Home > Vissersmis en Vissershulde komende zondag in de Sint-Antoniuskerk van Heist

Vissersmis en Vissershulde komende zondag in de Sint-Antoniuskerk van Heist

Geschreven op 18 februari 2022 om 09:50 door Mario De Wilde

Op zondagmorgen 27 februari organiseert het gemeentebestuur de traditionele Vissershulde in Heist. De sfeervolle vissersmis om 10 uur in de Sint-Antoniuskerk wordt voorgegaan door E.H. Philippe Vandendriessche. Om 10.45 uur stappen de prominenten naar het vissersmonument op het Vissershuldeplein. Door de werkzaamheden in het kader van de Doortocht Heist, zal dit uitzonderlijk via de voetgangerstunnel onder de Elizabetlaan verlopen. Uit voorzorg is ook dit jaar na de plechtigheid de VIP-receptie geschrapt uit het programma.

Bloemenhulde Vissershuldeplein
Aan het monument worden traditioneel tijdens een sobere maar aangrijpende ceremonie in samenwerking met Volkskunstgroep De Sloepe bloemenkransen neergelegd door een aantal verenigingen, instellingen en groeperingen die op deze wijze hun verbondenheid en solidariteit willen uitdrukken met het wel en wee van de Heistse visserij. In het bijzonder worden die mensen herdacht die in tragische omstandigheden hun leven lieten bij de uitoefening van hun werk op zee. De plechtigheid wordt in de kerk en aan het monument zoals ieder jaar muzikaal opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Heist.

8 nieuwe vissersvaartuigen
Ondanks de coronacrisis was 2021 een bijzonder opmerkelijk jaar voor de Belgische visserij. Het heeft 20 jaar geduurd vooraleer er een nieuw vissersschip in de vaart werd gebracht maar nu werden niet minder dan 8 nieuwe vaartuigen gewijd aan onze Oostkust. Hierbij namen de Knokse stadsgenoten het voortouw met name Danny Vlietinck met de Z488 Jasmine, Geert De Groote met de Z98 Windroos, Karel Ackx met de Z39 Sophie en Rudy Schiltz met de Z94 Op hoop van Zegen. Ook uitgeweken Knokke-Heistenaars Peter Thysebaerdt en Steve Depaepe die net over de gemeentegrens in Oostkerke wonen, kunnen pronken met respectievelijk hun Z19 Brigitte en Z26 Avanti. Ten slotte zijn er Zeebruggenaar Eddie Cattoor met de Z91 Franson en reder Stephane Vedelaar uit Bredene met de Z24 Elia.

Voor het leggen van bloemenkransen en alle andere info: dienst Communicatie, T 050 630 133, communicatie@knokke-heist.be (foto Z98 Windroos: copyright Flying Focus)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.