Vrijdag en zaterdag 11 en 12 januari 2019: Gadgetverkoop in Brugge, Oostende, Veurne, Koksijde, Ieper, Torhout, Tielt, Menen, Kortrijk, Roeselare, Zwevegem, Wingene, Kuurne, Wevelgem, Harelbeke,…

Zondag 13 januari 2019: Tal van acties:

– Ontbijt in Brugge – http://acties.rikolto.be/brugge

– Willem Vermandere Wandeling in Lauwe – http://acties.rikolto.be/lauwe

– Aperitief en veiling op de markt in Torhout – http://acties.rikolto.be/torhout

– Pop up bar in Kortrijk – http://acties.rikolto.be/regiokortrijk

Vredeseilanden is nu Rikolto

Voor veel mensen zal het wellicht nog wennen zijn aan de nieuwe naam van Vredeseilanden: Rikolto. “Rikolto betekent ‘oogst’ in het Esperanto”, zegt Dries Aelter. “Het zegt beter wat de organisatie doet: boeren ondersteunen om betere oogsten te hebben en nieuwe ideeën oogsten om via ons voedsel de grote uitdagingen van vandaag aan te pakken.” De naamsverandering kwam er ook omdat Rikolto evolueerde van een Belgische naar een internationale organisatie, die ook echt bestuurd wordt door mensen van over de hele wereld. “Rikolto is wereldwijd beter uit te spreken dan Vredeseilanden”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.