Home > VR-ervaring, gids, rondneuzen: Brugse Brouwerij De Halve Maan opende bierbeleving 2.0

VR-ervaring, gids, rondneuzen: Brugse Brouwerij De Halve Maan opende bierbeleving 2.0

Geschreven op 16 april 2024 om 08:31 door Mario De Wilde

Brouwerij De Halve Maan was wellicht een van de allereerste brouwerijen van het land om haar deuren te openen voor het brede publiek. Toen de familie Maes in de jaren ’80 de brouwerij openstelde was dat opmerkelijk omdat het ietwat verouderde industriële patrimonium toen helemaal niet ingericht was om bezoekers te ontvangen. Nochtans heeft het industrieel-archeologische complex een unieke erfgoedwaarde, die vandaag bezoekers uit binnen- en buitenland aanspreekt.

Intussen groeide de huisbrouwerij uit tot één van de belangrijkste toeristische trekpleisters voor Brugge, met jaarlijks meer dan 125.000 bezoekers die er ondergedompeld worden in de unieke wereld van mout en hop. Het behoort tot een van de meest populaire privé attracties in Brugge. Bijna 40 jaar later investeert de brouwersfamilie nu opnieuw 750.000 euro in de vernieuwing van het bezoekerscentrum van de brouwerij. Naast een grondige opfrisbeurt, worden ook enkele ultramoderne digitale technieken toegevoegd aan de rondleiding: zo komt er onder meer een immersieve ruimte, waar bezoekers aan de hand van een virtuele ervaring kennismaken met de bekende ondergrondse bierpijplijn en met de bottelarij. Bezoekers zullen in de toekomst nog intenser en in de diepte de beleving en het verhaal van Brugse Zot ervaren. Bovendien wordt de bierbeleving ook toegankelijker gemaakt voor mensen met een fysieke beperking. Het is een bewuste keuze om het bezoek ook persoonlijk te houden: mensen worden nog steeds door gidsen rondgeleid, zo blijft dit een beleving die voor ieder anders is. Niettemin worden wel de modernste audiovisuele technieken in het bezoek geïntegreerd, waardoor de bezoekers van een totaalervaring zullen kunnen genieten.

Dit alles wordt mee mogelijk gemaakt door de steun van meerdere overheden die de brouwerij in dit
vernieuwingstraject ondersteunen. Vooreerst is er de Vlaamse Overheid die na de moeilijke
coronajaren de toeristische (bier)sector een duw in de rug gaf, met relancesteun aan 80 toeristische
projecten. Specifiek koos de overheid in de biersector te investeren, om de historische waarde en rijke brouwerijtradities voor de toekomst verder te bestendigen, en hiervan een speerpunt te maken in het toeristische aanbod. De Halve Maan kreeg van de Vlaamse Regering 300.000 euro steun voor het vernieuwen en opwaarderen van haar bierbeleving.

Vlaams Minister-president, Jan Jambon zegt: “In het kader van Vlaamse Veerkracht, het grootste relanceplan van een Vlaamse regering ooit ter waarde van 4,3 miljard euro, investeerden we hoofdzakelijk in vier belangrijke domeinen: digitalisering, duurzaamheid, levenslang leren en infrastructuur. Maar daarnaast hadden we ook aandacht voor onze cultuur- en toeristische sector die het tijdens de pandemie bijzonder moeilijk had. Bovenop de eerste bierpijpleiding, heeft de stad Brugge met dit nieuwe bezoekerscentrum van brouwerij De Halve Maan een extra troef in handen om internationale toeristen te laten kennismaken met onze rijke Vlaamse biertraditie. Zeker in een stad die tijdens de middeleeuwen meer dan 50 brouwerijen telde.”

Ook de provincie West-Vlaanderen ondersteunde de brouwerij met een subsidie voor belevingsconcepten bij musea en attracties binnen het reglement ‘Beleef West-Vlaanderen’. Hiermee geeft het provinciebestuur impulsen aan het toeristisch aanbod in de provincie. De steun laat het bedrijf toe om verder haar bezoekerscentrum te professionaliseren en te actualiseren.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde voor toerisme en recreatie en voorzitter van Westtoer:” ‘Beleef West-Vlaanderen’ is onze sleutel tot het versterken van onze toeristische sector. We dragen vanuit de
provincie en Westtoer graag bij aan deze vernieuwde bezoekersbeleving, een trekpleister voor bezoekers van over de hele wereld. Door te investeren in duurzame initiatieven (zoals Brouwerij De halve Maan) bevorderen we niet enkel het toerisme maar ook een groener en meer veerkrachtig West-Vlaanderen.”

