Home > Vissterfte in Brugse ringvaart door vervuild water in kanaal Gent-Oostende

Vissterfte in Brugse ringvaart door vervuild water in kanaal Gent-Oostende

Geschreven op 24 juni 2020 om 13:23 door Mario De Wilde

Dit weekend meldde de Vlaamse Waterweg dat er zich ter hoogte van Aalter/Beernem vermoedelijk een milieu incident heeft voorgedaan, waardoor het water in het kanaal Gent-Oostende zwaar vervuild werd. “Dit heeft ook gevolgen voor het water in onze ringvaart”, zegt schepen van leefmilieu Franky Demon.

De Vlaamse Waterweg probeert de vervuiling zo snel mogelijk af te breken en het waterleven te beschermen door zuurstof in het water te brengen met beluchters. De vervuilingspluim heeft ondertussen de Brugse ringvaart bereikt wat helaas te merken is aan de massale vissterfte. Momenteel voorziet de Vlaamse Waterweg beluchting aan de Dampoort en de Katelijnebrug, terwijl de Brugse brandweer in samenwerking met de stadsdiensten extra beluchting voorziet ter hoogte van de Coupure.

“Het Brugse stadslabo sloot maandag al preventief de toevoer van kanaalwater naar de Reien af, om de waterkwaliteit in de binnenstad te vrijwaren”, vertelt Demon. “Hierdoor kan het zwemmen aan de Coupure ook veilig blijven doorgaan. Het Brugse stadslabo biedt ook extra ondersteuning aan met wateranalyses en er helpen verschillende stadsdiensten mee aan het voorzien van extra beluchting in de Reien.” De vervuilingspluim beweegt zich nu verder richting de handelskom en zal zo verder richting Oostende gaan. “We hopen de vervuiling zo snel mogelijk af te breken met de extra beluchters”, zegt Demon

1 reactie

Jan
Geschreven op 2020-06-25 01:25:30
Driedubbele boete voor wie dit veroorzaakt heeft. Al die beesten dood, schandalig

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.