Home > Vlaams erkenningslabel voor West-Vlaamse splitwafels van Chocolaterie Stijn uit Poperinge

Vlaams erkenningslabel voor West-Vlaamse splitwafels van Chocolaterie Stijn uit Poperinge

Geschreven op 3 december 2019 om 12:13 door Mario De Wilde

West-Vlaamse splitwafels van Chocolaterie Stijn uit Poperinge kreeg gisteren het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.be. Dat brengt het aantal erkenningen voor traditionele streekproducten door het Steunpunt Streekproducten van VLAM voor 2019 op 11. Ook voor 2020 ziet het Steunpunt nog heel wat lokaal gastronomisch erfgoed dat kans maakt op een erkenning. De laatste erkenningsronde van 2019 levert 2 erkenningen op. Zowel zoet als zout komen aan bod. Het totale aantal Vlaamse producenten die al een erkenning kregen bedraagt ongeveer 300. ‘En we zitten zeker nog niet aan het plafond’, stelt Jo Van Caenegem van het Steunpunt Streekproducten van VLAM. ‘We kijken nieuwsgierig uit naar wat 2020 ons gaat brengen. Ons gamma kan zeker nog uitbreiden met lokaal gastronomisch erfgoed.’ Van Caenegem doet een warme oproep naar producenten en gemeentes om traditionele streekproducten niet verloren te laten gaan en een erkenning aan te vragen. Van Caenegem: ’Deze producten hebben een echte meerwaarde voor de eigen zaak en de lokale economie en ze zetten een gemeente mee op de gastronomische erfgoedkaart van Vlaanderen. Het loont dus zeker de moeite hier op in te zetten!’

West-Vlaamse splitwafels aangeboden door Chocolaterie Stijn uit Poperinge

West-Vlaamse splitwafels of Poperingse spletters worden gesplit of “gesplet” om vervolgens gevuld te worden met boterroom. Om een wafel te kunnen splitten heb je gistdeeg nodig. Het deeg rust 12 tot 24 vooraleer het wordt gebakken. Chocolaterie Stijn uit Poperinge maakt nog 2 soorten West-Vlaamse splitwafels: “witte spletters” met vanilleboterroom en “bruine spletters” met cassonadeboterroom.
In onze oudste kookboeken waren er al wafels te vinden “om te spauwen” of te splitten. Ze werden warm gegeten en overgoten met gesmolten boter. Vandaag worden warme stroopwafels aangeboden op de kermis in Antwerpen en in de streek van Luiks. In Nederland eet men ze koud. De traditie van splitwafel met boterroom vind je terug in West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen.

Chocolaterie Stijn, Gasthuisstraat 36, 8970 Poperinge, www.chocolateriestijn.be

1 reactie

Marijke Lebbe
Geschreven op 2019-12-03 12:40:48
Proficiat Stijn!!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.