Home > Vlamingstraat tussen de Academiestraat en de Vlamingbrug in Brugge eindelijk weer open

Vlamingstraat tussen de Academiestraat en de Vlamingbrug in Brugge eindelijk weer open

Geschreven op 11 juli 2022 om 08:22 door Mario De Wilde

Vanaf vandaag wordt de Vlamingstraat tussen de Academiestraat en de Vlamingbrug eindelijk terug opengesteld voor gemotoriseerd verkeer. In fase 1 van deze werkzaamheden werden de bestrating en het rioleringsstelsel in dit gedeelte van de straat al volledig vernieuwd. Straatmeubilair en groen staan als volgende stap op de planning. In 3 opeenvolgende fasen worden vervolgens de werkzaamheden in de rest van de Vlamingstraat, Sint-Jorisstraat en Vlamingdam verdergezet.

“De voorbereidende werken voor de heraanleg van de Vlamingstraat werden opgestart halverwege januari 2022. Een maand later kon de heraanleg van de Vlamingstraat tussen de Academiestraat en de Vlamingbrug plaatsvinden. Het einde van de heraanleg was voorzien voor 30 mei 2022, maar door het weer en technische problemen en grondstoffen die niet konden geleverd worden (oorlog) werden de werkzaamheden verlengd tot en met 10 juli 2022. “Van onvoorziene omstandigheden zijn we bij openbare werken nooit gespaard, maar nu kan ik eindelijk met trots meedelen dat de broodnodige vernieuwingen in deze eerste fase zijn voltooid”, aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Gescheiden rioleringsstelsel

Bij de heraanleg werd een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd en werden alle huisaansluitingen tussen de riolen en de gevels vernieuwd. In totaal werd er 315 lopende meter rioleringsbuizen geplaatst. “Gescheiden stelsel waarbij hemelwater wordt gescheiden van rioolwater is heel belangrijk om een stad water robuust te maken tegen hevige regenvallen, waar we toch meer en meer mee te maken hebben”. We kunnen niet genoeg werken doen om ons op de toekomst voor te bereiden” Gescheiden rioleringen maken tevens dat de reien properder worden.

Bestrating

De bestrating van de voetpaden, parkeerstroken en rijweg werd uitgevoerd in kasseien van graniet. Een lelijke en verouderde straat met smalle voetpaden en asfalt werd vervangen door natuursteen en voetpaden die aan de norm voldoen inzake toegankelijkheid. De aansluitingen tussen de nieuw geplaatste bestratingen en de bestaande ter hoogte van de Academiestraat en Vlamingbrug werden voorlopig uitgevoerd in asfalt. Tijdens later fases worden deze afgewerkt. Na het bouwverlof zal het straatmeubilair worden geplaatst: 6 fietsbeugels ter hoogte van huisnummer 55, 3 zitbanken rondom de boomvakken aan de voormalige Heilige Hartkerk en de definitieve verkeersborden. In het najaar worden de bomen geplaatst in de boomvakken ter hoogte van de voormalige Heilige Hartkerk, huisnummers 55 en 59. De boom- en plantvakken worden dan opgevuld met vaste beplanting.

“Om de periode tot aan het plantseizoen te overbruggen werden alle plantvakken ingezaaid met een bloemenmengsel. Hopelijk kunnen we binnenkort genieten van de eerste bloemen. Een straat met bloemen oogt niet alleen mooier, op deze manier dragen we ook nog eens bij aan de bijvriendelijkheid van onze stad,” aldus schepen Van Volcem.

Verdere fasen

Concept heraanleg Vlamingdam en Sint-Jorisstraat

Het concept van de Vlamingstraat wordt doorgetrokken bij de heraanleg van de Vlamingstraat en de Sint-Jorisstraat. Dezelfde bestratingen worden gebruikt, namelijk granieten kasseien in de voetpaden, de parkeerstroken en de rijweg. Ook de uitritconstructies ter hoogte van de zijstraten volgen het zelfde concept. In beide straten komen regelmatig terugkerende plantvakken en bomen, wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd en de huisaansluitingen vernieuwd tussen de rioleringen en de gevels.

Na het bouwverlof
Drie fasen

Na het bouwverlof wordt de rest van de Vlamingstraat, Vlamingdam en Academiestraat in 3 fasen verder aangepakt:

👉🏻 FASE 2: Vlamingdam tussen Komvest en Klaverstraat (11 tot 15 juli nutsmaatschappijen en 2 augustus tot eind januari 2023)

👉🏻 FASE 3: gedeelte Sint-Jorisstraat vanaf Vlamingbrug (Augustijnenrei) tot en met Kalkovenstraat (oktober 2022 tot april 2023)

👉🏻 FASE 4: gedeelte Sint-Jorisstraat tussen Kalkovenstraat en Kapelstraat (februari 2023 tot augustus 2023)

“Nog een jaartje te gaan in nog drie fasen “ maar het is ook een bijzonder lange straat en de heraanleg drong zich ook echt op.

Brugge Centrum
Na deze straat pakken we nog volgende straten aan in de binnenstad in deze legislatuur :

1. Julius Maurits Sabbestraat (sept 2023)
2. Jan Miraelstraat (sept 2023)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.