Home > Vita Renaissance wordt eerste cultureel evenement in Staden na corona

Vita Renaissance wordt eerste cultureel evenement in Staden na corona

Geschreven op 20 mei 2021 om 09:36 door Filip Vanloo

Wanneer medio 2021 het ‘oude normaal’ weer de maat der dingen zou worden, heeft het collectieve deel van de cultuurbeoefening ruim een jaar stilgelegen, of op een laag pitje gestaan. Het ligt niet in de rede om te verwachten dat rechtgeaarde liefhebbers in die (corona)tijd hun liefde voor gezamenlijke cultuurbeoefening blijvend verloren zullen hebben. In Staden willen ze alvast niet bij de pakken blijven zitten en hoopt men met Vita Renaissance Cultuur weer dicht bij de mensen te brengen met een hoogstaand cultureel programma in de Christus Koningkerk van Sleihage (Staden) met beeldende kunst en muziek dat loopt van vrijdag 11 juni tot en met zondag 4 juli 2021.

Muziek
De Christus Koningkerk van Sleihage vormt ondermeer het decor voor drie muzikale optredens. Op vrijdag 11 juni opent het event met het pianoconcert van Inna Skyshkovska i.s.m. gemeente Staden.

In 2002 kwam de Oekraïnse Inna Skyshkovska naar België om zich als pianiste te vervolmaken aan het conservatorium van Gent. Ze bleef in België en woont in Staden. Piano is erg belangrijk voor haar, het is pure passie. Met de eigen klankcultuur in het achterhoofd wil ze doordringen tot de diepste lagen van de muziek. Haar pianospel verraadt een grote gevoeligheid die ze weet te combineren met een excellent gevoel voor timing. Deze kwaliteiten vinden we terug in het programma dat Inna op 11 juni brengt in de Christus Koningkerk van Sleihage. Een mooie start voor Vita Renaissance.

Op zondag 13 juni staan de internationale muzikanten Evica Coupé, hoorn, en Djordje Radevski, piano, op het podium.
Eva is afkomstig van Siberië, waar ze het basisonderwijs kreeg op het departement piano en hoorn. Ze woont sedert 2020 in België. Van 2008 tot 2020 was ze hoorn- en kamermuziekleraar aan de muziekschool van Nis. Haar studenten wonnen talloze nationale en internationale prijzen en ze werd bekroond met één van de beste docenten van de muziekschool van het schooljaar 2019/2020. Het muzikaal sluitstuk wordt gebracht op zondag 4 juli door de vermaarde Brugse harpist Luc Vanlaere, met Harps of the World.
Luc weet dagelijks jong en oud te ontroeren met zijn magistrale klanken in het Oud Sint Jan te Brugge. Deze dagelijkse concerten zijn een top culturele attractie geworden in Brugge. Veel meer dan een traditionele harp concert slaagt de artiest erin harpen over de hele wereld te mengen tot een uitzonderlijke klank-ervaring waarmee je helemaal tot rust komt. Zelfs zijn eigen gebouwde replica van de oudste harp ter wereld uit Mesopolamië maakt deel uit van deze unieke één-man-symfonie. De unieke architectuur van de aparte modernistische koepelkerk en haar symboliek, alsook de kunstwerken worden na de optredens kort toegelicht.

Beeldende kunst
Voor het eerst zullen kunstwerken van André Vercruysse (1921-2013) te bewonderen zijn. Deze talentrijke kunstenaar heeft bij leven, zijn werk nooit willen exposeren. Hij werd 100 jaar geleden geboren. Als eerbetoon stelt zijn zoon Kris een aantal beeldhouwwerken van zijn vader ten toon op drie locaties.

Kris Vercruysse (1959 Roeselare – België) groeide op in een kunstenaarsmilieu.
Eind jaren zeventig vorige eeuw studeerde hij grafische vormgeving aan het Higro te Gent en begin jaren tachtig aan de Academie van Gent (KASK) waar hij als laureaat afstudeerde aan de afdeling Toegepaste Kunsten. Midden jaren 90 neemt hij gedreven de schilderkunst weer op waarmee hij reeds op jeugdige leeftijd niet onopgemerkt was gebleven. Oorspronkelijk is zijn werk abstract, flamboyant en lyrisch. Kenmerkend is dat pasteuze verflagen ontbloot worden door verf verschuivingen, verwijderde bovenlagen en door krassen in de verflagen. Het resultaat hiervan krijgt een eigen rol in het schilderij en is zelf het schilderij geworden … Gaandeweg gaat Kris Vercruysse verder en verder met deze schilderswijze om tenslotte in 2003 te komen tot een minimalisme waarbij nog maar enkele ontblote of bovengehaalde stippen op het canvas te zien zijn. De stippen ontstaan doordat Vercruysse spijkers aanbrengt op een sjabloon en onder het canvas brengt waar de schilder nu zijn bewerkingen op maakt.

