Home > Vlaamse Meesters in Situ in Veurne en Nieuwpoort. Veurnse meester Vigor Bouquet wordt gevierd.

Vlaamse Meesters in Situ in Veurne en Nieuwpoort. Veurnse meester Vigor Bouquet wordt gevierd.

Geschreven op 17 juli 2019 om 08:22 door Gino Ester

Meesters in Situ wijst je de weg naar unieke plekken, weg van de platgetreden drukke paden. In Veurne en Nieuwpoort ontdek je binnen dit project onder andere de kunstwerken van de vergeten Veurnse kunstenaar Vigor Boucquet. Bouquet viert dit jaar precies zijn 400ste verjaardag. Vigor Boucquet is geboren in 1619 in Veurne en leeft in een tijd waarin de stad een speelbal is tussen Spaanse en Franse overheersing. Nadat in 1566 de Beeldenstorm in onze regio uitbreekt en veel kunstwerken worden vernield in kerken en kloosters, worden deze in de 17de eeuw hersteld. Daardoor krijgt Vigor Boucquet heel wat opdrachten vanuit religieuze hoek. Zo vind je werken van hem terug in Veurne en Nieuwpoort, maar ook in Alveringem, Lo-Reninge, Ieper, Oostende … Het is vooral als portretschilder dat hij wordt geroemd.

Zijn verfijnde techniek zorgt voor mooie portretten. In tijden van de Spaanse bezetting in Veurne heeft hij de kans enkele Spaanse soldaten te portretteren. Dit zorgt er voor dat hij het werk ‘De Vaandrig’, of soms ook ‘De Standaarddrager’ genoemd, schildert. Dit werk is momenteel te bewonderen in het Louvre en hangt tussen Van Eyck, Rubens en Breughel, wat van hem een echte Vlaamse Meester maakt.
In Veurne en Nieuwpoort zijn er twee plekken waar je Boucquet kan ontdekken. In de Sint-Walburgakerk staat ‘Christus wast met zijn bloed de zielen uit het vagevuur vrij’ tentoongesteld. Dit doek (ca. 1663) was bestemd voor het altaar van het Broederschap van de Gelovige Zielen, dat pas was opgericht door pastoor Jacob de Wieu. De leden baden om Gods genade af te smeken voor zielen in het vagevuur. Op het vrij bloederige tafereel staat Christus in een fontein, in het vagevuur. Op de voorgrond hijsen twee engelen twee vrouwenfiguren uit de vuurpoel. In 1905 liet de familie de Wieu het doek restaureren.
In de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Nieuwpoort ontdek je ‘Het oordeel van Cambyses’. Dit werk maakte hij in 1671 voor het Nieuwpoortse stadhuis, waar toen door de schepenen nog recht werd gesproken. Het vertelt het verhaal van een corrupte rechter uit de oudheid die om zijn gedrag werd gestraft: hij werd levend gevild. Zo’n ‘gerechtigheidstafereel’ was een waarschuwing voor rechters om eerlijk en waardig te oordelen.

Ook de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk in Wulveringem neemt deel aan Vlaamse Meesters in Situ. Daar hangt ‘Jezus te gast bij Simon met Maria Magdalena’, een werk van Jan Van Reyn. Als Jezus met enkele apostelen te gast is bij de Farizeeër Simon, komt een huilende vrouw, die later als Maria Magdalena wordt geïdentificeerd, zijn voeten zalven, uit berouw om haar zonden en tot verbazing en verontwaardiging van de aanwezigen. Dit evangelieverhaal illustreerde Christus’ vergevingsgezindheid. De Duinkerkse schilder Jan van Reyn leefde in de zeventiende eeuw, was in de leer bij Antoon van Dyck en was actief als schilder van altaarstukken en portretten.
Op de drie plaatsen staat er een infokiosk waar je meer ontdekt over het werk, de kunstenaar, de locatie, … aan de hand van een filmpje, audio en tekst.

Visit Veurne en Toerisme Nieuwpoort bieden twee fietsroutes aan van 44 en 77 kilometer. Tijdens het fietsen maak je kennis met diverse kunstwerken van Vigor Boucquet aan de Westkust en het Veurnse hinterland. Naast Boucquet brengt de fietstocht, doorheen pittoreske dorpjes met soms merkwaardige kerkjes en kappelletjes, je ook in contact met andere (hedendaagse) kunstenaars. De fietsroutes zijn gratis te verkrijgen bij Visit Veurne en Toerisme Nieuwpoort. Maak je liever een leuke wandeling door het historische centrum van Veurne? Vraag dan bij Visit Veurne naar de wandelroute ‘Vlaamse Meesters in detail’. De kunstenaarsgroep Het Zonnepalet laat je tijdens een twee kilometer lange wandeling kennis maken met 12 verrassende details uit meesterwerken van Vlaamse Meesters.

Tussen 1 juli en 30 september kan je in het Stad- en Landshuis van Veurne terecht voor een tijdelijke escape room over de Vlaamse Meester Vigor Boucquet. Je keert zo’n 342 jaar terug in de tijd en stapt binnen in zijn schildersatelier. Vigor is bezig aan zijn laatste, tot op heden nog geheime werk met een mysterieuze boodschap. Ontdek jij binnen de 30 minuten de boodschap? Je speelt met een team van 2 tot 6 spelers. Je betaalt 5 euro per persoon.

foto: stad Veurne

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.