Home > Volgens Gambero Rosso is het beste Italiaans restaurant in het buitenland ‘Gellius’ in Knokke

Volgens Gambero Rosso is het beste Italiaans restaurant in het buitenland ‘Gellius’ in Knokke

Geschreven op 9 februari 2022 om 15:50 door Mario De Wilde

In de nieuwe editie van “Top Italian Restaurants 2022”, de befaamde gastronomische gids van het Italiaanse culinaire platform Gambero Rosso, is ristorante Gellius op het Maurice Lippensplein in Knokke-Heist uitgeroepen tot ‘s wereld beste Italiaanse restaurant in het buitenland. In 2020 werd Gellius ook al eens door Gault&Millau verkozen tot beste Italiaan. Met deze nieuwe bekroning zet Knokke-Heist zich opnieuw op de (menu)kaart als het walhalla voor gastronomisch genieten op mondiaal niveau.

Gellius aan de top van de 800 beste Italiaanse restaurants buiten Italië
Gambero Rosso maakte voor zijn culinaire gids een selectie van 800 Italiaanse toprestaurants over de hele wereld. Gellius, een zaak die nog maar pas in 2017 in onze badplaats is opgestart, ontving de titel “Restaurant van het Jaar”. “Chef van het Jaar” gaat naar Carmine Amarante van restaurant Armani in Tokio. De “Opening van het Jaar” is voor Estro in Hong Kong. Fenix in Kiev krijgt de “Emerging Restaurant Award” en Futura in Berlijn mag voortaan uitpakken met “Beste Italiaanse Pizzeria”. Topchef Francesco Mazzei sleept de “Guardian of Tradition Award” in de wacht voor zijn restaurants Sartoria, Radici en Fiume in Londen. Ten slotte vind je de “Wijnkaart van het jaar” in 1889 Enoteca, een bedrijf gevestigd in het Australische Brisbane.

Lovend rapport
Het eindverslag van de inspecteurs van Gambero Rosso over restaurant Gellius luidt als volgt: “Het resultaat van de artistieke alliantie van galeriehouder Gianni Piretti en topchef Alessandro Breda (eigenaar van het gelijknamige restaurant in Oderzo in Veneto) is een restaurant met fanatieke aandacht voor hoogwaardige grondstoffen, wekelijks verzonden vanuit Italië. Hun vaardige en innovatieve instinct maakt hun keuken eigentijds, terwijl ze een gastvrije en verfijnde sfeer creëren. De luxe ruimte met een in het oog springende witte Vespa, lijkt wel een kunstgalerie. Het donkerbruine décor met sfeerverlichting maakt het tot een van de meest elegante restaurants in Noord-Europa.

Van het menu raden we de risotto aan met lichte rokerige tonen van de visbouillon en gerookte scamorza, geserveerd met venusschelpen en basilicumgel die alles perfect in balans brengen, terwijl gekonfijte citroen er bovenop zorgt voor een zoetzure contrasterende smaak. De in Sicilië geboren chef-kok Davide Asta overtrof zichzelf aan het fornuis met zijn ‘ceci n’est pas un spaghetti à la tomate’, dat wil zeggen spaghetti gekookt in een biologische tomatensaus geserveerd met pesto en aan tafel gegarneerd met burrata- kaas. Dit eenvoudige gerecht, gemaakt met fijne ingrediënten, is een authentieke smaakexplosie, versterkt door de verbluffende versmelting van de burrata-kaas en de zoetheid van de tomaat. De pralinemousse van witte chocolade, yoghurt en limoen op een aardbeiensaus met gekonfijte rabarber maken de beleving compleet” aldus een licht euforische Italiaanse jury.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.