Home > Volgende week neemt Moorsele afscheid van de school in de Sint-Janstraat

Volgende week neemt Moorsele afscheid van de school in de Sint-Janstraat

Geschreven op 30 januari 2024 om 07:44 door Mario De Wilde

Op maandag 5 februari 2024 neemt Moorsele afscheid van een van haar historische gebouwen. De gemeente Wevelgem organiseert daarom een gepast afscheidsmoment. Op het programma staat o.a. een tentoonstelling in de oude klaslokalen van het schoolgebouw. De school in de Sint-Janstraat kent een rijke geschiedenis die helemaal teruggaat tot het jaar 1876. Vanaf de oprichting van de school, tot het laatste schooljaar in 1970, heeft de school generaties Moorselenaars onderwezen. In de beginjaren van de school, gelegen in de Grote Kortrijkstraat (later de Sint-Janstraat genoemd), was het statige gebouw een belangrijk centrum voor gemeentelijk onderwijs.

In de afgelopen jaren heeft het gebouw heel wat functies gehad, waaronder verhuur aan de vrije basisschool en de muziekschool. Maar sinds 2021 staat het gebouw opnieuw leeg en moest het gemeentebestuur op zoek naar een nieuwe invulling voor de site.

Plannen voor de site

Het gemeentebestuur besloot om de gebouwen te slopen. Net als in Wevelgem en Gullegem, wordt nu ook in het centrum van Moorsele voor ontharding gekozen. De Sint-Janstuin wordt een mooie groenzone, die doorgang zal bieden naar de achterliggende bebouwing. De plannen voor de site omvatten een gedeeltelijk behoud van het schoolgebouw. De kuip van het gebouw blijft staan en de ramen worden tot beneden doorgetrokken. Metalen structuren zullen een open geraamte vormen als dakstructuur. Hierdoor wordt een unieke verbinding gecreëerd, waarbij de tuin een pad vindt door het gebouw. In totaal wordt 736 m² onthard.

Gesubsidieerde omgevingswerken

Een deel van deze omgevingswerken wordt gesubsidieerd. De gemeente Wevelgem heeft hiervoor een subsidie ontvangen van 49 999,95 euro van de Vlaamse Landmaatschappij, dit in het kader van de subsidieoproep Herstelfonds 2.0.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.