Home > Vredeshappening in Knokke-Heist staat in het teken van verdraagzaamheid en Oekraïne

Vredeshappening in Knokke-Heist staat in het teken van verdraagzaamheid en Oekraïne

Geschreven op 3 november 2022 om 11:51 door Mario De Wilde

Op vrijdag 11 november 2022 organiseert het gemeentebestuur na 2 moeilijke coronajaren opnieuw uitgebreid de vredeshappening Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid. Het programma start om 10 uur in de Sint-Antoniuskerk in Heist met een ingetogen vredeswake. Jongeren brengen er eigentijdse vredespoëzie afgewisseld met live peace-songs van het trio The Walking Sixties. Ook een delegatie van de plaatselijke Oekraïense gemeenschap is aanwezig om er hun hoop op een vreedzame oplossing in hun land uit te drukken. Katerina Pilipyuk brengt er een zelfgeschreven gedicht en zangeres, musical- en filmactrice Lenara Osmanova zingt in traditionele Krimse Tataar-outfit een aantal vredesliederen.

Poppies knutselen met de Gezinsbond Heist-Duinbergen 
Kinderen kunnen van 10 tot 12 uur ook terecht op het Heldenplein waar de Gezinsbond van Heist-Duinbergen in de knutseltent klaprozen in schuimklei boetseert in het kader van de 104de verjaardag van de Wapenstilstand van de 1ste Wereldoorlog.

Optocht met de For Freedom Pipes & Drums 
Na de vredeswake volgt onder begeleiding van de For Freedom Pipes & Drums via de vernieuwde esplanade langs de Elizabetlaan een optocht van het Vissershulde- naar het Heldenplein waar de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Heist omstreeks 11 uur de prominenten muzikaal verwelkomt met het Te Velde.

Oekraïense hymne door zangeres Lenara Osmanova 
Na de 11-novembertoespraak van burgemeester Piet De Groote volgt er een bloemenhulde aan het oorlogsmonument. Jongeren van de plaatselijke jeugdbewegingen planten er 117 gele en blauwe rozen ter nagedachtenis van de Knokke-Heistse slachtoffers van beide wereldoorlogen en de oorlog in Oekraïne. De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia en de For Freedom Pipes & Drums brengen er gezamenlijk het magistrale Amazing Grace en Highland Cathedral. De plechtigheid wordt afgesloten met een eresalvo van het ceremoniepeloton van de Lokale Politie, het blazen van de Last Post en de nationale hymnes van Europa, Vlaanderen en België. Lenara Osmanova brengt op het podium ook een beklijvende a capella-versie van de nationale hymne van Oekraïne.

Openluchtreceptie met de Covrettes 
Na de officiële plechtigheid biedt het gemeentebestuur alle deelnemers een openluchtreceptie aan.  Vrijwilligers van Oxfam Wereldwinkel laten je degusteren van (h)eerlijke bieren, glühwein, koffie, warme chocomelk, rum en limoncello. Muzikale gasten zijn dit keer The Covrettes. Deze vrolijke meiden brengen in de typische fifties style een swingende cocktail van oude covers van Elvis en The Shadows maar ook meer recenter werk van Adèle en Rihanna, dat allemaal strak geregisseerd in een oogstrelende visuele act.

Voor melding van het leggen van een bloemenkrans en alle andere praktische info:   Dienst Communicatie, communicatie@knokke-heist.be  

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.