Home > Vlaamse studenten nemen zorgafdeling over in Zeeuws-Vlaanderen

Vlaamse studenten nemen zorgafdeling over in Zeeuws-Vlaanderen

Geschreven op 11 februari 2019 om 16:36 door Mario De Wilde

Samenwerking over de grens krijgt een nieuwe impuls in West- en Zeeuws-Vlaanderen. Zeven studenten van ZoWe verpleegkunde (Brugge-Oostende) worden vanaf vandaag ingewerkt om alle taken over te nemen op een afdeling van ouderenzorginstelling Rozenoord in Sluis. De twintig bewoners worden in totaal acht weken lang door hen in de watten gelegd. De laatste vier weken van de stage werken zij zoveel mogelijk zelfstandig. Deze leerafdeling vloeit voort uit het Europees project Grensinformatievoorziening Vlaanderen-Nederland. Zowel aan Vlaamse als aan Nederlandse kant van de grens is verpleegkunde een knelpuntenberoep. Dit tekort op de arbeidsmarkt zal de komende tijd verder toenemen. Het is moeilijk om jongeren te binden aan de regio en tegelijkertijd neemt het aantal vacatures toe. Via het Sectorbureau Grensarbeid (NL) wordt samenwerking over de grens bevorderd om de arbeidsmarkt groter en meer divers te maken. Het doel is om zo de grensregio aantrekkelijker te maken voor (jonge) professionals.
Pilot
Het Sectorbureau zet zich vanuit het project Grensinformatievoorziening in om via samenwerking drempels van de grens weg te nemen. De pilot heeft als doel ervoor te zorgen dat het laagdrempelig is voor Vlaamse studenten om in Nederland stage te lopen en zo sneller ervaring op te doen met het werken in Nederland. Docenten van ZoWe verpleegkunde zullen de studenten wekelijks bezoeken en opvolgen. Het is de bedoeling dat daarna Nederlandse studenten in Vlaanderen gaan stagelopen.
Samenwerking
De uitwisseling is een samenwerking tussen ZoWe verpleegkunde, een school met campussen in Brugge en Oostende (B) die studenten opleidt tot gegradueerde verpleegkundigen, en ZorgSaam Rozenoord, een woonzorgcentrum in Sluis. Het project wordt mede gefinancierd door het Interreg-programma Vlaanderen-Nederland.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.