Vijf studenten VIVES Roeselare lanceren ’t Groenselaartje en pakken daardoor voedselverspilling aan
Vijf studenten van de afstudeerrichting agro- en biotechnologie brengen ’t Groenselaartje op de markt. Dit is een innovatieve dienst die een ruim gamma van groenten met een schoonheidsfoutje aanbiedt via een online webshop. Klanten kunnen hun bestelling afhalen op een centraal gelegen afhaalpunt in Roeselare of Diksmuide. Tegenwoordig wordt enorm veel voedsel verspild. Consument zijn steeds kieskeuriger en ook in veilingen en supermarkten wordt er geselecteerd. De studenten willen hiervoor een oplossing bieden met hun bedrijf, ’t Groenselaartje. Via een online webshop (https://tgroenselaartje.wixsite.com/website) bieden ze groenten aan die rechtstreeks afkomstig zijn van de lokale landbouwer. Deze groenten voldoen niet aan de normen van de veiling. Ze zijn echter nog perfect eetbaar.
“Een deel van onze is zelf landbouwer”, zegt CEO Lisa Vandeputte. “We weten uit eigen ervaring hoeveel er weggegooid wordt en hoe streng de veiling kan zijn. Met ons project willen we de lokale landbouwers een gulden middenweg bieden. Groenten die niet voldoen aan de normen van de veiling kunnen via ons verkocht worden. We vergoeden de landbouwer voor de ‘verloren groenten’ met de gemiddelde veilingprijs. Hierdoor houdt de landbouwer er nog iets aan over en wordt er minder voedsel verspild.” Klanten kunnen hun bestelling via de website plaatsen. Deze kan iedere vrijdag van 16u tot 18u worden afgehaald in Roeselare. Bestellingen voor Diksmuide worden iedere donderdag of vrijdag geleverd. Exacte info over de levering krijgen klanten via mail. Voor woensdagavond besteld? Diezelfde week verkrijgbaar op het gekozen afhaalpunt. Meer informatie vind je via de website van ’t Groenselaartje. Het project loopt tot aan de kerstvakantie.