De bierbeleving 2.0 die De Halve Maan nu voorstelt is uniek in het brouwerijlandschap. Het combineert enerzijds de ervaring van een actuele en moderne brouwerij, maar anderzijds ook de charme van de historische eeuwenoude brouwerij. De rondleiding start in het midden van de huidige brouwzaal, waar vandaag de Brugse Zot, Brugs Tarwerbier en Straffe Hendrik worden gebrouwen: bezoekers staan er letterlijk tussen de ketels en kunnen de productie volgen met al hun zintuigen. Verder in het bezoek passeren de bezoekers in de historische en het museale deel van de brouwerij, waar ze een inzicht krijgen over hoe het brouwersambacht geëvolueerd is. Het geeft een uniek inzicht in de evoluties van de industriële revolutie. Uiteraard wordt het bezoek afgesloten met een degustatie van de Brugse Zot of Straffe Hendrik bieren.

Bij De Halve Maan krijgt men levend erfgoed te zien… Men bezoekt er geen stoffig museum, maar een actieve brouwerij waar hypermoderne technologie staat tegenover industrieel-archeologische parels die getuigen van een rijke geschiedenis. De investering in de nieuwe bierbeleving 2.0 gaat ook gepaard met een nieuwe stap in de richting van verduurzaming. De brouwerij kwam de laatste jaren al meerdere keren in de aandacht met innovatieve investeringen in verduurzaming. De Halve Maan was trouwens een van de eerste brouwers om mee de Green Deal te ondertekenen met de Vlaamse overheid in 2018. De bekendste en meest tot de verbeelding sprekende investering was zeker de aanleg van de ondergrondse bierpijpleiding. De voorbije jaren werd ook stevig geïnvesteerd in waterzuiveringsinstallaties, zonnepanelen, biogas installaties, etc. Sindsdien slaagde de brouwerij er door tal van innovatieve projecten in om haar ecologische voetafdruk per geproduceerde liter bier sterk te verminderen.

Nu plant de brouwerij op de historische site van het Walplein nog extra duurzaamheidsinvesteringen te doen. Een uniek regeneratie systeem zal voortaan restwarmte recupereren uit de afvalwaterstromen. Deze restwarmte zal gebruikt worden voor de verwarming van de gebouwen van het bezoekerscentrum, kantoren en omliggende woningen. Het vernieuwde bezoekerscentrum zal dus ook een ecologische bierbeleving worden.

Bovendien bereikte Brouwerij De Halve Maan ook een princiepsovereenkomst met de Stad Brugge omtrent de aanleg van een warmtenet dat in de toekomst het te vernieuwen Begijnhof en oude
Minnewaterziekenhuis zal verwarmen. Dankzij de ecologische investeringen van de brouwerij, zullen
deze toekomstige projecten van de Stad Brugge dus mee kunnen genieten van groene verwarming. Voor de aanleg van het warmtenet zullen opnieuw ondergrondse leidingen worden aangelegd: niet voor bier deze keer, maar voor een warmtenet… De Halve Maan is fier om op deze manier bij te dragen tot het klimaatneutraal brengen van de stad, en het verduurzamen van haar processen.

Burgemeester Dirk De fauw: “In 2022 stelden we ons klimaatplan BruggeNaarMorgen aan pers en publiek voor. We legden de lat meteen hoog: we namen in dit plan meer dan 228 acties op die Brugge op weg zetten naar een klimaatneutrale en klimaatrobuuste stad tegen 2050. Het doet ons plezier dat
Brouwerij De Halve Maan op een ambitieuze manier ook concreet actie onderneemt en duurzaam
investeert in de toekomst. Deze investeringen komen zowel de bezoeker, de Bruggeling als het
stadsbestuur ten goede.”

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.