Luc Lapere creëert unieke koperen beelden, met een heel eigen techniek.
Beweging en rotatie vanuit alle vlakken zijn zijn kenmerk. Zijn metierschap is ongeëvenaard. Gracieuze en sensuele vrouwesilhoutten balanceren in de ruimte. Het zijn elegante halfgodinnen die als solitaire figuren alle aandacht opdeisen. Luc streeft naar unieke beeldvorming met zijn edel materiaal: rood koper. De vrouw, dieren, mythologie en sociaal engagement staan centraal. Hij brengt gevoelens creatief tot leven en wil het geluk smaken in een geslaagd ontwerp. Daarin komt zwier en beweging vanuit alle vlakken en die is bepalend voor de elegante fragiele vorm. Het is een individueel streven om een naïeve figuratie tot leven te wekken. Unieke beeldvorming, een vredig stukje Atlantis, het harde realisme overwinnend. Een technisch zwoegen om zichzelf te overtreffen, smachtend naar innerlijk zielsgeluk.

De Kroatische kunstenaar Marjan Vrankulj (Split, 1962) maakt lampen. Grillige vleesetende planten, die uit de grond of de muur stulpen. Niet voor niets is de natuur zijn grote inspiratiebron. Voor zijn lampen, maar ook voor zijn hele zijn. ‘Het enige wat telt, is het leven zelf.’ Natuur en kunst zijn de twee tegenpolen die samensmelten in de lampen van Marjan. Ook zijn eerste beroepsjaren, nog in Kroatie, wegen door naar beide kanten: eerst is hij bloemist en tuinman, daarna leraar kunstgeschiedenis. Via Belgische vrienden komt hij in ’85 terecht in Herentals, waar hij een jaar avondles volgt aan de academie. Hij keert kortstondig terug naar Split, maar de liefde beslist anders. In ’87 volgt hij zijn Belgische vriendin en komt hij terecht in Brussel, waar hij een kunstopleiding zal volgen aan de vermaarde academie La Cambre. Maar: ‘De natuur blijft altijd iets waaraan ik niet kan ontsnappen, wat mij steeds omringt, wat ik moet blijven zien’. Nu volgen zijn ’technische’ jaren, de periode tot ’93, waarin hij alle technieken zal leren die hij nodig heeft om zijn handen te laten maken wat in zijn hoofd ontstaat. Gravure is voor hem een manier om ‘de wereld in kleur te tekenen met zwart en wit’, maar uiteindelijk wordt de behoefte steeds groter om van de muur los te komen, om in de derde dimensie te gaan werken. Zijn werk voor marionettentheater Toone staat daar zeker niet los van.

Kopersculpturen van Luc Lapere, spijkerschilderijen van Kris Vercruysse, beelden van André Vercruysse en kunst van lampenkunstenaar Marjan Vrankulj is te bewonderen in de Christus Koningkerk van zaterdag 12 tot en met zondag 20 juni telkens van 10.00 tot 18.00 uur.

Van deze vier kunstenaars loopt van 12 juni tot en met zondag 4 juli, een tentoonstelling in galerij Art Passion in de Meiboomlaan te Oostnieuwkerke. De architectuur zowel van het huis als de tuin, vormen een uniek decor van contrasten en kunnen mensen op ideeën brengen om hun eigen woning te verfraaien. De woning van Kris Vercruysse, ook een meesterstukje van architectuur, is de derde locatie met kunstwerken van de hand van Kris en Andre Vercruysse. Open atelier in Dammestraat-Oost 15 te Roeselare op zaterdag 19 en 20 juni en zaterdag 3 en 4 juli van 14.00 tot 18.00 uur.

2 reacties

Coupé Rik
Geschreven op 2021-06-17 18:50:17
Okaine en Siberie zijn wel niet correct . Okraïne en Servïe ware beter geweest. :-( 😞
Rik Coupé
Geschreven op 2021-06-17 18:42:43
Prachtig initiatief door bezielde organisatoren ! Een echte meerwaarde niet alleen voor Staden maar voor de ganse regio.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.