Home > Vlaamse Waterweg vernieuwt vanaf 1 maart jaagpad Schipdonkkanaal in Damme

Vlaamse Waterweg vernieuwt vanaf 1 maart jaagpad Schipdonkkanaal in Damme

Geschreven op 18 februari 2021 om 19:54 door Mario De Wilde

Op 1 maart 2021 start De Vlaamse Waterweg nv met de vernieuwing van het jaagpad langs het Afleidingskanaal van de Leie (ook wel ‘Schipdonkkanaal’ genoemd) in Damme. In totaal wordt er 4,2 kilometer wegdek aangepakt om fietsers meer comfort te bieden.
Daarvoor kan de waterwegbeheerder rekenen op de financiële steun van Europa. Als alles volgens plan verloopt, zijn de werken tegen midden mei klaar. Er is een plaatselijke omleiding voorzien in overleg met de stad Damme. Het jaagpad in Damme op de linkeroever (als u richting Noordzee kijkt) van het Afleidingskanaal van de Leie maakt deel uit van de fietssnelweg F311 tussen Maldegem en Knokke-Heist. Het traject vormt een belangrijke link tussen het kustgebied en Gent. Het jaagpad wordt op twee locaties hersteld met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO): tussen de Oostkerkebrug en de Sifonbrug (Schipdonkvaart-West) over een lengte van 1,7 kilometer en tussen de Platheulebrug en de Molentjesbrug (Schipdonkvaart-Zuid) over een lengte van 2,5 kilometer.

De Vlaamse Waterweg en de Europese Unie willen de Vlaming nadat hij de afgelopen maanden de fiets heeft (her)ontdekt graag op die fiets houden. Ze verhogen met deze werken het comfort op de jaagpaden zodat er comfortabeler gefietst kan worden langs het water. Dit kan een stimulans zijn om meer te fietsen, niet alleen recreatief, maar ook voor het woon-werk of woon- schoolverkeer. Jaagpaden zijn heel geschikt als vlotte en veilige fietsverbindingen tussen woon- werkgebieden, aangezien ze meestal niet kruisen met het drukke wegverkeer.

Met Europese steun
Met deze investeringen worden meer mensen aangemoedigd om te kiezen voor de fiets en de auto thuis laten staan, en daarom draagt ook het Europese EFRO haar steentje bij. De kostprijs van de werken bedraagt 276.360 euro, waarvan De Vlaamse Waterweg nv 187.560 euro voor haar rekening neemt en het EFRO 88.800 euro.

Verloop van de werken
De werken starten op maandag 1 maart, in overleg met de stad Damme. Met gunstige weersomstandigheden kunnen wandelaars en fietsers uiterlijk vanaf midden mei genieten van het vernieuwde jaagpad. Eerst verwijdert de aannemer het bestaande wegdek. Waar nodig wordt de fundering heraangelegd. Vervolgens worden het jaagpad overal voorzien van een nieuwe onderlaag. Tot slot volgt een toplaag in asfalt.

Toegankelijkheid tijdens de werken
Gedurende de periode van de werken is het jaagpad plaatselijk afgesloten voor gebruikers. In overleg met de stad Damme kan je een omleiding volgen via de andere kanaaloever, de rechteroever, in beide richtingen. Fietsers en voetgangers kunnen oversteken via de bruggen in de buurt en hun route uitstippelen via de Leopoldsvaart-Oost en de Leopoldsvaart-Noord.

Foto David Samyn

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.