Home > Voorkom trauma’s: deze twee dames uit Poperinge en Beselare leren je de hondentaal aan

Voorkom trauma’s: deze twee dames uit Poperinge en Beselare leren je de hondentaal aan

Geschreven op 2 april 2024 om 10:19 door Mario De Wilde

Als jij je hond begrijpt en je hond jou begrijpt, kunnen er heel veel problemen voorkomen worden. Daar zijn zowel Lies Vandevelde, coördinator van dierenasiel Poezewoef in Poperinge en Annelies Nollet, hondengedragstherapeut uit Beselare rotsvast van overtuigd. Daarom organiseren ze samen een cursus hondentaal. In een reeks van acht lessen willen ze deelnemers vooral bijbrengen hoe ze een sterke band kunnen opbouwen met hun hond.

Iedereen kent een traditionele hondenschool. Daar ga je samen met je hond naartoe om hem te leren luisteren. Honden leren er zitten, liggen, komen,…. Maar vaak zitten hondenverzorgers ook met andere vragen. Waarom trekt mijn hond aan de leiband? Waarom plast mijn puppy nog in huis? Waarom gromt mijn hond naar kinderen? En vooral, hoe moet ik reageren als mijn hond die dingen doet? Op die vraag willen Lies en Annelies een antwoord bieden in de cursus hondentaal.
Problemen voorkomen
Want vaak zijn het net de honden met die problemen die in het dierenasiel belanden. “Elke maand nemen meer mensen contact met mij op omdat ze een probleem ervaren met hun hond en nood hebben aan gedragstherapie”, vertelt Annelies. “Als ik geen oplossing kan helpen verzinnen, is de volgende halte voor zo een dier vaak het dierenasiel. Maar een nieuwe thuis vinden voor een hond met gedragsproblemen is helemaal niet evident. En dat terwijl heel veel van die problemen voorkomen kunnen worden met een beetje basiskennis.”

Daarom willen Lies en Annelies mensen vooraf te informeren. Voor het fout loopt. “Een veel voorkomende reden waarom een hond in het asiel terecht komt is door miscommunicatie tussen mens en hond”, aldus Lies. “Het gedrag van een hond wordt verkeerd geïnterpreteerd, wat de band tussen verzorger en dier verstoord. Als gevolg hiervan krijg je gefrustreerde en ongelukkige honden (en verzorgers). Een betere kennis van de taal van de hond kan de onderlinge band en welzijn van beide partijen vergroten. Dat is wat we met de cursus willen bereiken. Want als er begrip is tussen mens en hond, is de kans dat een dier in het asiel belandt veel kleiner.”
Voor iedereen
Het dierenasiel voorziet de locatie, Annelies zal de lessen geven. Een succesformule die vorig jaar in het dierenasiel van Zwevegem al 30 tevreden deelnemers opleverde. De cursus is er in de eerste plaats voor mensen die een hond geadopteerd hebben of dat binnenkort van plan zijn. “Maar iedereen die wil leren hoe je een hond op een goede manier kan opvoeden is van harte welkom. Ook mensen die al langer een viervoeter in huis hebben of die als vrijwilliger werken met honden”, aldus Annelies.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: De basisbehoeften van de hond, trauma en angst bij honden, hondentaal, leren op het tempo van je hond, omgaan met ongewenst gedrag, rustig wandelen aan de lijn en honden en kinderen. “Er zal ook ruim voldoende tijd zijn voor vragen en eigen inbreng van de cursisten”, besluit Annelies
Praktisch
De eerste lessenreeks ‘Hondentaal de basis’ telt acht lessen en start op dinsdag 7 mei 2024. De lessen duren telkens van 19.00 uur tot 21.30 uur en vinden plaats in de Ouderdomseweg 9, 8970 Poperinge. Het gaat om theorielessen, honden blijven dus lekker thuis in hun warme mand. Kostprijs: 375 euro. Info en inschrijvingen www.hondeninnesten.be/theorielessen of 0478 18 86 82.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.