Home > Volgens studie van Trends is Knokke-Heist commercieel aantrekkelijker dan Antwerpen en Brussel

Volgens studie van Trends is Knokke-Heist commercieel aantrekkelijker dan Antwerpen en Brussel

Geschreven op 22 november 2021 om 08:44 door Mario De Wilde

Knokke-Heist is meer dan ooit een aantrekkelijke retailstad, terwijl Brussel van zijn pluimen verliest. Dat blijkt uit een studie die The Third Territory, een Brussels strategisch adviesbureau, deed in opdracht van Trends. Alleen in Knokke-Heist stijging van aantal verkoopppunten en handelsoppervlakte. De onderzoekers Antoine Brismé en François Honoré bekeken welke invloed covid-19 had op de handelscentra van acht Belgische steden (Antwerpen, Brussel, Brugge, Luik, Gent, Kortrijk, Namen, Bergen) en de gemeente Knokke-Heist. Acht daarvan zagen het aantal verkooppunten en hun commerciële oppervlakte dalen tussen 2019 en vandaag. “Dat is een logisch gevolg van de faillissementen na de lockdowns en de verschuiving naar e-commerce”, zegt François Honoré. Maar alleen in Namen is de daling bijzonder uitgesproken (-86 winkels). Knokke-Heist is een positieve uitschieter, met een stijging van het aantal verkooppunten (+2%, 28 winkels) en van de handelsoppervlakte (+4%, 4.500 vierkante meter). “De retail lijkt de residentiële boom aan de Belgische kust te volgen.”

Grotere diversificatie in commerciële aanbod van Knokke-Heist
Vooral de modewinkels zijn uit het landschap verdwenen (-10% in Namen en Brussel). Daarin speelt de e-commerce een grote rol. De diversificatie van het commerciële aanbod in Knokke-Heist werd groter, met een duidelijke stijging in de sector van de huishoudartikelen (+8%).

Knokke-Heist commercieel moeders mooiste
De studie onderzocht ook de aantrekkelijkheid van de negen commerciële centra. De onderzoekers hielden rekening met criteria zoals de bevolking, de commerciële oppervlakte, leegstand en de commerciële mix om een rangschikking op te stellen. Knokke-Heist kwam traditioneel als beste uit de bus, vóór Antwerpen, Brussel, Brugge, Luik, Gent, Kortrijk, Namen en Bergen. Maar de jongste maanden kwam daar verandering in, door covid en de daarmee gepaard gaande daling van het aantal bezoekers en het aanbod. Terwijl Knokke-Heist nog altijd het beste scoort, klimt Luik naar de tweede plaats, stijgt Bergen naar de vierde plaats, dankzij de komst van Primark, terwijl Brussel naar de laatste plaats zakt.

(bron: Trends)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.