Home > ‘Vrijplaats, meer dan een regenbooghuis’ opende zijn deuren in Brugge

‘Vrijplaats, meer dan een regenbooghuis’ opende zijn deuren in Brugge

Geschreven op 27 april 2024 om 13:29 door Mario De Wilde

Meer dan 120 mensen vonden donderdagavond de weg naar Vrijplaats Brugge. Ze kregen grote steun van het huidige stadsbestuur. Burgemeester Dirk De fauw werd geflankeerd door schepenen Pablo Annys en Nico Blontrock, en de gemeenteraadsleden Pascal Ennaert, Karel Scherpereel, Karin Robert, Annick Lambrecht en Barbara Roose. Ook Joachim Coens, burgemeester van Damme was aanwezig.

Wat is Vrijplaats Brugge, meer dan een regenbooghuis?
Het wordt een nieuwe ontmoetingsplek voor iedereen, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. Deze plek wil een safer space en een verbindingsplek zijn voor iedereen die nood heeft aan een plek om samen te komen, in het bijzonder mensen uit de queer community. Er is ook een exporuimte in de Speelmanskapel waardoor (jonge) kunstenaars uitgenodigd worden hun werk te presenteren aan een breed publiek. Het aspect kunst is een vanzelfsprekendheid voor Vrijplaats. Want kunst verbindt, verheft en nodigt uit tot contact.

De initiatiefnemers zijn: lokale LGBT+ verenigingen (Brugay, Gendercontact West-Vlaanderen en Polyamory Belgium), vormingscentrum cgso (centrum voor geboorteregeling en seksuele opvoeding), Willemsfonds Brugge, Diversiteitsdienst Brugge.
Expo tijdens het openingsweekend (25-28 april). Er is fotografisch werk te zien Cavalier Queer (een lopende verzameling van verhalen over de queer community) en BLVRD ism The Scorpio sisters met Maria Kleopatra in de hoofdrol, naast Kim Note en Mathias Debevere.
Wat geschiedenis
In 2019 verliet het vroegere vrijzinnig centrum De Sleutelbrug het pand in de beenhouwersstraat 1 en 3 (eigendom van Stad Brugge). Het waren vormingscentrum cgso en de socio-culturele vereniging Willemsfonds Brugge die begin 2020 een overeenkomst sloten met Stad Brugge om de ruimte ter beschikking te kunnen stellen, enerzijds voor de LGBT+ gemeenschap, anderzijds als expositieruimte.

Foto vlnr boven: Peter Mortier (Brugay), Johnny Gusgand (Brugay), Babet Brilleman (diversiteitsdienst Brugge), Sophie Thomas (Gendercontact West VLaanderen), Rony Potvlieghe (Brugay), Frank Scholiers (cgso).

Vlnr onder: Pieter Vanroose (Brugay), Ymke Snauwaert (cgso), Chris Marchand (cgso).

1 reactie

Peter Mortier
Geschreven op 2024-04-30 13:14:29
Het was een geslaagde opening, de bekroning van een jaar voorbereiding en zeer intensief overleg tussen de verschillende partners. Ik ben gelukkig.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.