Home > Voorlezen iets voor jou? Word dan leesbuddy in Brugge, Roeselare, Kortrijk of Oostende

Voorlezen iets voor jou? Word dan leesbuddy in Brugge, Roeselare, Kortrijk of Oostende

Geschreven op 7 mei 2024 om 09:07 door Mario De Wilde
Het nieuwe project ‘Boek & Babbels’, een initiatief van FMDO*, brengt anderstalige nieuwkomers en leesliefhebbers samen. Leesbuddy’s kunnen tijdens interactieve leescafés hun liefde voor boeken delen met nieuwkomers en dit in vier West-Vlaamse steden. Pauline Verougstraete, projectmedewerker Boek & Babbels bij FMDO: “Tijdens de maandelijkse ontmoetingsmomenten lezen buddy en nieuwkomer voor uit een boek naar keuze en kunnen ze erover in gesprek gaan. Er is ruimte om vragen te stellen en om de verbeelding te prikkelen. Dit versterkt het sociale netwerk van de nieuwkomer en stimuleert zijn of haar taalontwikkeling en leescultuur. We zijn ervan overtuigd dat dit project een grote meerwaarde zal zijn.”

Wie kan deelnemen?

-Leesbuddy’s van alle leeftijden en anderstalige nieuwkomers tussen achttien en dertig jaar oud zijn van harte welkom om deel te nemen aan dit project.
-Leesbuddy’s komen een vijftal keer naar het leescafé. Ze volgen een vorming interactief voorlezen en kunnen vrijblijvend meedoen aan groepsactiviteiten van FMDO.
-Nieuwkomers hebben minstens niveau 2.1 in het Nederlands, houden van lezen en staan open voor het maken van nieuwe vriendschappen. Ook zij kunnen vrijblijvend meedoen aan groepsactiviteiten van FMDO.

Delen van dromen

Michèle (leesbuddy): ‘Ik hoop dat ik via dit project mijn leeshonger en leesgoesting kan doorgeven aan mijn leescompagnon. Door samen woorden in een geheel te zien, ontdekken we dat woorden ook een verhaal vertellen. Een verhaal waarin je soms jezelf kan herkennen. Een verhaal waar we beiden in zullen meegaan.’

Rafaa (deelnemer): ‘Ik wil meedoen met Boek&Babbels om de Nederlandse taal te verbeteren, nieuwe mensen te ontmoeten en vrienden te maken, omdat ik naar Brugge ben verhuisd en hier geen vrienden heb.’

Mashal (leesbuddy): ‘Mijn rol als leesbuddy bij Boek & Babbels is meer dan het lezen van woorden. Het is het delen van dromen en het verwelkomen van nieuwkomers in een wereld van eindeloze mogelijkheden.’

Vijf Vlaamse steden en Brussel

Het project gaat door in de zes steden waar FMDO actief is. Brugge bijt de spits af door als eerste stad het project ‘Boek & Babbels’ te verwelkomen. Vanaf 11 mei gaat daar tweewekelijks een leescafé door in KORF in de Naaldenstraat. Roeselare start binnenkort op. De andere steden (Antwerpen, Brussel, Kortrijk en Oostende) volgen de komende jaren.

Op de foto

  • Eerste rij beneden van links naar rechts: Lisa (leesbuddy) – Helena (leesbuddy) – Koen (directeur bibliotheek stad Brugge) – Ilana (stagiaire bij FMDO) – Mashal (leesbuddy) – Tahmina (deelnemer) en Tom (diversiteitsdienst stad Brugge)
  • Tweede rij boven van links naar rechts: Lien (educatief medewerker bibliotheek stad Brugge) – Isa (coördinator KORF) – Pauline (projectmedewerker Boek & Babbels bij FMDO) – Chloë (leerkracht bij SNT)
Wil je meer info over dit project?

Neem contact op met

Pauline voor de regio Brugge: pauline@fmdo.be – 0487 77 40 88
Hannes voor de regio Roeselare: hannes@fmdo.be – 0487 61 53 43

Meer info op www.fmdo.be/projecten/boekbabbels.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.