Home > Voelschorten prikkelen mensen met dementie in WZC De Zeventorentjes in Brugge

Voelschorten prikkelen mensen met dementie in WZC De Zeventorentjes in Brugge

Geschreven op 23 januari 2023 om 09:24 door Mario De Wilde

Meer dan 200.000 mensen in België hebben dementie. Door de toenemende vergrijzing zal dit cijfer de komende decennia verder stijgen of zelfs verdubbelen. Met ‘voelschorten’ willen welzijnsvereniging Mintus en vzw S-Plus opnieuw contact leggen met mensen in een vergevorderde fase van dementie. Mintus-woonzorgcentrum De Zeventorentjes nam vrijdag een set voelschorten in ontvangst.

Ellen Kimpe, Educatief medewerker S-Plus: “Op een voelschort, -kussen of –deken naaien onze vrijwilligers materialen die de zintuigen prikkelen. Het gaat om kleurrijke linten, belletjes of knopen in verschillende vormen. We gebruiken de schorten bij mensen die leven met dementie in de derde en vierde fase. Dit wordt ook wel de “verborgen en verzonken ik-fase” genoemd. Contact leggen is voor omstaanders steeds moeilijker, de schorten proberen een stukje van de spreekwoordelijke mist te doorbreken.” Het gebruik van een voelschort heeft meerdere doelen. Het aaien, friemelen en prutsen aan de stof werkt rustgevend en tegelijkertijd prikkelt het de zintuigen. Zo wordt het monotone gedrag van mensen met dementie doorbroken op een veilige manier.

Ellen Kimpe: “Soms ontstaat er naar aanleiding van de schort oogcontact, of komt er zelfs een gesprek op gang. Andere bewoners van het WZC willen er ook aankomen, of ze zien of horen iets waarop ze reageren. Zo doorbreken we het sociaal isolement en bevorderen we het welbevinden van mensen met dementie.” S-Plus overhandigde de schorten in WZC De Zeventorentjes in het bijzijn van een vrijwilliger. Welzijnsvereniging Mintus is opgetogen met de schenking. Ze sluit perfect aan bij de baseline ‘zorg met een plus’, waar de welzijnsvereniging prat op gaat.

Schepen Pablo Annys: “Deze aanpak werkt positief, onze bewoners worden rustiger door de aanraking van de schorten en ze voelen zich beter. Zo verbreden we de kijk op de animatie en verzorging van mensen met dementie. De ervaring leert ons ook dat door deze beleving, het medicatiegebruik bij mensen met dementie daalt. Meer dan 100 vrijwilligers van S-Plus maken voelschorten in Vlaanderen. Hun engagement komt senioren met dementie en een zware zorgvraag, absoluut ten goede.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.