Home > VIVES en Club Brugge slaan handen in elkaar om gezonde voeding te promoten bij studenten

VIVES en Club Brugge slaan handen in elkaar om gezonde voeding te promoten bij studenten

Geschreven op 20 februari 2020 om 16:46 door Mario De Wilde

‘Scoring for health’ is een uniek gezondheidsprogramma voor schoolkinderen (9-12 jaar) uit verschillende Brugse scholen met de spelers van Club Brugge als rolmodel. Gedurende het volledige schooljaar gaan de leerlingen, hun ouders en de leerkrachten een samenwerking aan met Club Brugge om een gezonde levensstijl te promoten. Op woensdag 19 en donderdag 20 februari geven tweedejaarsstudenten voedings- en dieetkunde van Hogeschool VIVES campus Brugge een workshop in de scholen over gezonde brooddozen en tussendoortjes.

Het project kadert in het domein van gezondheidspromotie. De studenten van VIVES willen de leerlingen inspireren en overtuigen dat gezond eten niet saai is, integendeel! “In de lessen gezondheidspromotie leren VIVES-studenten op een systematische en wetenschappelijk onderbouwde manier een workshop te ontwikkelen. Dit is belangrijk om bij de doelgroep effectief een gedragsverandering te realiseren”, aldus Gaël Staelens, docente voedings- en dieetkunde bij VIVES. Collega VIVES-docent Ellen Schutyser vult aan “Via de driejarige opleiding voedings- en dieetkunde verwerf je een beschermde beroepstitel waarmee je terecht kan in verschillende settings: klinische zorg, gezondheidspromotie en food service. Op het vlak van gezondheidspromotie en ziektepreventie gaat de aandacht naar gezonde levensstijl, duurzame gedragsverandering en gezondheidspromotie via maatschappelijke projecten, waaronder ook dit project i.s.m. Club Brugge. Hierdoor kunnen onze studenten voedings- en dieetkunde zich zowel coach als diëtiste noemen.”

In ruil voor hun gezonde inzet krijgen de leerlingen o.a. een fruitmand van de mascottebeer ‘Bibi’ op school, een gezond ontbijt in het Jan Breydelstadion alsook een rondleiding samen met hun ouders in het stadion. Ook ontvangen ze verschillende videoboodschappen van de Club-spelers als aanmoediging. “Het is erg belangrijk dat we met Club Brugge de deelnemende leerlingen extra te motiveren om gezonder te leven. Water drinken in de plaats van frisdrank, elke dag gezond ontbijten, buiten spelen in de plaats van tv-kijken of gamen,… De spelers van Club Brugge die ook elke dag gezond moeten eten en sporten, zijn een groot voorbeeld voor de kinderen,” stelt Joris Jacobus, Community medewerker bij Club Brugge.
Club Brugge is al enkele jaren lid van EFDN (the European Football for Development Network). Dit netwerk bestaat uit meer dan 70 professionele Europese voetbalclubs en hun respectievelijke community-werkingen. Het programma is medegefinancierd door de UEFA Foundation for Children. De deelnemende voetbalploegen aan ‘Scoring for Health’ zijn: België – Club Brugge / Israël – Hapoel Tel Aviv FC / Polen – Legia Warschau / Verenigd Koninkrijk – Chelsea FC en Brentford FC / Nederland – Feyenoord Rotterdam / Oekraïne – FK Sjachtar Donetsk. Meer informatie i.v.m. het unieke samenwerkingsprogramma is hier terug te vinden: https://www.clubbrugge.be/nl/foundation/projecten/gezondheid-en-educatie/gezond-scoort.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.