Home > Vorig jaar 1001 bomen extra in Brugge en er komen nog 345 bij

Vorig jaar 1001 bomen extra in Brugge en er komen nog 345 bij

Geschreven op 19 januari 2021 om 12:55 door Mario De Wilde

Vorig jaar kwamen er in Brugge 1001 in één jaar tijd bij. “Leefbaarheid en vergroening is een prioriteit van ons stadsbestuur”, zegt Van Volcem. “Bomen zijn niet alleen belangrijk voor het zuiveren van de lucht en de gezondheid, het maakt ook een grijze straat groen, mooi en leefbaar. Bovendien zijn ze ook nodig voor het klimaat’, benadrukt de Brugse schepen. Ze zijn onze paraplu’s en onze parasol. De bomen worden geplant van november tot en met maart.
Cherry Blossom park aan de Beekweg
Vandaag planten we de 24 kleurrijke bomen voor de Beekweg aan”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem met de knipoog. “Het is een park aan de hoogste sociale woning blok in Brugge. Zelf heb ik hier nog gewoond in Sint-Pieters. Het is nog steeds hetzelfde als 40 jaar geleden, een grote grasvlakte. Vandaag komt daar verandering in want de vele inwoners die kijken op het groen zullen straks kijken op het “eerste Cherry Blossom park” in onze stad. Er komen 24 Japanse Kerselaars en alle inwoners zullen straks kunnen genieten van de roze bloemen aan de bomen vanop hun terras. Hoe ouder de boom, hoe mooier ze worden. Bomen zijn als vrouwen”, lacht de schepen.
Groen kwalitatief wonen
Naast deze vernieuwing werden in november 100.000 bloembollen in het park in de Beekweg (Sint-Pietersgroenestraat) geplaatst. De mosterd haalt Van Volcem bij studies inzake leefbaarheid in steden. “Het is belangrijk dat we investeren in groen en een kwalitatieve omgeving in sociale wijken en waar mensen soms geen of weinig tuin hebben. Zo werden er al veel bloembollen geplant in Sint-Jozef. Zeker als je hoog en dens woont, is het publiek domein heel belangrijk. Investeren in publiek domein is een kerntaak van de overheid”, zegt Van Volcem en sedert corona hebben de mensen meer oog voor het openbaar domein. Nog nooit werd zoveel gewandeld, gelopen en gefietst.”
Vakantiestraat
Het hoge aantal bomen die worden geplant, zijn een intensief werk. Met alle sectoren in de deelgemeenten wordt gezocht naar locaties. Ook de mensen zelf denken mee. Met de actie “ik wil een boom” en “ik wil een geveltuin” kunnen mensen een boom of gevelplant bestellen, maar ze kunnen ook suggesties doen op het openbaar domein. Vorig jaar leverde dat 245 boomlocaties op die werden goedgekeurd. De deelgemeente Sint-Andries is koploper in aanvrager en met deze boomplant actie doet schepen Van Volcem ook een oproep aan alle mensen in het Noorden van Brugge. “We wensen hen te sensibiliseren om van hun versteende straat (steenstraat) de leukste straat te maken. Maak je straat leuk tegen de zomer, zodat je straat een vakantiestraat kan worden. Suggesties zijn steeds welkom”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

345 bomen voor 2021

Voor 2021 staan er al weer 345 bomen op de agenda, maar ook de actie ‘Ik wil een boom’ kent ongekend succes met al 250 Bruggelingen die een aanvraag deden voor een boom. “De Bruggelingen zijn ‘on board’ met de actie. Super voor hen, maar ook voor Brugge. We roepen bij deze ook op om dit jaar bomen te bestellen via de online link www.brugge.be/ik-wil-een-boom.
En niet alleen de stad deelt mee in de winst van de bomen: “Een boom zorgt voor verkoeling in de zomer, helpt fijn stop uit de lucht filteren, verbetert de luchtkwaliteit, regenwater wordt langer vastgehouden, helpt geluid dempen… Het is ook goed voor vogels, vlinders, bijen en korstmossen: de fauna wordt een handje geholpen”, aldus Van Volcem.
Sint-Andries
Bruggelingen kunnen nog altijd een aanvraag doen voor een boom op het Openbaar Domein, in de straat of op andere plekjes die ze kennen, maar ook in hun voortuin bijvoorbeeld. “Er zijn natuurlijk voorwaarden aan verbonden, maar als je eraan voldoet kan een boom in mijn ogen alleen maar goede dingen betekenen: het vermindert de stress, maar ook je woning is meer waard met wat groen voor de deur”, vult de schepen aan. De 345 bomen die er deze winter nog bijkomen zijn mooi verdeeld over Brugge centrum en haar deelgemeenten: “Sint-Andries wordt dit jaar het ‘meest’ bedeeld met 60 bomen waarvan er onder andere komen in de parktuin van Kasteel Tudor en de groenzone aan de Torhoutse steenweg en de Magdalenastraat, maar iedere deelgemeente krijgt ‘haar deel’”, stelt Van Volcem.
Wie nog een boom wil aanvragen kan dat via https://www.brugge.be/ik-wil-een-boom.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.